«Μαθήματα Χημείας» στη μικρή οθόνη: Το best seller που ενέπνευσε τη σειρά

mathimata-ximeias
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Από το μπεστ σέλερ της Bonnie Garmus και των εκδόσεων Μεταίχμιο στο Apple TV.

Η Αμερικανίδα Βonnie Garmus, πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, εργαζόταν ως κειµενογράφος και διευθύντρια δημιουργικού για πλήθος πελατών στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσµο, µε βασικό αντικείµενο την τεχνολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση. Είναι κολυµβήτρια ανοιχτής θαλάσσης και κωπηλάτρια. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, έζησε στο Σιάτλ, ενώ τώρα μένει στο Λονδίνο µε τον σύζυγό της και τον σκύλο τους, τον 99. Έχει δύο κόρες. Το συγγραφικό της ντεμπούτο Μαθήματα Χημείας σημείωσε τεράστια επιτυχία, μένοντας σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο στην κορυφή των ευπώλητων των New York Τimes, ενθουσίασε τους αναγνώστες σε περισσότερες από 40 χώρες και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη.

 

Από τις 13 Οκτωβρίου λοιπόν οι ιδιόρρυθμοι και αξέχαστοι χαρακτήρες της θα ζωντανέψουν στο Αpple TV+, καθώς η ομότιτλη μίνι σειρά θα κάνει πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο, ενώ τα επόμενα έξι θα προβάλλονται κάθε Παρασκευή, έως τις 24 Νοεμβρίου.

Μια χημικός που μάχεται το σεξιστικό κατεστημένο των 60s

Η χηµικός Ελίζαµπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη µέση γυναίκα. Μάλιστα, η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη που θα επεσήµαινε πως δεν υπάρχει µέση γυναίκα. Βρισκόµαστε όµως στις αρχές της  δεκαετίας του ’60, και η ανδροκρατούµενη οµάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέι­στινγκς στο οποίο εργάζεται έχει µια εντελώς αντιεπιστηµονική άποψη για την ισότητα. Όλοι εκτός από έναν, το µεγάλο αστέρι της επιστηµονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το Βραβείο Νόµπελ. Ο Έβανς είναι µοναχικός, ιδιοφυής, συµπονετικός αλλά και άγαρµπος. Και την ερωτεύεται, µα για τι άλλο, για το µυαλό της. Πραγµατική χηµεία!
Όπως όµως η επιστήµη, έτσι και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικά χρόνια αργότερα η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα βρεθεί ανύπαντρη, µε ένα παιδί κι έναν σκύλο, να παρουσιάζει –όλως παραδόξως– την πιο επιτυχηµένη εκποµπή µαγειρικής της τηλεόρασης.

Η ασυνήθιστη προσέγγισή της απέναντι στη µαγειρική αποδεικνύεται επαναστατική. Όσο όµως το κοινό της µεγαλώνει τόσο µεγαλώνει και η δυσαρέσκεια ορισµένων. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η Ελίζαµπεθ Ζοτ δεν µαθαίνει στις γυναίκες µόνο τα µυστικά της κουζίνας, αλλά κυρίως τους µαθαίνει ότι η θέση µιας γυναίκας είναι έξω από αυτήν. Τις προκαλεί να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Την αντισυµβατική, ασυµβίβαστη Ελίζαµπεθ Ζοτ, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, ενσαρκώνει η βραβευμένη με Όσκαρ Brie Larson, ενώ στους κεντρικούς ήρωες θα δούμε τον Lewis Pullman ως Κάλβιν και την Aja Naomi King ως Χάριετ, τη μαύρη γειτόνισσα της Ελίζαµπεθ, με την οποία αναπτύσσει φιλικές σχέσεις. Την παραγωγή έχει κάνει ο επτά φορές υποψήφιος για Emmy Lee Eisenberg. Στα οκτώ επεισόδια της σειράς θα παρακολουθήσουμε την προσπάθεια της Ελίζαμπεθ να καταρρίψει τα στερεότυπα της εποχής, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες προορίζονται για την κουζίνα και οι άντρες για τη δουλειά και την έρευνα, μέσα από το χιούμορ και τις δραματικές καταστάσεις που θα την αλλάξουν μια για πάντα.