Ελληνικό street food: Ποιες εγχώριες επιλογές είναι του… δρόμου

spanakopita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Οι ειδικοί του wineplus.gr μας... κερνούν την ελληνική αντιπρόταση στο street food.

Καλά τα μπέργκερ και τα fish'n'chips, αλλά οι ελληνικές προτάσεις στο street food έχουν ένα πιο παραδοσιακό και comfort άρωμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και πιο ελαφριές. 

Την πρώτη θέση κερδίζουν τα παραδοσιακά προϊόντα σφολιάτας και οι πίτες όπως οι τυρόπιτες, οι σπανακόπιτες και οι διάφορες χορτόπιτες. Αγαπημένες για πολλούς επιλογές η κρεατόπιτα, η πρασσόπιτα και η κολοκυθόπιτα (γλυκιά ή αλμυρή).

Στη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχεί η μπουγάτσα με ιδιαίτερα φημισμένη τη Σερραϊκή που συναντάμε σε 4 παραλλαγές: με κρέμα, με τυρί, με σπανάκι και με κιμά. Η γλυκιά μπουγάτσα πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το σουσαμένιο κουλούρι, θρεπτικό, νόστιμο και οικονομικό. Πολλοί κουλουρτζήδες έχουν και κουλούρι με αλεύρι ολικής άλεσης που είναι πιο γευστικό αλλά και πιο υγιεινό. Μαζί με μία πορτοκαλάδα είναι από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό σνακ που μπορεί να απολαύσει κανείς στον δρόμο.

Απόλυτα συνδεδεμένο με το ελληνικό street food είναι και το σουβλάκι. Η ιστορία του εθνικού μας σνακ θεωρητικά ξεκίνησε από τη Λειβαδιά ή -πολύ πιο παλιά- από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος πρωτοέφερε το κεμπάπ από τις χώρες της Ανατολής. Το ξύλινο σουβλάκι με περασμένα κομματάκια χοιρινού και μια φέτα ψωμί, ήταν η αρχή και παραμένει η παραδοσιακή επιλογή. Σήμερα, βέβαια, το σουβλάκι έχει εξελιχθεί και μπορεί κανείς να βρει χοιρινό, κοτόπουλο, μπιφτέκι, λουκάνικο και φυσικά γύρο. Όλα αυτά τυλιγμένα σε πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μέσα σε ψωμί ή πίτα κυπριακή.

Τέλος, οι λουκουμάδες, ένα έδεσμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με σιρόπι, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά. Ο κλασικός λουκουμάς με μοσχοβολιστό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος.

www.wineplus.gr