Φτιάξτε vegan και υγιεινά μπιφτέκια αρακά με δυόσμο

prasino-mpergker-arakas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΙΟΥ 2023

Η Sous Chef Λεόνη Τζέρτη από το diatrofi.gr μας προτείνει να δοκιμάσουμε αυτά τα ιδιαίτερα μπιφτέκια αρακά στο σπίτι, πλούσια σε πρωτεΐνη και σίγουρα πιο… πράσινα από τα συμβατικά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο αρακάς αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στην πρόληψη του διαβήτη. Αυτή τη φορά, όμως, τον δοκιμάζουμε αλλιώς, με μια απλή και θρεπτική συνταγή, την οποία μπορείτε να εντάξετε στις σαλάτες σας και τα buddha bowl, ενώ είναι ιδανική λύση και για meal prep.

Υλικά για τα μπιφτέκια αρακά με δυόσμο

  • 400 γραμμάρια αρακάς
  • 150 γραμμάρια βρώμη
  • 20 γραμμάρια λιναρόσπορος σπασμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 20 φύλλα δυόσμου

Πώς θα φτιάξετε τα μπιφτέκια αρακά με δυόσμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον οποίο θα ψήσουμε τα μπιφτέκια αρακά στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με 60 γραμμάρια νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Αυτό το κολλώδες μείγμα, θα βοηθήσει όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Σε καυτό αλατισμένο νερό, βράζουμε τον αρακά για 1 λεπτό. Σουρώνουμε και παγώνουμε τον αρακά μέσα σε νερό με παγάκια, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και ο αρακάς να διατηρήσει το φρέσκο πράσινο χρώμα του.

Σε ένα μπολ, τοποθετούμε τον αρακά, τη βρώμη, τον μουλιασμένο λιναρόσπορο, αλάτι και πιπέρι και ομογενοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολυκόφτη, βάζοντας μέσα τα υλικά σε δόσεις. Με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι, κόβουμε τον δυόσμο, περνώντας τη λεπίδα μόνο μια φορά πάνω από τα κομμένα φύλλα, ώστε να μην οξειδωθούν. Προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια αρακά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε περίπτωση που κολλάνε στα χέρια σας, μπορείτε να αλείψετε τις παλάμες σας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.     

Tip: Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την ποσότητα της συνταγής και να αποθηκεύσετε τα μπιφτέκια αρακά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο, όταν δεν διαθέτετε χρόνο, μπορείτε να έχετε την επιλογή για την βάση ενός θρεπτικού γεύματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα ζεστάνετε.

Λεόνη Τζέρτη
Sous Chef, με σπουδές στη Γαστρονομία και τη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων του Bournemouth University
Απόφοιτος της Le Monde
www.diatrofi.gr