Ο Άγγελος Κανακόπουλος της dermagenetic πιστεύει ότι μπορούμε να μείνουμε νέοι για πάντα (και μας λέει το μυστικό)

kanakopoulos-dermagenetic
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2023

Έπειτα από χρόνια στη βιομηχανία των καλλυντικών και με σπουδές πάνω στην Κοσμητολογία και την Προληπτική Ιατρική, ο κ. Κανακόπουλος, ιδρυτής της dermagenetic, μας εξήγησε ακριβώς τη φιλοσοφία με την οποία φτιάχνει τα καλλυντικά του, ώστε η νεότητα και η φρεσκάδα να μην μας εγκαταλείψουν τόσο εύκολα.

Αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει ένα «μαγικό» φίλτρο νεότητας που δεν θα κατέληγε όπως στο «Ο θάνατος σου πάει πολύ», αλλά θα μπορούσε να διατηρήσει το δέρμα σε ένα υγιές επίπεδο, ώστε να ακτινοβολεί φρεσκάδα και λάμψη σαν αυτή των νεότερων χρόνων της ζωής, θα το πιστεύατε; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα οι έρευνες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορούν να υποσχεθούν ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε με φυσικό τρόπο τη νεότητά μας, φροντίζοντας με τις επιλογές μας να διατηρούμε τον κύκλο ζωής του κυττάρου περισσότερο.

Ο κ. Άγγελος Κανακόπουλος ασχολήθηκε ακριβώς με αυτό. Με σπουδές αρχικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η εσωτερική αναζήτησή του από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, τον έφερε στον κόσμο του φαρμάκου και της αισθητικής. Αφού ολοκλήρωσε σπουδές σε Αισθητική και Κοσμητολογία, μεταπήδησε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην Προληπτική Ιατρική, ψάχνοντας την πηγή της ζωής και της ενέργειας. Έμαθε πολλά όσον αφορά τη βιολογία, τη βιοχημεία, την κυτταρική ενέργεια, τις λειτουργίες του κυττάρου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να δημιουργεί δικά του προϊόντα και να φτάσει να διοχετεύει τη γνώση του σε άλλες εταιρίες.

Πριν 30 χρόνια δημιούργησε την dermagenetic και με γνώμονα το κύτταρο, άρχισε να δημιουργεί προϊόντα που δίνουν ενέργεια στο κύτταρο, χωρίς να του την «κλέβουν».  Και κάπου εδώ αρχίζουν οι απορίες μας.

 Τι ακριβώς συμβαίνει με την κυτταρική ενέργεια;
Όσο μεγαλώνουμε, το κύτταρό μας μεταπίπτει σε μικρότερο φορτίο, αυτό λέγεται γήρανση. Χάνει, δηλαδή ενέργεια, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα στοιχεία της φύσης. Άρα για να καθυστερήσουμε τη γήρανση, πρέπει να σταματήσουμε τη διεργασία απώλειας ενέργειας. Εγώ, λοιπόν, ξέρω πώς να καθυστερήσω το κύτταρο, ώστε να μην χάνει κυτταρική ενέργεια. Είναι μια γνώση που την έχουμε σήμερα βάσει επιστημονικών δεδομένων  και μπορούμε να το πράξουμε προς όφελός μας. Ο Αϊνστάν, άλλωστε, εξήγησε εδώ και 100 χρόνια τους νόμους που σαν υλοενέργεια μεταφερόμαστε σε άλλη μορφή ενέργειας, χάνοντας ένα κομμάτι. Σήμερα έχουμε τη γνώση να καθυστερήσουμε αυτή τη διεργασία, όχι να την σταματήσουμε, καθώς πρόκειται για έναν φυσικό νόμο.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή την απώλεια ενέργειας;
Θα έχετε ακούσει στοιχεία και έρευνες από τα Πανεπιστήμια που ασχολούνται με το κομμάτι Μεταβολισμού και Γήρανσης, όπως το Harvard, το Yale, το Stanford ότι η νηστεία είναι μια από τις βασικές μεθόδους γιατί σταματά τις μεταβολικές λειτουργίες. Όταν έχεις μεγάλες μεταβολικές λειτουργίες, γερνάς πρόωρα, επιταχύνεις τη διαδικασία. Απεναντίας, όταν σταματάς τις μεταβολικές διαδικασίες, επιβραδύνεις τη διαδικασία. Άρα ο πρώτος νόμος για να ζήσουμε περισσότερο, κάτι που είναι τεκμηριωμένο από τα περισσότερα Πανεπιστήμια που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, είναι η καθυστέρηση των μεταβολικών λειτουργιών. Καθυστερώντας τον μεταβολισμό, καθυστερώ ταυτόχρονα την «κατρακύλα» της απώλειας ενέργειας, η οποία οφείλεται σε αυξημένες καύσεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με μια μηχανή. Όταν μια μηχανή καταναλώνει πολύ ρεύμα και πολλή βενζίνη γιατί δουλεύει σε υψηλές στροφές, τότε θα καεί γρήγορα. Αυτό, επίσης το βλέπουμε και στη φύση, στα ζώα. Οι αρκούδες, για παράδειγμα, όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, σταματούν τις μεταβολικές λειτουργίες. Η Φύση, λοιπόν, μας έχει δώσει την πληροφορία και η επιστημονική παρατήρηση των φυσικών δεδομένων μας βοηθάει να τα αξιοποιήσουμε.

Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη που λέει ότι κάθε 3 ώρες πρέπει να καταναλώνουμε τροφές, δηλαδή «καύσιμο», ώστε να δουλεύει ο μεταβολισμός και να έχει ρυθμό, να «καίει».
Αυτό ισχύει μόνο όταν ένας οργανισμός είναι παθογενής. Σε έναν διαβητικό ασθενή, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σταματάμε τις μεταβολικές λειτουργίες με διαλειμματική νηστεία, γιατί υπάρχει ήδη μια παθογένεια. Σε έναν υγιή οργανισμό, όμως, η παύση των μεταβολικών λειτουργιών επιβάλλεται, διότι αν κάποιος υγιής επιταχύνει και τρώει κάθε 3 ώρες, τότε επιταχύνει αυτές τις λειτουργίες και επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο της ζωής του. Στην ιατρική δεν μπορούμε να γενικεύουμε. Ό,τι ισχύει για κάποια άτομα δεν ισχύει για άλλα, γιατί ο καθένας μας έχει τελείως ξεχωριστό γενετικό προφίλ. Με βάση αυτόν τον κανόνα, δημιουργούμε κι εμείς προϊόντα που εξατομικεύονται σύμφωνα με το γενετικό προφίλ του καθενός, εφόσον φυσικά λάβουμε και τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, ούτως ώστε να προσωποποιήσουμε το προϊόν που θα πάρει σύμφωνα με τους επιγενετικούς παράγοντες, αν είναι υγιής ή όχι, πώς μεταβολίζει, πώς τρώει κ.ο.κ. Έτσι πρέπει να δρα και ο κάθε γιατρός, δερματολόγος, διαιτολόγος, κοσμητολόγος. Στα καλλυντικά, για παράδειγμα, δεν ισχύει το «μια κρέμα για όλους». Οι περισσότεροι φτιάχνουν μια κρέμα πρωινή για όλους τους τύπους δέρματος. Μεγάλο λάθος.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η ιδέα της dermagenetic γεννήθηκε όταν λάβατε κάποια γνώση σχετικά με τη κυτταρική ενέργεια και θελήσατε να την υλοποιήσατε.
Στην ιατρική πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το πώς λειτουργεί το κάθε κύτταρο. Από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει έχει καθαρά μεταφερόμενη πληροφορία από τους προγόνους μας, αυτό που λέμε κληρονομικό-γενετικό προφίλ. Άρα έπρεπε να λάβω υπ’ όψιν μου αυτό με διάφορους τρόπους  και με μηχανήματα που βοηθούν, μελετώντας το κύτταρο. Όταν το κύτταρο χάσει ή έχει παραπάνω κυτταρική ενέργεια, τότε υπάρχει παθογένεια, κάτι που απεικονίζεται κιόλας στα μηχανήματα και μετριέται με το ενεργειακό φορτίο.

