Νέα μελέτη: τα χοτ ντογκ μας αφαιρούν 36 λεπτά ζωής

hot-dog-xot-ntogk
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Είναι λαχταριστά και ένα από τα αγαπημένα junk food των περισσοτέρων. Δεν εντάσσονται, όμως, τυχαία στην κατηγορία “junk” και νέα έρευνα αποκαλύπτει ακριβώς πόσο χρόνο υγιούς ζωής μας αφαιρούν .

Αν καταναλώνετε συχνά χοτ ντογκ, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, καθώς σας «κόβουν» χρόνο ζωής και μάλιστα συγκεκριμένο. Όσο κι αν ακούγεται «βαρύ», η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ μας αφαιρεί 36 ολόκληρα λεπτά υγιούς ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στο Nature Food.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν περισσότερες από 5800 τροφές και κατατάχθηκαν με βάση τις επιπτώσεις που μας προκαλούν διατροφικά, αλλά και την επιβάρυνση που έχουν στο περιβάλλον. Οι τροφές με θετικό σκορ, όπως είναι εύλογο, μας προσθέτουν λεπτά υγιούς ζωής, που σημαίνει αύξηση του προσδόκιμου ζωής με καλή ποιότητα ζωής χωρίς σοβαρές παθήσεις. Στην αντίπερα όχθη, οι τροφές με αρνητικό σκορ μας αφαιρούν λεπτά ζωής, προκαλώντας μας προβλήματα υγείας. Όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως την παραγωγή, την επεξεργασία και την προετοιμασία ενός τροφίμου, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το μοσχάρι έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι αντικαθιστώντας το 10% των καθημερινών θερμίδων μας από μοσχάρι και επεξεργασμένο κρέας με τροφές όπως ολική άλεση, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, θα μπορούσε να μας χαρίσει 48 λεπτά υγιούς ζωής την ημέρα και ταυτόχρονα να μειώσει το αποτύπωμά μας σε άνθρακα κατά 1/3.

Οι τροφές κατατάχτηκαν σε τρεις χρωματικές ζώνες: πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Η πράσινη ζώνη περιέχει τροφές που είναι διατροφικά ωφέλιμες και έχουν μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεση και καρπούς, ενώ στην κόκκινη συναντάμε τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, του μοσχαριού, της γαρίδας, του χοιρινού και του αρνιού.

Όπως είναι φανερό, ένα χοτ ντογκ με λουκάνικο που μπορεί να περιέχει διάφορα είδη κρέατος και λιπαρά είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Αποφύγετέ τα, λοιπόν, και αν νιώσετε έντονη επιθυμία, δοκιμάστε το φυτικό λουκάνικο.

Πηγή
Stylianou KS, Fulgoni VL, Jolliet O. Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human and environmental health. Nat Food. 2021;2:616-627. doi: 10.1038/s43016-021-00343-4