Φτιάξτε 2 εύκολα και vegan παγωτά χωρίς ζάχαρη για το καλοκαίρι

pagoto
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, έχει εντρυφήσει στη vegan κουζίνα και μας προτείνει 2 συνταγές για υγιεινά, απολαυστικά παγωτά που μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα.

Αν κάτι πρωταγωνιστεί το καλοκαίρι μαζί με τη θάλασσα και το καρπούζι, είναι και το παγωτό που όσο «σφίγγουν» οι ζέστες, τόσο πιο λαχταριστό φαντάζει. Επειδή, όμως, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα παγωτά του εμπορίου κι επειδή υπάρχουν πλέον πολλοί vegan εκεί έξω, που θέλουν να απολαύσουν παγωτό χωρίς ζωικά, το φτιάχνουμε μόνοι μας. Και μάλιστα όχι ένα, αλλά δύο διαφορετικά παγωτά που κλέβουν τις εντυπώσεις και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά που συνηθίζετε να αγοράζετε.

Βάλτε ποδιά και ετοιμαστείτε να τις φτιάξετε!

Παγωτό σοκολάτα-μπανάνα χωρίς παγωτομηχανή
Υλικά για 2 μερίδες

3 ώριμες μπανάνες
2 με 2,5 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2-3 κ.σ. φυτικό γάλα

Οδηγίες
Κόψτε τις ώριμες μπανάνες σας σε ροδέλες και απλώστε τις σε λαδόκολλα. Βάλτε τες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.

Όταν παγώσουν χτυπήστε τις στο μπλέντερ με το κακάο, τη μελάσα, τη βανίλια και το φυτικό γάλα για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν παγωμένη μους. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γλυκύτητα αν θέλετε με έξτρα μελάσα ή σιρόπι αγαύης και μοιράστε το παγωτό σε μπολάκια. Αν δεν το φάτε αμέσως, βάλτε στην κατάψυξη ή αν θέλετε να πάρει υφή μους, αφήστε το στο ψυγείο.

Παγωμένες μπάρες με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο
Υλικά

6 μέτριες μπανάνες (όχι κατεψυγμένες)
1 ½ φλιτζάνι φιστικοβούτυρο
6 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
½ κ.γ. αλάτι
2 φλιτζάνια τσιπς μαύρης σοκολάτας
8 κ.σ. λάδι καρύδας

Οδηγίες
Βάλτε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20.

Ξεφλουδίστε και κόψτε τις μπανάνες σε ροδέλες και βάλτε τες στο μπλέντερ. Προσθέστε το φιστικοβούτυρο, την ζάχαρη καρύδας και το αλάτι και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και απαλό.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι προσπαθώντας να ισιώσετε τη λαδόκολλα για να μην δημιουργηθούν ζάρες. Βάλτε το ταψάκι στην κατάψυξη και αφήστε το όλη τη νύχτα ή μέχρι να παγώσει (προτιμήστε ένα ρηχό ταψί για να κρυώσει).

Λιώστε μαζί τη σοκολάτα και το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί κι όταν λιώσει, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσοχή μην παραλείψετε το λάδι καρύδας, γιατί διαφορετικά δεν θα «κάτσει» καλά η στρώση της σοκολάτας.

Όσο διαχειρίζεστε το μείγμα της σοκολάτας, βγάλτε το ταψί από την κατάψυξη και αφαιρέστε το κατεψυγμένο μείγμα. Κόψτε το σε σχήμα μπάρας και βάλτε πάλι στο ψυγείο για να σφίξουν. Προσέξτε να είναι απολύτως παγωμένο πριν αρχίσετε να περιχύνετε τη σοκολάτα.

Όταν η σοκολάτα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, βγάλτε τις μπάρες και το ταψάκι από το ψυγείο. Απλώστε του λαδόκολλα και τοποθετήστε εκεί τις μπάρες σας.

Με ένα κουτάλι, περιχύστε τη σοκολάτα από πάνω, μέχρι να καλυφθούν τελείως οι μπάρες. Σηκώστε την κάθε μπάρα με δυο πιρούνια, αφήστε την μπάρα να στάξει πάνω από ένα μπολ και τοποθετήστε τη πάνω στο ταψάκι που έχετε καταψύξει. Επαναλάβετε το ίδιο με όλες τις μπάρες κι έπειτα βάλτε τες στην κατάψυξη για να σφίξουν.

Tip
Μπορείτε και στις δύο περιπτώσεις να πασπαλίσετε πάνω στο παγωτό σας ξηρούς καρπούς ή τριμμένη καρύδα ή τριμμένη σοκολάτα για πιο «παιχνιδιάρικο» αποτέλεσμα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity