Μπορεί και η αλόη να προκαλέσει καρκίνο;

aloe-vera-aloi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Μετά την ασπαρτάμη, η αναστάτωση παγκοσμίως συνεχίζεται και με την αλόη. Τι ακριβώς, όμως, συμβαίνει;

Οι χυμοί και τα προϊόντα με αλόη κατέκλυσαν την αγορά τα προηγούμενα χρόνια, ως θεραπευτικά, με επουλωτικές και καθαρτικές ιδιότητες, συντελώντας στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, τη φλεγμονής, με αναλγητική, αντιβακτηριακή δράση, μεταξύ άλλων.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, διαβάζουμε παντού και για την αλόη και την ένταξή της στην ομάδα 2Β του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τις πιθανά καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Πώς, όμως, προέκυψε αυτό και τι ακριβώς ισχύει;

 Έπειτα από μελέτη 2 χρόνων σε ποντίκια, βρέθηκε ότι αυτά που έπιναν νερό στο οποίοι οι ερευνητές είχαν προσθέσει και εκχύλισμα από φύλλα αλόης, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στο παχύ έντερο. Διαφορετική έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται με τέτοιο τρόπο στον οργανισμό που μπορεί να βλάπτουν το DNA κι έτσι να αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου στο έντερο, τόσο σε ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο φλοιός της αλόης, κι όχι το ζελέ, περιέχει κάποιες επικίνδυνες ουσίες, τις ανθρακινόνες, οι οποίες μάλιστα είναι γνωστές από προηγούμενα χρόνια, αφού το 2016 το International Agency for Research on Cancer τις είχε ήδη κατατάξει στην ομάδα 2Β. Το ζελέ της αλόης, πάντως, συνεχίζει να έχει τις αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες που γνωρίζουμε και δεν πρόκειται να μπει στην ομάδα, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα προϊόντα που αγοράζουμε και καταναλώνουμε περιέχουν και μέρη του φλοιού ή μόνο το ζελέ.

Οι ομάδες του ΠΟΥ
Συνδυάζοντας στοιχεία από μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, οι ερευνητές και οι ειδικοί καταλήγουν αν υπάρχει επικινδυνότητα για τις ουσίες που καταναλώνουμε, κατηγοριοποιώντας τα πάντα σε 4 ομάδες.

Η Ομάδα 1 περιλαμβάνει τις καρκινογόνες ουσίες, όπως το αλκοόλ, τα αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα, το συκώτι, την ιονίζουσα ακτινοβολία, η Ομάδα 2A περιλαμβάνει τις πιθανόν καρκινογόνες ουσίες και δραστηριότητες για τον άνθρωπο, από τη νυχτερινή εργασία με βάρδιες, μέχρι την ρύπανση της ατμόσφαιρας και το κόκκινο κρέας, ενώ στην Ομάδα 2Β συγκαταλέγονται και πάλι πιθανώς καρκινογόνες ουσίες με χαμηλότερη πιθανότητα από την Ομάδα 2A, που υπάρχουν, όμως, ενδείξεις, ακόμη κι αν αφορούν μόνο πειράματα σε ζώα. Στην Ομάδα 2Β θα ενταχθεί και η ασπαρτάμη, με χαμηλή επικινδυνότητα που εξαρτάται πάντα από τις ποσότητες και τη μακροχρόνια χρήση της. Η Ομάδα 3 περιλαμβάνει τροφές και προϊόντα που δεν έχει αποδειχτεί αν οδηγούν σε καρκινογένεση, όπως π.χ. οι βαφές μαλλιών.