Κι αυτή την απώλεια της κυτταρικής ενέργειας που μπορεί να έχουμε, πώς την αναπληρώνουν τα καλλυντικά της dermagenetic;
Όταν το κύτταρο είναι υγιές και ο οργανισμός υγιής, η κυτταρική ενέργεια βρίσκεται σε μια ισορροπία. Τότε η κυτταρική μεμβράνη έχει δυναμικό ισορροπίας 70 millivolt καθώς το κύτταρο είναι προγραμματισμένο να δουλεύει σε αυτό το επίπεδο. Όταν πάει 120 millivolt και πάνω, τότε έχει αυξημένες κυτταρικές λειτουργίες, δηλαδή υπερλειτουργεί κι όταν πάει στα 40 ή 30 millivolt τότε υπολειτουργεί. Το καθετί, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σε ισορροπία κι αυτό το γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες με το «μέτρον άριστον» και το «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Εμείς, λοιπόν, στην dermagenetic σε κάθε προϊόν που φτιάχνουμε έχουμε μια πολικότητα, δηλαδή κάθε προϊόν είναι φορτισμένο θετικά ή αρνητικά.

Αυτό έχει να κάνει και με το pH στα καλλυντικά σας;
Βέβαια, έχει να κάνει με το pH. Όταν λέμε αλκαλικό pH εννοούμε αρνητικά φορτισμένο προϊόν κι όταν λέμε όξινο pH εννοούμε θετικά φορτισμένο.

Υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά των καλλυντικών; Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχουν ασχοληθεί κι άλλοι περισσότερο με το pH;
Όχι, δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο, αλλά σε λίγο θα το δείτε. Εμείς εδώ και 20 χρόνια είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο και ήδη μας έχουν αντιγράψει 4-5 εταιρίες. Δεν το προωθούσα κι εγώ τόσο πολύ σαν concept για να μην συμβεί αυτό.

Άρα η τεχνολογία των προϊόντων σας διαφοροποιείται με αυτόν τον τρόπο, με το pH και με το ότι είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένα.  Ένα θετικά φορτισμένο προϊόν, λοιπόν, πού μπορεί να χρησιμεύσει;
Ένα θετικά φορτισμένο προϊόν, που σημαίνει όξινο, χρησιμοποιείται όταν ο όξινος μανδύας του δέρματος έχει διαταραχτεί κι έχει χάσει το pH του, που σημαίνει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακμή, οποιουδήποτε τύπου δερματίτιδα ή πάθηση του δέρματος. Όταν υπάρχει δηλαδή αλλαγή της φυσιολογικής λειτουργίας, όπως λέγαμε νωρίτερα. Αντίστοιχα, όταν είναι υπερόξινο το περιβάλλον και θέλω να σταματήσω την υπερλειτουργία, τότε χρειάζομαι αρνητικά φορτισμένα προϊόντα. Με απλά λόγια προσπαθούμε να φέρουμε την ισορροπία. Αν έχουμε φλεγμονή που οφείλεται σε αλκαλικό περιβάλλον, πρέπει να βάλω όξινο και αντίστροφα. Αυτό κάνει η Φύση, αυτό κάνουμε κι εμείς. Φέρνουμε την ισορροπία.

Για να αγοράσει, λοιπόν, κάποιος τα προϊόντα αυτά χρειάζεται καθοδήγηση.
Πάνω στα προϊόντα υπάρχουν ενδείξεις. Αν κάποιος έχει ακμή, δερματίτιδα, μέλασμα κ.ο.κ. θα βρει το κατάλληλο προϊόν αναλόγως το πρόβλημα. Υπάρχει η γενική σύσταση, αλλά εμείς δίνουμε τη γνώση σε γιατρούς και αισθητικούς, προκειμένου να προσωποποιούν το προϊόν και μάλιστα πολύ προσεκτικά και συγκεκριμένα. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει έντονη φλεγμονή, δεν πρέπει απλά να χρησιμοποιηθεί προϊόν με χαμηλή φόρτιση, αλλά αναλόγως το μέγεθος της φλεγμονής, θα επιλεγεί και η διαβάθμιση στο αντίστροφο προϊόν. Δεν είναι δηλαδή μόνο θετικά και αρνητικά φορτισμένα προϊόντα, αλλά υπάρχουν διαβαθμίσεις, όπως στην κλίμακα του pH. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, χρειάζεται γιατρός ή αισθητικός με την αντίστοιχη γνώση.

