Μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη διατροφή που θα σας κάνει καλό

sporoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Δοκιμάστε να πασπαλίζετε σε κάθε σας σαλάτα, σούπα, στο γιαούρτι και στα φρούτα σας σπόρους!

Μπορεί να είναι μικροί στο μάτι, αλλά οι σπόροι κάθε είδους έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι τόσο εύκολο να τους ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνουμε. Γευστικά δεν παρεμβαίνουν ιδιαίτερα στο γευστικό αποτέλεσμα, ενώ του χαρίσουν τραγανή υφή και πλούσια οφέλη από τα καλά λιπαρά τους, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά τους.

 Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλιόσπορου, λιναρόσπορου, κολοκυθόσπορου, σπόρων chia, σπόρων κάνναβης και άλλων ειδών σπόρων έχει παρατηρηθεί ότι έχει οφέλη:

  • Στο καρδιαγγειακό και τον εγκέφαλο, χάρη στα καλά λιπαρά τους που ελέγχουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στον σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων
  • Στο πεπτικό χάρη στις φυτικές τους ίνες και κατ’ επέκταση στο ανοσοποιητικό, το οποίο εξαρτάται κατά πολύ από την υγεία του εντέρου
  • Στα οστά, καθώς είναι οι περισσότεροι είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και μαγνήσιο
  • Στην ομορφιά, αφού τα καλά λιπαρά των σπόρων βοηθούν ουσιαστικά την υγεία του δέρματος, την ελαστικότητά του, είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία των μεμβρανών της επιδερμίδας και συμβάλλουν και στην υγεία των μαλλιών, εμποδίζοντας την εμφάνιση υπερκεράτωσης στα τριχοθυλάκια

Ταυτόχρονα έχουν αντικαρκινική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, αφού προκαλούν κορεσμό και μας κρατούν μακριά από το τσιμπολόγημα.

Βάλτε, λοιπόν, στη λίστα των επόμενων αγορών σας και τους σπόρους, προτιμήστε λιναρόσπορο ολόκληρο τον οποίο θα θρυμματίσετε εσείς σε γουδί λίγο πριν τον καταναλώσετε για να μην οξειδωθεί και δοκιμάστε πολύσπορο ψωμί για έξτρα διατροφική αξία.