Σαλμονέλα και λιστέρια «απειλούν» τις ψιλοκομμένες σαλάτες

salmonela-kai-listeria-apeiloun-tis-psilokommenes-salates

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανακοίνωση, η σαλμονέλα και η λιστέρια απειλούν όσους καταναλώνουν ψιλοκομμένες και συντηρημένες σαλάτες.

Μπορεί ο τρόπος που κόβουμε μια σαλάτα να εγκυμονεί κινδύνους; Ναι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανακοίνωση που αναφέρει πως η σαλμονέλα και η λιστέρια απειλούν όσους καταναλώνουν ψιλοκομμένες και συντηρημένες σαλάτες.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδάμης, με αφορμή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας επιστημόνων του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 3ο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας «Μικροβιόκοσμος» στην Θεσσαλονίκη.

«Ασπίδα» το λεμόνι και το ξύδι

Στο συνέδριο αναφέρθηκε πως οι ψιλοκομμένες σαλάτες όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά τον τεμαχισμό αλλά είναι και πρόσφορες για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Ασπίδα για την προστασία από τα παθογόνα βακτήρια συνιστά η χρήση λεμονιού ή ξυδιού.

Και αν αναρωτιέστε γιατί η σαλμονέλα και η λιστέρια «χτυπούν» τις ψιλοκομμένες κυρίως σαλάτες, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως αυτό οφείλεται κυρίως στην επιβίωση και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που προκύπτουν από κοπρανώδη υπολείμματα κατά την καλλιέργειά τους στο χωράφι και πολλαπλασιάζονται κατά τη διαδικασία του τεμαχισμού.

Ακόμη λοιπόν και αν οι σαλάτες έχουν πλυθεί σχολαστικά πριν καταναλωθούν ενδέχεται να έχουν συγκρατήσει κάποια μικρόβια, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της κοπής και διαχέονται σε όλη την σαλάτα με τη βοήθεια του μαχαιριού.

Ιδανικό σνακ οι «έτοιμες» σαλάτες

Με τα εργασιακά ωράρια να έχουν επιμηκυνθεί και με τους περισσότερους εργαζόμενους να τρώνε πλέον κάτι πρόχειρο εκτός σπιτιού, οι «έτοιμες» ψιλοκομμένες σαλάτες που πωλούνται σε πολλά super markets είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Οι επιστήμονες έκαναν μια έρευνα σχετικά με το πώς «συμπεριφέρονται» τα λαχανικά στη συντήρηση. Και εκεί αποδείχθηκε πως το κομμένο μαρούλι σε σχέση με το λάχανο είναι πιο πρόσφορο για την ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε πως το όξινο pH του χυμού λεμονιού και του ξυδιού καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και για αυτό η χρήση τους κατά το πλύσιμο, κατά τη συντήρηση αλλά και κατά την κατανάλωση της σαλάτας προστατεύει από τις δηλητηριάσεις.