Ο ειδικός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μετράμε θερμίδες

thermides-katametrisi
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2023

Μήπως η καταμέτρηση θερμίδων σας έχει γίνει έμμονη ιδέα; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Γιώργος Μίλεσης MSc μας δίνει τα φώτα του, αποδεικνύοντας πως μια τέτοια διαδικασία είναι ανώφελη.

Αν κάθε σας γεύμα συνοδεύει κι ένα google search ή ένα ξεφύλλισμα θερμιδομετρητή για να βρείτε τις θερμίδες που καταναλώσατε, τότε σίγουρα η κατανάλωση φαγητού μετατρέπεται σε μια στρεσογόνο και υπολογιστική διαδικασία, που απέχει πολύ από το να είναι ευχάριστη. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Γιώργος Μίλεσης MSc αναλύει όλη αυτή τη διαδικασία κι εξηγεί γιατί είναι μια άστοχη διαδικασία.

Όπως αναφέρει ο ειδικός, η διαδικασία αυτή είναι ανώφελη για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι είναι πολύ εύκολο να υποεκτιμήσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα σε πολύ σημαντικό βαθμό. Έρευνες, μάλιστα, υπολογίζουν τη διαφορά σε 2000 θερμίδες την ημέρα!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ποσότητα, όσο η ποιότητα αυτών που καταναλώνουμε, καθώς δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες ανεξαρτήτου πηγής (π.χ. ένα λιπαρό μπέργκερ με μια πλούσια πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ξηρούς καρπούς). Διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον μεταβολισμό, την πείνα μας, την όρεξή μας και τα επίπεδα ορμονών.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την κατανάλωση 100 θερμίδων από ένα ντόνατ. Αν τις συγκρίνουμε αντίστοιχα με 100 θερμίδες από φρούτα, θα δούμε ότι δεν μπορούν να σβήσουν το ίδιο αποτελεσματικά την πείνα μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ζάχαρη και φυτικές ίνες. Ενώ από τη μία το φρούτο με τις φυτικές του ίνες θα μας κρατήσεις χορτάτους για περισσότερη ώρα, το ντόνατ από την άλλη θα ανεβάσει απότομα και θα ρίξει εξίσου απότομα το σάκχαρο του αίματος, που σημαίνει ότι σύντομα θα νιώσουμε και πάλι έντονη πείνα, οπότε θα κληθούμε να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες στη συνέχεια –και συν τοις άλλοις, δεν είναι θρεπτικό.

Εν ολίγοις, περισσότερη σημασία έχει η χρήση που έχει το κάθε τρόφιμο στο σώμα κι όχι τόσο οι θερμίδες που περιέχει.

Δείτε το βίντεο του ειδικού εδώ.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge