Πώς θα οργανώσετε σωστά το ψυγείο σας για να μην χαλάνε τα τρόφιμα

psugeio-trofima
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Οι ειδικοί του nutriproject.gr βάζουν τάξη στο ψυγείο μας, για να μην αντιμετωπίζουμε ένα χάος με χαλασμένα τρόφιμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγοντας το ψυγείο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια χαοτική εικόνα, είτε λόγω της αυξημένης ποσότητας προμηθειών είτε λόγω της κακής ή λανθασμένης αξιοποίησης του χώρου. Όλοι μας συνηθίζουμε να αμελούμε το πώς τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι έχουμε, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα να χαλάνε και να πηγαίνουν για πέταμα! Ο τρόπος που τοποθετούμε τα πράγματα και ο τρόπος που οργανώνουμε το ψυγείο καθορίζουν τελικά τη φρεσκάδα και το χρόνο ζωής των τροφίμων μας. Γι' αυτό, είναι χρήσιμο να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο ώστε να διατηρούνται όσο καλύτερα γίνεται.

 Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να «φορτώνουμε» το ψυγείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να εμποδίζουν τη ροή του αέρα, το ψυγείο να λειτουργεί πιο δύσκολα και ορισμένες περιοχές του ψυγείου να μένουν πιο ζέστες από άλλες. Δεν τοποθετούμε τα τρόφιμα στο πίσω μέρος ή στις πλευρές του ψυγείου.

Δεν βάζουμε μπροστά όλα τα νέα τρόφιμα, όταν τα βγάζουμε από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, κάνουμε έναν έλεγχο στα τρόφιμα που έχουμε ήδη μέσα και τοποθετούμε μπροστά όσα πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα καταναλώσουμε άμεσα.

Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Για παράδειγμα όλα τα τυροκομικά μαζί, όλα τα αλλαντικά μαζί κ.ο.κ. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο είτε φαγητό που παραγγείλαμε στο ίδιο χάρτινο κουτί στο οποίο το φέρανε. Μεταφέρετε τα περισσεύματα σε τάπερ από γυαλί ή πλαστικό, ώστε να αποφύγετε τις οσμές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα συγκεκριμένα τάπερ στο πάνω ράφι σας, όπου είναι εύκολο να τα εντοπίσετε και να τα... αρπάξετε για ένα γρήγορο γεύμα.

Για να μειώσουμε τα τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και αυξάνουν τη σπατάλη σε ένα νοικοκυριό, έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον κανόνα «ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ψυγείου, πίσω από τα παλιά, ώστε τα παλιά να καταναλώνονται πριν τα καινούρια. Τηρώντας αυτόν τον κανόνα θα μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να καταναλώσετε άμεσα και τι έχετε διαθέσιμο για περισσότερο καιρό.

Το ψυγείο είναι καλό να καθαρίζεται μία φορά κάθε τρεις μήνες. Βγάζουμε όλα τα ράφια και τα πλένουμε, όπως και τον υπόλοιπο χώρο. Για τον τοίχο του ψυγείου, μπορούμε να ανακατέψουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό, να βουτήξουμε σε αυτό ένα πανάκι μικροϊνών και με ελαφριά πίεση να καθαρίσουμε όλο το εσωτερικό του ψυγείου μας.

Πού μπαίνει τι;
Το πάνω ράφι έχει την πιο σταθερή θερμοκρασία στο ψυγείο. Εκεί τοποθετούμε τρόφιμα όπως: μαγειρεμένες τροφές, αλλαντικά και ό,τι πρόκειται να λήξει σύντομα.

Στα μεσαία ράφια φυλάσσουμε το γάλα, τα γαλακτοκομικά ειδή, το βούτυρο, τα αυγά και διάφορα αρτοσκευάσματα.

Τα χαμηλά ράφια είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας και εκεί πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς σφραγισμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.

Τα συρτάρια του ψυγείου είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα ωμά λαχανικά, σαλατικά και φρούτα περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα.

Η πόρτα του ψυγείου είναι η θερμότερη περιοχή πιο ευαίσθητη σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Εκεί θα μπουν τρόφιμα λιγότερο ευπαθή όπως μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, χυμούς, τουρσιά, ελιές, καφέ ή μπαχαρικά.

www.nutriproject.gr