Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την ορμονική ακμή

closeupofprettyyoungwomanfacewithblueeyescurly
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Η ακμή ενηλίκων είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μάθετε τις αιτίες και τους τρόπους πρόληψης που στοχεύσουν στην ενυδάτωση και τη μείωση της λιπαρότητας.

Η ορμονική ακμή εμφανίζεται στους ενήλικες μεταξύ 20 και 50 ετών και σχηματίζει μία σειρά από εμφανή  εξάρσεις στο δέρμα, από μαύρα και λευκά στίγματα έως επώδυνες κύστες, στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη. Προκαλείται από φραγμένους πόρους, που φράσσουν από:

-Υπερβολικό σμήγμα (λιπαρή ουσία που δημιουργείται από τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα)

-Νεκρά κύτταρα δέρματος

-Βακτήρια

Οι αιτίες για την ορμονική ακμή, είναι:

-Αλλαγή των επιπέδων ορμονών στις γυναίκες (ακανόνιστες περιόδους, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)

-Άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη

-Οικογενειακό ιστορικό ή γενετική προδιάθεση

-Παρενέργειες φαρμάκων (στεροειδή)

-Προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις (πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις ωοθηκών, μεταβολικές καταστάσεις)

-Ρύπανση

-Υπερβολική υγρασία στην ατμόσφαιρα

-Άγχος

-Κακή διατροφή (επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, σάκχαρα)

-Έλλειψη ύπνου ή κακός ύπνος

-Πολύ συχνός και έντονος καθαρισμός

-Χρήση λιπαρών προϊόντων περιποίησης μαλλιών και δέρματος με συστατικά που φράζουν τους πόρους

Το δέρμα με τάση ακμής έχει ανάγκη την ισορροπία μεταξύ της της επαρκούς ενυδάτωσης του δέρματος, με την μείωση της υπερβολικής παραγωγής λιπαρότητας. Αναλυτικά:

Shutterstock
Καθαρισμός

Ο καθαρισμός του δέρματος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό με ουδέτερο pH για ν’ αφαιρέσετε την περίσσεια λιπαρότητας, το μακιγιάζ και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα σας. Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα, γιατί θα στεγνώσουν την επιδερμίδα σας, κάνοντας τη σφιχτή. Επίσης, θα πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού στο ντους σας. Χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό, το δέρμα σας σφίγγει και στεγνώνει, γιατί το πολύ ζεστό νερό αφαιρεί αρκετό σμήγμα από το δέρμα. Επιλέξτε μια χλιαρή θερμοκρασία νερού για το ντους σας.

Ενυδάτωση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υπερβολική παραγωγή σμήγματος είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά ενυδατωμένοι. Για να είστε πάντα ενυδατωμένοι, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό και προσθέστε στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας, τα παρακάτω συστατικά:

-ceramides που βοηθούν στην αποκατάσταση και προστασία του φυσικού φραγμού της επιδερμίδας

-υαλουρονικό οξύ που έλκει το νερό 

-σαλικυλικό οξύ που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής και την πρόληψη εμφάνισης νέων ατελειών

-γαλακτικό οξύ και γλυκολικό οξύ που λειαίνουν και αφήνουν απαλή την επιδερμίδα σας.

Η σειρά της CeraVe για δέρμα με τάση ακμής, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους και είναι μία ολοκληρωμένη φροντίδα κατά των ατελειών της ακμής! Εμπλουτισμένα μ’ όλα τα παραπάνω ενεργά και καταπραϋντικά συστατικά, τα προϊόντα της σειράς αυτής, δεν προκαλούν ξηρότητα ή ερεθισμούς και δεν διαταράσσουν το φυσικό φραγμό της επιδερμίδας σας.

Ο συνδυασμός του αφρού καθαρισμού CeraVe Blemish Control Cleanser με το gel ενυδάτωσης Blemish Control Gel Ενυδάτωσης, απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος, ενυδατώνει, καταπολεμά τις ατέλειες προσώπου ενώ προλαμβάνει τον σχηματισμό νέων. Επιπλέον, το CeraVe Resurfacing Retinol Serum μειώνει τα σημάδια ακμής και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας.

Η ακμή επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως και μερικές εβδομάδες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επιμείνει για μήνες, κάθε φορά. Η θεραπεία της ακμής χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε ότι η θεραπεία καθαρίζει το δέρμα σας, οι ειδικοί συνιστούν να τη συνεχίσετε για ν’ αποτρέψετε τη δημιουργία νέας ακμής.