Τα 4 dont του γιορτινού τραπεζιού

ta-4-dont-tou-giortinou-trapeziou-dont-tou-giortinou-trapeziou

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ποια είναι τα τέσσερα εορταστικά προϊόντα που ευθύνονται για τα περιττά κιλά που θα πάρουμε στις γιορτές; Ανακαλύψτε τα και...συγκρατηθείτε!

Αν καταφέρετε να περάσετε και αυτές τις γιορτές χωρίς να βάλετε ούτε γραμμάριο, τότε πείτε και εμάς το μυστικό, καθώς σας αξίζουν συγχαρητήρια για την εγκράτειά σας. Ωστόσο, εμείς εντοπίσαμε τα 4 προϊόντα, που ευθύνονται για τα περιττά κιλά των γιορτών και σας τα παρουσιάζουμε πριν καθίσετε στο εορταστικό τραπέζι...

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο πληθωρική γιορτή του χρόνου. Γεμάτα τραπέζια με λιχουδιές, γεμάτα ποτήρια με ποτά, γεμάτα κουτιά με γλυκά και… ασφυκτικά γεμάτα στομάχια! Ποια είναι ωστόσο, εκείνα τα προϊόντα, που ευθύνονται κυρίως για τις διατροφικές κραιπάλες, στις οποίες επιδιδόμαστε κάθε μα κάθε χρονιά;

1)Μελομακάρονα: τι ψυχή έχει ακόμη ένα;

Μα γιορτές χωρίς μελομακάρονα γίνονται, αναρωτιέστε καθώς καταπίνετε ένα ακόμη-το 3ο στη σειρά... Το πιο διάσημο γλυκό των γιορτών, το μελομακάρονο, παρασκευάζεται από αλεύρι, μέλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, που σε γενικές γραμμές αποτελούν ιδιαίτερα ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό. Ωστόσο, όπως και στους κουραμπιέδες, έτσι και τα μελοκαμάρονα, περιέχουν αρκετές θερμίδες –περίπου 200 και αυτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Φυσικά, η σύγχρονη «έκδοση» του παραδοσιακού γλυκού, με την επικάλυψη σοκολάτας, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμιδική τους αξία.

Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν, πως αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην κατανάλωση κουραμπιέ ή μελομακάρονου, είναι προτιμότερο το δεύτερο, καθώς εμπεριέχει περισσότερο «υγιεινά» συστατικά και επομένως λιγότερα λίπη. Όμως, σε επίπεδο θερμίδων, τα επίπεδά τους είναι περίπου τα ίδια.

2)Κουραμπιέδες: ας φάω 2-3 ακόμη-έτσι για το καλό...

Σίγουρα αυτή την φράση, την έχετε ξεστομίσει καθώς στέκεστε πάνω έναν δίσκο γεμάτο με μυρωδάτους, αφράτους και λαχταριστούς κουραμπιέδες. Το κατεξοχήν εορταστικό, παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη της πιο λαμπρής περιόδου του χρόνου, όμως ταυτόχρονα, αποτελεί και μια θερμιδική βόμβα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη... Φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο και άφθονη ζάχαρη. Περιέχουν αμύγδαλα (το μόνο ωφέλιμο για την υγεία συστατικό) και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Η θερμιδική τους αξία αποτιμάται περίπου στις 200 θερμίδες-ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους.

Ωστόσο, το βούτυρο και τα κεκορεσμένα λίπη τους, που ανεβάζουν στα ύψη την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όπως άλλωστε και η ζάχαρη, δεν αποτελούν και τις υγιεινότερες επιλογές για έναν οργανισμό. Και αν συνδυάσετε όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των κουραμπιέδων που καταναλώνουμε στις γιορτές και τέλος, προσθέσετε και τις υπόλοιπες διατροφικές καταχρήσεις των ημερών, τότε, αντιλαμβάνεστε, πως ακόμη και ένα κουραμπιεδάκι λιγότερο μπορεί να κάνει τη διαφορά...

3) Βασιλόπιτα: το απαιτεί και το έθιμο...

Ναι, συμφωνούμε απόλυτα, πως το απαιτεί και το έθιμο, να τρώμε ένα κομματάκι βασιλόπιτας αμέσως μόλις καλωσορίσουμε το νέο χρόνο. Όμως, δεν υπάρχει λόγος να φάμε και 2-3 κομμάτια ακόμη-έτσι για το καλό της νέας χρονιάς...

Ωστόσο, το «γούρικο» γλυκό της χρονιάς, μπορεί να μην κρύβει νόμισμα στο κομμάτι, που μας αντιστοιχεί αλλά κρύβει στα σίγουρα πάνω από 270 θερμίδες! Παρασκευάζεται από πολλά αυγά, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλεύρι και δεν αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, για όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.

Επίσης, περιέχει και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες, που ωφελούν τον οργανισμό χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οι διατροφολόγοι, πιστεύουν, πως ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό προκειμένου να τηρήσουμε το έθιμο αλλά τονίζουν, πως δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές, τρώγοντας 2-3 κομμάτια ακόμη, μέχρι να ανακαλύψουμε το κρυμμένο φλουρί!

4) Οινοπνευματώδη ποτά: γιορτές χωρίς ποτό γίνονται;

Οι γιορτές «σηκώνουν» το ποτό. Είτε επισκέπτεσθε ένα φιλικό σπίτι είτε κάθεστε για φαγητό στο εορταστικό τραπέζι, το ποτηράκι με το ποτό θα είναι σχεδόν πάντα δίπλα σας. Πρόκειται για μια συνήθεια, που έχει λανθασμένα συνδεθεί με τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και την ευζωία. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Σίγουρα όχι, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, καθώς αναφέρουν, πως η εορταστική ατμόσφαιρα έχει λανθασμένα συνδεθεί όχι απλά με τη λογική κατανάλωση αλκοόλ αλλά με την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κάθε είδους. Μπύρες και κρασί στο εορταστικό τραπέζι, σαμπάνια την Πρωτοχρονιά, ουίσκι σε σπίτια φίλων, βότκα και άλλα οινοπνευματώδη στις εορταστικές εξόδους… Και όλα αυτά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών!

Το ανώτερο 2 ποτηράκια την ημέρα, αποτελούν μια λογική και με μέτρο κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, μπορεί να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και να αποτρέψει καρδιακές νόσους. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ από την άλλη πλευρά, έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, με διαβήτη, ηπατικά προβλήματα καθώς και με την παχυσαρκία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως η ιδανικότερη επιλογή είναι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, που φημίζεται για τις αντιοεξειδωτικές του ιδιότητες και για τα πολύτιμα συστατικά του, που θωρακίζουν την καρδιά.