Πρέπει να μας ανησυχεί το αλουμίνιο στα αντιηλιακά;

antiiliako
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2023

Το αποφεύγουμε στα αποσμητικά, τι γίνεται, όμως, με τα αντιηλιακά;

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, όπου λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας. Βρίσκεται στο έδαφος, στο χώμα, απ’ όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη έκθεση μέσα από τρόφιμα και από το νερό που καταναλώνουμε.

Όσον αφορά τα αντιηλιακά, υπάρχουν πολλά που περιέχουν αλουμίνιο και υπάρχει η ανησυχία ότι ως προ-οξειδωτικό μπορεί να συμβάλλει σε οξειδωτική ζημιά στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το αλουμίνιο σε καλλυντικά και αντιηλιακά έχει μικρή πιθανότητα να εισχωρήσει στο δέρμα και οποιαδήποτε μικρή ποσότητα απορροφηθεί από τη χρήση καλλυντικών, είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ποσότητες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση διαφόρων τροφών.

Αν, ωστόσο, θέλετε να είστε σίγουροι και ασφαλείς, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο αντιηλιακό για φέτος χωρίς αλουμίνιο, όπως τα προϊόντα της ελβετικής εταιρίας Ultrasun, που χρησιμοποιεί καθαρές φόρμουλες με προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά για την διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του δέρματος, χωρίς αλουμίνιο, άρωμα και σιλικόνη. Οι φόρμουλες που χρησιμοποιεί προστατεύουν το περιβάλλον και την θαλάσσια ζωή και παρέχουν απόλυτη προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες, δημιουργώντας για εμάς ένα υγιές μέλλον.

Πηγές
https://www.cosmeticsinfo.org/hbi/aluminum/#:~:text=Aluminum%2Dcontaining%20raw%20materials%20are,such%20as%20antacids%20and%20antiperspirants.

https://chriskresser.com/are-your-skincare-products-toxic-sunscreen/#:~:text=Aluminum%20in%20Sunscreen&text=For%20one%20sunscreen%20that%20was,increasing%20the%20risk%20of%20cancer.