GOUZIDIS
Άρα τα προϊόντα που παίρνουμε αυθαίρετα από το εμπόριο με κριτήριο τη μάρκα ή τον τύπο δέρματος, μπορεί και να μας βλάψουν;
Ναι, μπορεί. Σε μια περίπτωση ακμής ή μελάσματος, για παράδειγμα, ένα αυθαίρετο προϊόν μπορεί να  βλάψει. Θα πρέπει, λοιπόν, να απευθυνόμαστε σε γιατρούς και αισθητικούς για να δώσουν τα κατάλληλα προϊόντα. Σε ένα δέρμα κανονικό, που δεν έχει παθογένεια, πρέπει να διατηρήσουμε την κανονικότητά του, με βιομιμητικά προϊόντα, που μιμούνται δηλαδή το φυσικό περιβάλλον του δέρματος, σύμφωνα με την ηλικία μας. Αναλόγως την ηλικία, αλλάζει το ενεργειακό επίπεδο του κυττάρου και χάνει ενέργεια. Άρα εμείς πρέπει να διατηρήσουμε το φυσιολογικό περιβάλλον του δέρματος με βάση την ηλικία μας ή να το κάνουμε κι ακόμα νεότερο, ρίχνοντας τις μεταβολικές λειτουργίες. Όταν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν βρίσκουμε στο ράφι και δεν γνωρίζουμε αν είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένο, τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει παίρνοντας ενέργεια από το κύτταρο αντί να δίνει. Αναλόγως την ηλικία που έχει ο καθένας από εμάς, ο κυτταρικός κύκλος, δηλαδή το πότε γεννιέται και πεθαίνει ένα κύτταρο, είναι 25 με 35 ημέρες. Αυτός ο κυτταρικός κύκλος καθορίζει το pH του δέρματος κι όσο πιο γρήγορος είναι, όταν είμαστε νεότεροι, τόσο πιο όξινο το δέρμα, δηλαδή θετικά φορτισμένο. Αν, λοιπόν, πάρεις μια κρέμα ουδέτερη με pH 7, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κρέμες στην αγορά, δεν δίνεις στο δέρμα αυτό που χρειάζεται για να το διατηρήσεις θετικό. Μια τέτοια κρέμα επιταχύνει τις κυτταρικές λειτουργίες και τελικά «καίει» το δέρμα, με αποτελέσματα πρόωρης γήρανσης που θα είναι ορατά τα επόμενα χρόνια. Όπως συμβαίνει και με έναν καπνιστή.  Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή, αλλά για τα καλλυντικά δεν μιλάει κανείς γιατί δεν υπάρχει και η κατάλληλη επιστημονική παιδεία.

Κοιτάζοντας το θέμα ολιστικά, ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός επιλογών για αντιγήρανση;
Η υγεία του δέρματος εξαρτάται από την υγεία του γαστρεντερικού. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας και ό,τι πρόβλημα υπάρχει στο σώμα μας και οφείλεται στο γαστρεντερικό, καθρεφτίζεται αμέσως στο δέρμα. Το μικροβίωμα του εντέρου και το μικροβίωμα του δέρματος είναι σε άμεση σχέση. Η πρώτη βλάβη που προκαλεί κάποιος που καταναλώνει ασύμβατες τροφές ή ένας καπνιστής είναι ότι καταστρέφει το μικροβίωμα. Με τον ίδιο τρόπο, μια κρέμα που θα βάλουμε στο πρόσωπό μας και που είναι ασύμβατη, το πρώτο που θα καταστρέψει είναι το μικροβίωμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κυτταρική ενέργεια. Προσέχουμε, λοιπόν, το γαστρεντερικό μας μέσω της διατροφής και κάνουμε το ίδιο και στο δέρμα μας, για να διαφυλάξουμε την κυτταρική μας ενέργεια και να μην γεράσουμε πρόωρα. Όλα είναι θέμα ενέργειας, να ξέρετε. Και το μικροβίωμα του προσώπου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να σέβεται μια κρέμα, παρ’ όλο που οι περισσότερες καλλυντικές κρέμες του εμπορίου δεν το λαμβάνουν καν υπ’ όψιν. Τώρα έχει αρχίσει να ακούγεται σιγά-σιγά, 15-20 χρόνια μετά από εμάς.

