Συμβουλές μαγειρικής από τις Μπλε Ζώνες που θα σας φτάσουν μέχρι τα 100

fasolia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας μεταφέρει τα μυστικά μαγειρικής των περιοχών όπου παρατηρείται μακροζωία, για να κερδίσουμε κι εμείς μερικά χρόνια ζωής.

Στις Μπλε Ζώνες, τις περιοχές δηλαδή του πλανήτη όπου παρατηρείται μακροζωία, πέρα από τον συνολικό τρόπο ζωής που κυριαρχεί αβίαστα, υπάρχουν και συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρικής που ακολουθούν πιστά, τις οποίες και κατέγραψε παρακολουθώντας τες από κοντά ο αμερικανός συγγραφές Dan Buettner για το βιβλίο του “The Blue Zones Kitchen”.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές του καταγραφές, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες μπορεί να καταναλώνουν κρέας και γλυκά, αλλά τα έχουν κυρίως ως εορταστικά εδέσματα κι όχι στην καθημερινότητά τους. Τα καθημερινά τους γεύματα είναι πιο απλά, με φρέσκα φυτικά υλικά και με συνταγές που στην πλειοψηφία τους χρειάζονται λιγότερο από μισή ώρα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα περισσότερα υλικά είναι οικονομικά, όπως όσπρια, ολική άλεση, βότανα, λαχανικά, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος για να είναι υγιής. Ίσως μάλιστα να ισχύει και το αντίθετο.

 Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία του από την επαφή με αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες των Μπλε Ζωνών, ο συγγραφέας προτείνει:

Χρησιμοποιήστε λιγότερα υλικά
Στις Μπλε Ζώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 20 υλικά ξανά και ξανά, κάτι που ίσως τους προστατεύει από την υπερφαγία, υποστηρίζοντας και το ανοσοποιητικό τους. Θα συμπληρώσω, ωστόσο, ότι η ποικιλία σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να ωφελήσει, οπότε φροντίστε σε αυτά τα 20 περίπου υλικά να συμπεριλάβετε αποκλειστικά φυτικές τροφές.

Δώστε βάση στα σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.ο.κ. έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την καρδιά, απομακρύνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Στη Σαρδηνία, μάλιστα, προσθέτουν σταυρανθή λαχανικά καθημερινά στη μινεστρόνε τους, κάτι που φαίνεται να παρουσιάζει διαφορά στη λειτουργία του θυρεοειδούς και να τους βοηθά να ζουν περισσότερο.

Χαρίστε γεύση στα όσπρια
Στις Μπλε Ζώνες, τα όσπρια είναι πρωταγωνιστές. Μαγειρεύονται σε σούπες, ζωμούς, εμπλουτίζονται με μπαχαρικά, συνοδεύονται με λαχανικά και δίνουν υπέροχα πιάτα. Συν τοις άλλοις, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας ή τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, επιτρέποντας και σε άλλες γεύσεις να φανούν. Και το καλύτερο; Είναι σούπερ οικονομικά.

Τελειώστε τα πιάτα σας με ωμό ελαιόλαδο
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διασπώνται γρήγορα όταν τα έλαια ζεσταίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από το σημείου καπνού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία μια λιπαρή ύλη διασπάται. Σε κάθε λάδι αυτή η θερμοκρασία είναι διαφορετική και στο ελαιόλαδο είναι οι 190 βαθμοί Κελσίου. Στις Μπλε Ζώνες, προσθέτουν ωμό ελαιόλαδο στο ψωμί, στα λαχανικά, στις σούπες και τους ζωμούς τους, ώστε να απολαμβάνουν και τη γεύση, αλλά και τα καλά λιπαρά του.

Συμπληρώστε με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά
Ξέρουμε καλά ότι βότανα και μπαχαρικά όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, δυόσμος, κουρκουμάς, σκόρδο κ.ο.κ. έχουν θεραπευτική δράση και ταυτόχρονα προσθέτουν γεύση στα πιάτα. Λόγω του ότι τα πιο βιοενεργά συστατικά στα βότανα φθίνουν μόλις τα κόψουμε, είναι καλύτερα να τα αξιοποιείτε φρέσκα. Στις Μπλε Ζώνες συνήθως έχουν το περιβόλι τους απ’ όπου τα μαζεύουν, αλλά και στην πόλη μπορείτε να φυτέψετε στις γλάστρες σας και να έχετε τα δικά σας.

Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες
Τα δημητριακά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, εκτός από καλές πηγές πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων που κρατούν την καρδιά μας και τον εγκέφαλό μας σε καλή κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ταυτόχρονα «ταΐζουν» τα καλά βακτήρια στο έντερό μας. Σημειώστε ότι κάποια βακτήρια παράγουν τοξίνες, ενώ άλλα παράγουν ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό. Τα βακτήρια που παράγουν τοξίνες τρέφονται από κρέας και αυγά, ενώ τα βακτήρια που μας προστατεύουν τρέφονται με φυτικές ίνες.

Πιείτε λίγο κόκκινο κρασί με το φαγητό
Ξέρουμε όλοι ότι το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και σε (πολύ) μικρές ποσότητες μπορεί να μας ωφελήσει. Όχι, όμως, από μόνο του, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, κατά βάση φυτοφαγικής διατροφής, όπως αυτή που ακολουθούν στις Μπλε Ζώνες. Με τη μικρή προσθήκη κόκκινου κρασιού αυξάνεται η απορρόφηση αντιοξειδωτικών, ενώ 90-95% των πολυφαινολών του κρασιού μεταβολίζονται στο έντερο, όπου τα καλά βακτήρια τις μετατρέπουν σε ισχυρές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Φάτε οικογενειακά
Στις Μπλε Ζώνες δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση πέρα από το τι τρώνε και στο πώς το τρώνε. Το γεύμα με την οικογένεια, η παύση για να φάνε, να εκφράσουν ευγνωμοσύνη, η νηστεία, το πλούσιο πρωινό είναι βασικό μέλημά τους, που μετατρέπει το φαγητό σε ιεροτελεστία.

Στη Σαρδηνία οι άνθρωποι χαιρετιούνται στον δρόμο λέγοντας “Akentannos” δηλαδή κάτι σαν το «να τα εκατοστήσεις!». Μαζί με την ευχή, ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε και πράξη!

Πηγές

https://www.bluezones.com/2023/01/cooking-tips-for-eating-to-100/
The Blue Zones Kitchen by Dan Buettner

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.feedyourimmunity.com
fb page getactive / Create Health
Instagram @feedyourimmunity