Πώς μπορούμε να κερδίσουμε 20 χρόνια ζωής;

dialogismos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Τα 60 είναι τα νέα 40 και ο αμερικανός γιατρός Mark Hyman εξηγεί πώς να το πετύχουμε στην πράξη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Dr. Mark Hyman είναι ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς, συγγραφείς, με δική του στήλη στη Huffington Post στο παρελθόν και με πολλούς celebrities να ορκίζονται στο όνομά του. Ο Dr. Hyman εξασκεί τη λειτουργική ιατρική, αξιοποιώντας τη διατροφή ως φάρμακο για να υποστηρίξει τη μακροζωία, την ενέργεια, τη διαύγεια και την ευτυχία στη ζωή. Χρονολογικά, ο δημοφιλής αμερικανός γιατρός είναι 63 ετών. Σύμφωνα με τους κυτταρικούς βιοδείκτες του, ωστόσο, η βιολογική του ηλικία είναι 43. Ο ίδιος αποδίδει αυτή τη σημαντική διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής του ηλικίας στις πρωινές του συνήθειες, τις οποίες μοιράζεται και δημοσίως, αλλά και τη διατροφή του.

Η morning routine του γιατρού
Κάθε πρωί, ξεκινά την ημέρα του στις 6 π.μ. κάνοντας 20 λεπτά διαλογισμό και στη συνέχεια πίνει 1 κούπα καφέ, γράφοντας και συζητώντας με τη γυναίκα του για την ημέρα που ακολουθεί. Όλα αυτά συνδέονται με βελτίωση στην ψυχική και νοητική του υγεία, ενώ το να ξεκινά κάποιος την ημέρα του με πρακτικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) συμβάλλει στην καλή ζωή και τη μακροζωία.

Αφού ολοκληρώσει τη νοητική του εκγύμναση, ξεκινά τη φυσική, κάνοντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με λάστιχα αντίστασης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, μάλιστα, έδειξε ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης ακόμη και μια φορά την εβδομάδα αυξάνει τη μακροζωία, ενώ ο συνδυασμός ενδυνάμωσης και cardio μπορεί να έχει ακόμη πιο θετικό αποτέλεσμα.

Μετά την προπόνηση, ετοιμάζει το πρωινό του, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με 48 γραμμάρια πρωτεΐνη. Το πρωινό του μπορεί να είναι αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής με ντομάτα και ελαιόλαδο ή κάποιο smoothie. Όπως λέει ο ίδιος, τα smoothies είναι ένας καλός τρόπος να συμπεριλάβετε πολλές τροφές στο πρωινό σας, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο υγιεινά. Κάποια είναι πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά αν περιέχουν μόνο φρούτα. Η δική του αγαπημένη συνταγή, ωστόσο, περιλαμβάνει μούρα, κολλαγόνο, αμυγδαλοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έλαιο MCT και γάλα αμυγδάλου ή macademia χωρίς ζάχαρη. Οι σπόροι, το βούτυρο αμυγδάλου και το MCT είναι πολύ καλές πηγές καλών λιπαρών, ώστε να σας χαρίζουν ενέργεια, συγκέντρωση και να σας κρατούν χορτάτους για ώρες. Το κολλαγόνο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, κάνει καλό και στο έντερο, ενώ προσθέτει και κατεψυγμένα κολοκυθάκια ή κουνουπίδι για έξτρα κρεμώδη υφή, αντικαθιστώντας την μπανάνα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Χρησιμοποιεί επίσης φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως μούρα, που είναι και εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Το τι τρώμε και πόσο συχνά το τρώμε είναι εξαιρετικής σημασίας κι όπως λέει ο ίδιος, ο διαλογισμός, η ενδυνάμωση και η καρδιαγγειακή άσκηση δεν έχουν αποτέλεσμα αν δεν είναι σωστή και η διατροφή.

Η pegan διατροφή του
Ο Hayman ακολουθεί την paleo-vegan διατροφή, που ονομάζει pegan και για την οποία έχει γράψει το The Pegan Diet: 21 Practical Principles for Reclaiming Your Health in a Nutritionally Confusing World. Παρ’ όλο που πολλοί τη θεωρούν πολύ περιοριστική, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευημερία, διδάσκοντάς μας να τρώμε με βάση τη φύση. Ουσιαστικά αυτή η διατροφή συνδυάζει εν μέρει τη vegan διατροφή, με πλούσια κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά (που αποτελούν το 75% της διατροφής), ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά και κάποιες ποσότητες ολικής άλεσης και οσπρίων, με την paleo διατροφή, η οποία επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες κρέατος, αυγών από ζώα που τρέφονται με γρασίδι και ψαριού.

Συγκεκριμένα, μελέτη στο British Journal of Sports Medicine που εξέτασε την επίδραση της plant-based διατροφής χωρίς επεξεργασμένες τροφές, αλλά με ολόκληρες φυτικές τροφές, στην αντιγήρανση και τη μακροζωία, βρήκε ότι οι δείκτες ασθενειών συνεχώς μειώνονται, ενώ παρατηρούνται και λιγότερα περιστατικά καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και οι δείκτες θνητότητας είναι συγκρίσιμοι με τους δείκτες των χορτοφάγων και αυτών που καταναλώνουν περιστασιακά κρέας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατάλληλη επιλογή τροφών και διατροφικών μεθόδων, όπως η διαλειμματική νηστεία, που προωθούν την υγεία και τη μακροζωία, μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και να μας χαρίσουν μερικά χρόνια στη βιολογική μας ηλικία.