GOUZIDIS
Για μια γυναίκα που δεν έχει την ευχέρεια να αγοράζει συστηματικά πιο ακριβά καλλυντικά, ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο βασικό προϊόν που πρέπει να αποκτήσει από την dermagenetic;
Το καθαριστικό και το προβιοτικό. Να ξέρετε ότι τα προβιοτικά και τα ένζυμα δεν μπορούν να έχουν μεγάλο χρόνο ζωής σε ένα κουτάκι, όπως συμβαίνει και με το γιαούρτι. Για να διατηρήσουμε λοιπόν τα ένζυμα και τα προβιοτικά, τα έχουμε σε στερεά μορφή, τα οποία τη στιγμή που είναι να τα εφαρμόσουμε, τα ανακατεύουμε με νερό και ενεργοποιούνται. Ακόμη κι αν κάποιος βάζει ακατάλληλη κρέμα στο πρόσωπο, με τα προβιοτικά μπορεί να φέρει την απαραίτητη ισορροπία και να καθυστερήσει τη γήρανση που μπορεί να προκαλεί ένα λάθος προϊόν. Η μητέρα μου που εφάρμοζε προβιοτικά και συνένζυμα στο πρόσωπό της, στα 90 της είχε ένα δέρμα σαν 50 χρονών.

Εσείς χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα προϊόντα;
Το δικό μου πρόσωπο είναι η πλατφόρμα όλων των δοκιμών. Δεν περνάει τίποτα αν δεν το δοκιμάσω εγώ πρώτα.

Τελικά μπορούμε να μείνουμε νέοι για πάντα;
Μπορούμε να μείνουμε νέοι, δεν μπορούμε να αποφύγουμε όμως τον θάνατο!

Έχετε σχέδια για το μέλλον για προσθήκη νέων προϊόντων;
Συνέχεια! Αυτόν το χρόνο θα έχουμε 4 με 5 νέα προϊόντα και κάθε χρόνο προσθέτουμε 4-5 προϊόντα, τα οποία κάθε φορά βασίζονται στις τελευταίες δημοσιεύσεις από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε κάτι χωρίς έρευνα. Για φέτος, λοιπόν, ετοιμάζουμε μια καινούργια γκάμα προβιοτικών από Lactobacillous, καινούργια σειρά με ένζυμα αντιγήρανσης που επιδιορθώνουν το DNA, όπως η Superoxide dismutase, νέο καθαριστικό, το οποίο θα είναι πολύ θετικά φορτισμένο και μυοχαλαρωτικά προϊόντα με πεπτίδια που θα μιμούνται τη δράση της βοτουλινικής τοξίνης (σ.σ. botox), ούτως ώστε ο μυς να χαλαρώνει φυσιολογικά και να μη συσπάται.

Για να ακούμε συχνά, λοιπόν, πόσο δεν μας φαίνεται η ηλικία μας, ο κύριος Κανακόπουλος συστήνει αύξηση της κυτταρικής ενέργειας, σεβασμό του μικροβιώματος, ενίσχυση των ενζυματικών λειτουργιών και ενίσχυση των ηλεκτρολυτών. Αν δεν αναζητήσουμε αυτά, τότε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε μπορεί να μας κάνουν… εχθρούς με τον καθρέφτη μας.

Βρείτε τα προϊόντα Dermagenetic εδώ.
Instagram @dermagenetic_greece

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]