Γιατί τα φιστίκια Αιγίνης είναι η σούπερ ελληνική υπερτροφή

fistikia-aiginis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Στην Αίγινα όλα τα φώτα πέφτουν πάνω τους, ειδικά στην τοπική γιορτή φιστικιού αυτές τις ημέρες, ενώ αντίστοιχα αποτελούν έναν από τους αγαπημένους ελληνικούς καρπούς. Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας από το diatrofi.gr, μας εξηγεί τι το ξεχωριστό έχουν, για να μας πείσει ότι πρέπει να μπουν πιο δυναμικά στα σνακ και τα πιάτα μας.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους ξηρούς καρπούς που δεν μπορείς να αντισταθείς εύκολα στη γεύση τους. Έχουν ενταχθεί στα προϊόντα ΠΟΠ (δηλαδή  Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) από το 1994. Στο νησί της Αίγινας τα έφερε ο γιατρός Νίκος Περόγλου το 1896, από την Συρία. Αφού διαπίστωσε ότι το κλίμα της περιοχής ευνοούσε την ανάπτυξη της φιστικιάς, προέτρεψε τους κατοίκους της Αίγινας να ασχοληθούν και εκείνοι με την καλλιέργειά της.

 Φιστίκια Αιγίνης και οφέλη για τον οργανισμό
Εκτός όμως από την νοστιμιά τους είναι και θρεπτικά γιατί μας εφοδιάζουν με τα ευεργετικά τους συστατικά, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Στο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, οι ξηροί καρποί έχουν την δική τους ξεχωριστή θέση και προτείνεται η κατανάλωσή τους λόγω των ωφέλιμων ουσιών τους.

Ασκούν ευεργετική επίδραση στα μάτια
Τα φιστίκια περιέχουν αντιοξειδωτικά (λουτείνη και ζεαξανθίνη) που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των ματιών. Τα μάτια μας λόγω της πολύωρης ενασχόλησης με τις οθόνες, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής. Ως εκ τούτου είναι καλό να εντάσσουμε στη διατροφή μας, τρόφιμα με προστατευτικό ρόλο. Επίσης η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτά τα σημαντικά αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης  ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας όπως είναι ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Προάγουν την υγεία του εντέρου
Μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης (28 γραμμάρια) περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου αλλά αυξάνουν και τα καλά βακτήρια του. Συγκριτικά με τα αμύγδαλα, η κατανάλωση φιστικιών οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των καλών βακτηρίων.

Συμβάλλουν στην απώλεια κιλών
Οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων και των φιστικιών είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Είναι γεγονός, όταν τρώμε παραπάνω ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε σε τακτική βάση μπορεί να οδηγηθούμε σε αύξηση βάρους. Όμως όταν καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού μας διαιτολόγου, μπορούν να μας βοηθήσουν, καθώς οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά τους θα μας χορτάσουν και θα μας ικανοποιήσουν. Αυτά τα τρόφιμα που έχουν βιταμίνες και μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη θρεπτικών συστατικών που «χορταίνουν» και το στομάχι και το μυαλό.

Φιστίκια Αιγίνης και γνωστικές ικανότητες (μνήμη, μάθηση)
Με την αύξηση της ηλικίας παρατηρείται μια φυσική φθορά στις νοητικές λειτουργίες. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φιστικιών  μπορούν  να καθυστερήσουν την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών.

Αυξάνουν την πρωτεϊνική μας πρόσληψη
Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είτε ακολουθείτε μια φυτοφαγική διατροφή ή αν θέλετε να συμπληρώσετε το γεύμα σας, τα φιστίκια είναι μια καλή επιλογή. Μια χούφτα από αυτόν τον ξηρό καρπό (28 γραμμάρια περίπου) περιέχουν 5,72 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Αυτός ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε φυτοστερόλες. Πρόκειται για φυτικές ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Η συνεργιστική δράση τους  με τα υπόλοιπα βιοενεργά συστατικά  που περιέχει (καροτενοειδή, πολυφαινόλες, τοκοφερόλες), το καθιστά ένα τρόφιμο που προάγει την υγεία της καρδιάς.

Γευστικές ιδέες για να τα απολαύσετε
Συνήθως τις απογευματινές ώρες οι λιγούρες μας είναι πιο έντονες. Έτσι ο συνδυασμός φρούτου και ξηρού καρπού θα μας ικανοποιήσει. Τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου και τα καλά λιπαρά του φιστικιού θα μας καλύψουν. Επίσης, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε και να φτιάξουμε το δικό μας φυτικό βούτυρο ή να κάνουμε την μαρουλοσαλάτα μας τραγανή προσθέτοντας μερικά φιστίκια Αιγίνης.

Διατροφική ανάλυση

Σύμφωνα με το USDA 1 χούφτα φιστίκια Αιγίνης (28 γραμμάρια περίπου) περιέχει:

 • Θερμίδες 159 kcal
 • Πρωτεΐνη 5.72 g
 • Λίπος 12.85 g
 • Υδατάνθρακες 7.70 g
 • Φυτικές ίνες 3 gr
 • Σάκχαρα 2.17 gr
 • Μαγνήσιο 34 mg
 • Κάλιο 291 mg
 • Φώσφορο 139 mg
 • Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 0.482 mg
 • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 0.247 mg

Βιβλιογραφία

Hernández-Alonso P, Bulló M, Salas-Salvadó J. Pistachios for Health: What Do We Know About This Multifaceted Nut? Nutr Today. 2016 May;51(3):133-138. doi: 10.1097/NT.0000000000000160. Epub 2016 May 19. PMID: 27340302; PMCID: PMC4890834

Mandalari G, Barreca D, Gervasi T, Roussell MA, Klein B, Feeney MJ, Carughi A. Pistachio Nuts (Pistacia vera L.): Production, Nutrients, Bioactives and Novel Health Effects. Plants (Basel). 2021 Dec 22;11(1):18. doi: 10.3390/plants11010018. PMID: 35009022; PMCID: PMC8747606

Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D., Novotny, J., Fredborg, M., & Mai, V. (2014). Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. British Journal of Nutrition, 111(12), 2146-2152. doi:10.1017/S0007114514000385

Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
www.diatrofi.gr