5 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να τρώτε καθημερινά

mila-axladia-frouta-fthinoporo
ΤΡΙΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Στα φρούτα και τα λαχανικά μας συμβαδίζουμε πάντα με την εποχή, ώστε να τα απολαμβάνουμε όσο πιο φρέσκα και θρεπτικά γίνεται, με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι επιλογές είναι πάντα αρκετές, και οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο θρεπτικές που μπορείτε να κάνετε.

Αχλάδια
Μπορεί να μη φιγουράρει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φρούτα, ωστόσο ένα μικρό αχλάδι σας χαρίζει 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, το 18% της ποσότητας φυτικών ινών που χρειάζεστε καθημερινά, το 4% του καλίου, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα και σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αν θέλετε να αποκωδικοποιήσετε όλα αυτά σε σχέση με την υγεία σας, σημειώστε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σας, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει την υγεία του εντέρου, σας χορταίνει με τις φυτικές του ίνες συμβάλλοντας στη διατήρηση της σιλουέτας σας και ωφελεί το παχύ έντερο.

Μανταρίνι
Το αρωματικό αυτό φρούτο είναι σίγουρα μεγάλος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας, καθώς είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C, αλλά και σε βιταμίνη Α, η οποία ωφελεί και την υγεία των ματιών. Οι διαλυτές φυτικές του ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ το κάλιό του μπορεί να εμποδίσει την υπέρταση. Συν τοις άλλοις περιέχει και φυλλικό οξύ που συμβάλλει στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων.

Κυδώνι
Ένα φρούτο-outsider, που όμως, θα πρέπει να του δώσουμε φέτος μια ευκαιρία αν θέλουμε να ενισχύσουμε την υγεία και το ανοσοποιητικό μας, είναι το κυδώνι. Θυμίζει και μήλο και αχλάδι μαζί, έχει έντονο κίτρινο χρώμα και θα μπορούσε κι αυτό ως «χρυσό μήλο» να κάνει το γιατρό πέρα, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Είναι πλούσιο σε νερό, κάλιο που βοηθά στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωφελούν το νευρικό σύστημα. Προσθέστε στην εξίσωση και τις φυτικές του ίνες, μαζί με τον φώσφορο και τον σίδηρο που μας παρέχουν και απολαύστε το. Αν θέλετε, μπορείτε να το αποθηκεύσετε μέσα σε πλαστική σακούλα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

Λωτός
Μήπως είστε από αυτούς που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ αυτό το γλυκό φρούτο; Αν ναι, ήρθε η ώρα να δώσετε ένα τέλος σε αυτό. Ο λωτός, άλλωστε, δεν λέγεται «η τροφή των θεών» χωρίς λόγο, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου, του χαλκού, του σιδήρου, του μαγγανίου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης C, B6 κ.ο.κ., ενώ είναι πλούσιος και σε φυτικές ίνες. Κι αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, μπορείτε να τον καταναλώνετε αντί επιδορπίου, αφού αν αφεθεί να ωριμάσει, αποκτά γλυκιά γεύση. Μπορείτε, επίσης, να τον αξιοποιήσετε και σε διάφορα πιάτα, από σούπες, μέχρι stir-fry, γι’ αυτό φροντίστε να τον προσθέσετε στη φρουτιέρα σας. Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας αρκούν, σημειώστε ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, χάρη στις φυτικές του ίνες, το κάλιο και την πυριδοξίνη που ελέγχει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.  


Μήλο
Γνώριμο και δημοφιλές φρούτο που μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν πια ότι... δεν τα πάει καλά με τους γιατρούς. Το μήλο είναι ιδανική προσθήκη στην καθημερινή σας φρουτοσαλάτα και μάλιστα με τη φλούδα, αν το προτιμάτε βιολογικό, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες του, μεταξύ των οποίων C και Α. Τα μήλα, επίσης, περιέχουν και κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται να καταπολεμά τις βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό, οι οποίες δείχνουν να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.