Διεθνή πιάτα ενάντια στο...κρύο!

diethni-piata-enantia-stokruo

ΤΡΙΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πεινάτε και έξω κάνει παγωνιά. Δείτε, ποια φαγητά από τις κουζίνες του κόσμου, θα σας ζεστάνουν στη στιγμή..

Έξω κάνει παγωνιά. Και το στομάχι σας διαμαρτύρεται έντονα. Δείτε, ποια φαγητά από τις κουζίνες του κόσμου, θα σας ζεστάνουν στη στιγμή, πριν καν προλάβετε να ανάψετε το καλοριφέρ...

Γυρνάτε από το γραφείο ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Έχετε «ξυλιάσει» από το κρύο και μπαίνοντας στο σπίτι, ανάβετε αμέσως το καλοριφέρ. Αλλά, μάταια. Ο οργανισμός σας αρνείται να ζεσταθεί… Μήπως θα έπρεπε να μαγειρέψετε κάτι γρήγορο, που θα ανεβάσει αμέσως το… εσωτερικό σας θερμόμετρο;

Ο χειμώνας θέλει φαγητό...

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, επηρεάζει ιδιαίτερα την όρεξή μας. Έρευνες έχουν αποδείξει, πως όταν κάνει κρύο πεινάμε περισσότερο ενώ η ζέστη μας κόβει την όρεξη. Αυτό αποτελεί και ένα λογικό αποτέλεσμα των διεργασιών του οργανισμού καθώς με το κρύο, οι ανάγκες μας για ενέργεια είναι αυξημένες σε αντίθεση με τη ζέστη, που ο οργανισμός παρουσιάζει αυξημένη νωθρότητα. Άλλωστε, θα έχετε και εσείς διαπιστώσει, πως όταν κάνει κρύο, μπορεί να φάτε ακόμη και φαγητά που δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα ενώ στη ζέστη, γίνεστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί.

Τα πιάτα που... ζεσταίνουν!

Οι περισσότεροι λαοί του κόσμου διαθέτουν πιάτα που καταπολεμούν το κρύο, όμως οι λαοί της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (λόγω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών…) κατέχουν τα πρωτεία. Στην Ελλάδα, οι υψηλές θερμοκρασίες και η καλοκαιρία που διαρκεί σχεδόν 6 μήνες το χρόνο, ευθύνονται για τη λεγόμενη «μεσογειακή» διατροφή, που είναι κατά βάση... καλοκαιρινή!

Το κρύο μπορεί να αντιμετωπισθεί με το σωστό φαγητό, επιμένουν οι ειδικοί και τονίζουν, πως όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, καλό είναι να τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Διεθνείς γεύσεις με άρωμα χειμώνα

Οι σούπες αποτελούν το κατεξοχήν χειμερινό φαγητό. Εύκολες στην προετοιμασία και παρασκευή τους, συνοδεύουν πολλά χειμωνιάτικα βράδια μας, χαρίζοντάς μας πέρα από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και...αρκετούς βαθμούς Κελσίου για τον «παγωμένο» οργανισμό μας.

Μια καλή εναλλακτική είναι και τα φαγητά της κατσαρόλας, τα λεγόμενα «μαγειρευτά». Ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό, που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ιρλανδοί είναι το stew, που αποτελείται από κρέας μοσχαρίσιο ή βοδινό κομμένο σε κύβους και βρασμένο σε κατσαρόλα με πατάτες, κρεμμυδάκια, καρότα, πιπέρι και μπαχαρικά.

Ένα καθαρά «ελληνικό» πιάτο, που θα σας ζεστάνει ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία απέχει αρκετά από το 0, είναι η νοστιμότατη φασολάδα. Αν βρεθείτε σε κάποιο ορεινό χωριό, μια κρύα ημέρα του χειμώνα, αναζητήστε ένα πιάτο με ζεστή φασολάδα και δεν θα χάσετε. Μαγειρεμένη σε σιγανή φωτιά (ίσως και σε τσουκάλι σε τζάκι, αν είστε τυχεροί...), αποτελεί την πιο «γκουρμέ» γεύση, που θα βρείτε στα χωριά του Πηλίου, στη Μακεδονία, στην Αράχωβα και σε όλα τα μικρά, πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια της χώρας μας.

Εναλλακτικά, προτιμήστε τον τραχανά, που στα χωριά εμπλουτίζεται με φρέσκο γάλα. Και αν θέλετε να ολοκληρώσετε το γεύμα, δεν έχετε παρά να πιείτε και ένα τσιπουράκι!

Και από το Πήλιο, πεταγόμαστε στη Βρετανία και στο συχνά παγωμένο Λονδίνο. Οι Βρετανοί, καθώς έχουν συνηθίσει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, φτιάχνουν συχνά κιμά με ντάμπλινγκς. Πρόκειται για ένα «κλασσικό» βρετανικό πιάτο του χειμώνα, που περιέχει κιμά, κρεμμύδι, καρότο και συνοδεύεται από «μπαλάκια» φτιαγμένα από αλεύρι και μυρωδικά!

Με την... κατσαρόλα στο χέρι, διασχίζουμε τη Μάγχη και περνάμε απέναντι από την Αγγλία, στη Γαλλία, για να ζεσταθούμε με ένα πιάτο pot-au-feu (τσουκάλι στη φωτιά). Είναι ένα παραδοσιακό, γαλλικό πιάτο και αποτελείται από μοσχαρίσιο κρέας, που βράζει σε κατσαρόλα (ή τσουκάλι στο τζάκι!), μαζί με πολλά λαχανικά. Γεννήθηκε στα χωριουδάκια της Γαλλίας και έκτοτε αποτελεί απαραίτητο συστατικό της τοπικής κουζίνας καθώς οι Γάλλοι συνηθίζουν να το φτιάχνουν ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ως «αντίδοτο» της καθιερωμένης εορταστικής κραιπάλης με τα πλούσια εδέσματα!

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