Μάθετε γιατί πρέπει να τρώτε χουρμάδες

xourmades
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2023

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, εξετάζει τις έρευνες και μας προτρέπει να βάλουμε τους χουρμάδες στη διατροφή μας.

Οι χουρμάδες είναι ένα από τα πιο υγιεινά γλυκαντικά της φύσης, που εκτός από σκέτους, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές αντί για άλλη γλυκαντική ουσία (όπως αυτή η σοκολατένια μους με χουρμάδες). Είναι άκρως θρεπτικοί και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ξεπερνώντας ακόμη και κάποια είδη μελάσας. Σε σχέση, λοιπόν, με άλλα γλυκαντικά, όπως η μελάσα, το μέλι, το σιρόπι αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου κ.ο.κ. είναι όντως υγιεινοί. Όσον αφορά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ας δούμε τι λένε οι έρευνες.

 Χουρμάδες κατά του καρκίνου
Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης μελέτης, καταναλώνονταν 7 χουρμάδες την εβδομάδα για 3 εβδομάδες, προκειμένου να διερευνηθούν τα οφέλη, καθώς στη βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δραστηριότητα, αλλά και στον έλεγχο ασθενειών. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ορισμένες από αυτές τις έρευνες βασίζονται σε ευρήματα από ποντίκια κι όχι σε ανθρώπους. Από την άλλη, σημαντικό εύρημα αποτελεί το ότι οι χουρμάδες βοηθούν σημαντικά στον τοκετό, σύμφωνα με τυχαιοποιημένες, διπλές-τυφλές, placebo-controlled μελέτες.

Όσον αφορά την αντικαρκινική τους δράση, τα ευρήματα είναι σημαντικά. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των χουρμάδων στο μικροβίωμα του εντέρου και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο έντερό μας ανιχνεύονται 10.000 δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί και θεωρείται το πιο ενεργό μεταβολικά μέρος του ανθρώπινου σώματος. Για να επιβραβεύσουμε, όπως ξέρουμε, τα καλά βακτήρια στον οργανισμό μας, χρειάζεται να τα «ταΐσουμε» με πρεβιοτικά, όπως φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Οι χουρμάδες, λοιπόν, τα έχουν και τα δύο και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές ανέμειξαν, λοιπόν, μερικούς χουρμάδες με καλά βακτήρια από το έντερο (μέσω δείγματος κοπράνων από εθελοντές) κι αυτό που είδαν ήταν ότι τόσο όλο το εκχύλισμα του χουρμά όσο και οι πολυφαινόλες του μπόρεσαν να αυξήσουν σημαντικά την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Ταυτόχρονα, εκτίμησαν την ικανότητα των μειγμάτων να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του εντέρου σε δίσκο Petri κι όπως φάνηκε, ακόμη και μόνο το εκχύλισμα πολυφαινολών περιόρισε περισσότερο από το μισό την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το πιο συγκλονιστικό, όμως, είναι ότι το εκχύλισμα ολόκληρου του χουρμά σχεδόν μπλόκαρε ολοκληρωτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων και εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων –κάτι που είμαι σίγουρα δεν περιμένατε από έναν απλό χουρμά.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των χουρμάδων στο έντερο, όπου μέσω μιας τυχαιοποιημένης, cross-over μελέτης παρέμβασης σε ανθρώπους, διερευνήθηκε η επίδραση που έχει η κατανάλωση χουρμάδων στο μικροβίωμα του εντέρου και στην εντερική υγεία συνολικά. Εθελοντές, λοιπόν, μπήκαν στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης μελέτης, είτε σε ομάδα ελέγχου, είτε κατανάλωναν 7 χουρμάδες την ημέρα για 3 εβδομάδες. Οι ερευνητές κατέγραψαν σημαντική αύξηση στην κινητικότητα του εντέρου και τη συχνότητα των κοπράνων, κάτι που φυσικά δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τους χουρμάδες κατανάλωναν έξτρα φυτικές ίνες. Βρέθηκε ταυτόχρονα και σημαντική μείωση στη συγκέντρωση αμμωνίας στα κόπρανα μετά την κατανάλωση χουρμάδων. Συν τοις άλλοις, η κατανάλωσή τους μείωσε σημαντικά τη γενοτοξικότητα των υγρών των κοπράνων, που σημαίνει μικρότερη βλάβη στο DNA.

Κι αν αναρωτιέστε αν συμβαίνει το ίδιο και με τους χουρμάδες που καταναλώνετε εσείς, να σας πω ότι έχουν διερευνηθεί δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα in vitro με θετικά αποτελέσματα –κι όχι μόνο για καρκίνο του εντέρου, αλλά και για καρκίνο του στομάχου, με τα οποία οι χουρμάδες έρχονται σε επαφή, αλλά και για καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του μαστού. Αρκεί τα ενεργά συστατικά να απορροφώνται από το αίμα και να καταλήγουν σε αυτά τα όργανα.

Από σήμερα κιόλας, λοιπόν, βάλτε τους χουρμάδες στη λίστα με τα ψώνια σας και αξιοποιήστε τους ως το τέλειο σνακ, αλλά και ως γλυκαντικό στις συνταγές σας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2023/04/25/are-dates-good-for-colon-health/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24753740/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28250657/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24579785/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26101614/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26428278/