Πώς μπορούμε να γεράσουμε υγιείς;

diatrofi-kaloi-udatanthrakes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2023

Η Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, κοιτάει τις νέες έρευνες και μας αναλύει τον τρόπο που θα διασφαλήσουμε χρόνια πολλά, αλλά και καλά.

Αν κάτι έχουμε στόχο οι περισσότεροι όσο περνούν τα χρόνια, είναι να γεράσουμε καλά, όχι μόνο έξω μας αλλά και μέσα μας. Γιατί το νόημα στη ζωή είναι να είμαστε και να νιώθουμε καλά, όχι απλώς να υπάρχουμε. Αυτός είναι και ο στόχος μου ως επαγγελματίας, που αντιμετωπίζω καθημερινά περιστατικά που επιβαρύνουν την υγεία –από παχυσαρκία μέχρι σοβαρές παθήσεις και αυτοάνοσα. Να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα εργαλεία που δεν κοστίζουν παραπάνω και που μπορούν να μας υποστηρίζουν συνολικά στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας, για μια καλύτερη ζωή σε βάθος χρόνου.

 Ξέρουμε πλέον ότι τα ζωικά λίπη συνδέονται με κάποια είδη καρκίνου και με καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, η ποικιλία φυτικών τροφών από όλα τα χρώματα μας χαρίζει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες φυτικές ίνες που «ταΐζουν» το έντερό μας και του παρέχουν ισορροπία, για μια καλύτερη συνολική υγεία. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν πολλά είδη διατροφής, όπως π.χ. η κετογονική, που αποκλείουν τους υδατάνθρακες κάθε είδους από το καθημερινό διατροφικό πλάνο, που σημαίνει ότι μαζί με τα ψωμιά, τα γλυκά, τα ζυμαρικά κ.ο.κ., μένουν εκτός και τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια.

Κι όμως, χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες
Κι εδώ θέλω να σας παραθέσω μια ακόμη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine και αποδεικνύει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καλούς υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα, μπορεί να είναι το κλειδί της καλής ζωής και υγείας αργότερα στη ζωή.

Σκοπός της έρευνας ήταν να δει τους μακροπρόθεσμους συσχετισμούς μεταξύ μιας διατροφής υψηλής σε καλούς υδατάνθρακες και χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, με τη θνητότητα σε μεσήλικες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη, λοιπόν, περιλάμβανε 371.159 συμμετέχοντες 50-71 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετιών, με βάση τα σκορ που σημείωναν σε μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά και κατά πόσο την ακολουθούσαν, υπολογίζοντας την πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών πρωτεΐνης κ.ο.κ.

Στο follow-up των 23,5 ετών, καταγράφηκαν 165.698 θάνατοι και σύμφωνα με τα δεδομένα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακές και υψηλά κορεσμένα λιπαρά είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θνητότητας, τόσο από κάθε αιτία, όσο και από συγκεκριμένες αιτίες. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά παρουσίαζε χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας και πιο συγκεκριμένα, 18% μικρότερο κίνδυνο θνητότητας από κάθε αιτία, 16% μικρότερο κίνδυνο θνητότητας από καρδιαγγειακούς παράγοντες και 18% μικρότερο κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αντικατάσταση του 3% της ενεργειακής πρόσληψης από κορεσμένα λιπαρά με άλλες πηγές μακροθρεπτικών συστατικών ίσων θερμίδων σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνητότητας από κάθε αιτία και από συγκεκριμένα αίτια.

Στην περίπτωση των υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας, ο κίνδυνος θνητότητας μειώθηκε σημαντικά μετά την αντικατάστασή τους με φυτική πρωτεΐνη και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθροί, απλώς χρειάζεται σωστή επιλογή τους, μέσα από φυσικές, φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλιγούρι, κινόα, όπου σε συνδυασμό με μείωση των κορεσμένων λιπαρών από ζωικές τροφές, μπορεί να αυξήσει στο μέγιστο τις πιθανότητές μας για μια υγιή ζωή σε προχωρημένη ηλικία.

Πηγή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37132226/

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity