Πώς τοποθετώ σωστά τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων;

pluntirio-piaton
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Το πλυντήριο πιάτων χαρίζει απαστράπτοντα πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και σκεύη ξοδεύοντας σημαντικά λιγότερο νερό και απορρυπαντικό, με ελάχιστη ενέργεια και -κυρίως- επιτρέποντάς μας να αφιερωθούμε σε κάτι που πραγματικά μας αρέσει. Για να τα καταφέρει όμως τόσο καλά, χρειάζεται και κάπου τη βοήθειά μας: στην τοποθέτηση των πιάτων.

H πλύση πιάτων είναι μια διαδικασία που -κακά τα ψέματα- οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναθέσει στο πλυντήριο. Τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από άποψη οικονομίας, βλέπεις, πρόκειται για την καλύτερη και αποδοτικότερη λύση. Το πλυντήριο πιάτων χαρίζει απαστράπτοντα πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και σκεύη ξοδεύοντας σημαντικά λιγότερο νερό και απορρυπαντικό, με ελάχιστη ενέργεια και -κυρίως- επιτρέποντάς μας να αφιερωθούμε σε κάτι που πραγματικά μας αρέσει. Για να τα καταφέρει όμως τόσο καλά, χρειάζεται και κάπου τη βοήθειά μας: στην τοποθέτηση των πιάτων.

Ένα πλυντήριο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και δυνατότητες. Αν ξεκινήσει την πλύση χωρίς να είναι γεμάτο, τότε μοιραία ξοδεύει περισσότερη ενέργεια και νερό για καθετί που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αν πάλι το έχεις παραγεμίσει, τότε είναι αρκετά πιθανό το καθάρισμα του περιεχομένου του να μην είναι ολοκληρωμένο και να χρειαστεί και δεύτερος κύκλος. Ως εκ τούτου, η σωστή τοποθέτηση του φορτίου στο πλυντήριο πιάτων είναι μείζονος σημασίας. Για έλα να δούμε τα μυστικά της.

Τι να μη βάλεις

Ας ξεκινήσουμε από τα don’ts, αυτά δηλαδή που θα πρέπει να αποφύγεις να τοποθετήσεις στο πλυντήριο -αντ’ αυτού θα σου προτείναμε να τα πλύνεις στο χέρι. Ξέχνα καθετί ξύλινο: κουτάλες, επιφάνειες κοπής, chopsticks και λοιπά παρεμφερή αντικείμενα θα φθαρούν σημαντικά κινδυνεύοντας ακόμα και να σπάσουν. Εκτός πλυντηρίου θα πρέπει να μείνουν και τα κοφτερά μαχαίρια αφού η πλύση σε αυτό επηρεάζει την κοπτική τους ικανότητα. Στη λίστα πρόσθεσε ακόμα καθετί πορσελάνινο, κρυστάλλινο ή κεραμικό καθώς επίσης και τα μαντεμένια σκεύη.

Άφησε χώρους ιδίως στα μαχαιροπήρουνα

Μολονότι θες το πλυντήριό σου να είναι όσο το δυνατόν πιο γεμάτο πριν ξεκινήσεις την πλύση, δε θες να το παρακάνεις. Αν τα σκεύη είναι κολλητά μεταξύ τους, το αποτέλεσμα θα είναι οι επιφάνειες που βρίσκονται σε επαφή να παραμείνουν βρώμικες και να μην καθαρίσουν καλά. Ιδιαίτερη έμφαση ως προς αυτό θα πρέπει να δώσεις στα μαχαιροπήρουνα και δη αν το πλυντήριό σου διαθέτει καλάθι αντί για δίσκο. Κυρίως τα κουτάλια συνηθίζουν λόγω σχήματος να εφαρμόζουν το ένα στο άλλο και το τελευταίο που θες είναι να πρέπει να τα αφήσεις στο πλυντήριο για να πλυθούν εκ νέου.

Μην εμποδίζεις τη λειτουργία του πλυντηρίου

Το ζητούμενο κατά το γέμισμα του πλυντηρίου δεν είναι απλά να χωρέσεις σε αυτό όλα τα άπλυτα σκεύη, μαχαιροπήρουνα, πιάτα και ποτήρια σου αλλά να το κάνεις με τρόπο που δε θα επηρεάζει τη λειτουργία της ίδιας της συσκευής. Εξοικειώσου με το πλυντήριό σου: δες πού βρίσκονται οι ψεκαστήρες του και βεβαιώσου πως ό,τι κι αν έχεις τοποθετήσει στο εσωτερικό του δε θα σταθεί εμπόδιο στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις, είναι να δοκιμάσεις να περιστρέψεις τους ψεκαστήρες έχοντας γεμίσει το πλυντήριο. Αν δεν «βρίσκουν» κάπου αυτοί, όλα καλά.

Το νερό πρέπει να φτάνει παντού

Δεν έχει κανένα νόημα να τοποθετείς αντικείμενα πάνω ή μέσα σε άλλα. Να θυμάσαι κάτι πάρα πολύ απλό: το νερό πρέπει να φτάνει παντού. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε η καλυμμένη επιφάνεια δε θα καθαριστεί. Στοίχισε προσεκτικά κούπες, ποτήρια και μπολ, τοποθετώντας τα πάντα με την ανοιχτή τους πλευρά προς τα κάτω -ειδάλλως, το νερό απλά θα ξεμείνει στο εσωτερικό τους κι αυτά θα πρέπει να πλυθούν ξανά. Μη διστάσεις να «παίξεις» με οτιδήποτε υπάρχει στο εσωτερικό του πλυντηρίου μέχρι να αρχίσει η πλύση: ενδεχομένως στην πορεία να εκμεταλλευτείς ακόμα καλύτερα τον χώρο, τοποθετώντας περισσότερα πράγματα.

Καθάρισμα πριν το πλυντήριο;

Αρκετοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν να καθαρίζουν τα σκεύη τους πριν τα τοποθετήσουν στο πλυντήριο. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση, είναι να αφαιρέσεις μεγάλα κομμάτια από υπολείμματα τροφής. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έχουν τη δυνατότητα να ξεφορτωθούν ακόμα και επίμονους ή ξεραμένους λεκέδες. Σε συνδυασμό μάλιστα με ένα καλό απορρυπαντικό, να είσαι σίγουρος ότι δε θα μείνει τίποτα σε πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα. Το ελαφρύ ξέπλυμα πάντως αποτρέπει σε έναν βαθμό την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών σε περίπτωση πολυήμερης παραμονής στο εσωτερικό του πλυντηρίου.

Δες το manual!

Αν ψάχνεις για τον ιδανικό τρόπο τοποθέτησης των πιάτων σε ένα πλυντήριο πάντως, εκείνος που μπορεί να σου δώσει την απάντηση είναι ο κατασκευαστής του! Υπάρχει πιο αρμόδιος άραγε από εκείνον που έφτιαξε τη συσκευή; Ρίξε μια ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης του πλυντηρίου πιάτων σου λοιπόν και διάβασε τι προτείνει ο ίδιος ο κατασκευαστής. Το κάθε καλάθι του πλυντηρίου είναι σχεδιασμένο για διαφορετική χρήση γι’ αυτό δες πού θα πρέπει να τοποθετείς τον κάθε τύπο σκεύους -από ποτήρια και κούπες, μέχρι πιάτα και καθετί άλλο.