Τι καλό μας κάνει ο καφές και πότε πρέπει να τον μειώσουμε;

kafes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Τον απολαμβάνουμε καθημερινά, μας κρατάει σε εγρήγορση, ενίοτε μας... ταράζει και μας επηρεάζει τον ύπνο, αλλά για τους περισσότερους είναι από τις πιο έντονες συνήθειες της καθημερινότητας. Πού μας ωφελεί, όμως, πέραν του ότι μας ξυπνάει, πότε είναι καλό να τον αποφύγουμε και πόσο καφέ πίνουμε στην Ελλάδα;

Η απόλαυση της κατανάλωσης καφέ με την ψυχοδραστική επίδραση της καφεΐνης που περιέχει είναι μια από τις πιο διαδεδομένες απολαύσεις στον κόσμο. Η χημική ονομασία της καφεΐνης είναι 1,3,7-τριμεθυλοξανθίνη και βρίσκεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και σε πολλά άλλα φυτά και τρόφιμα, όπως το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, η cola, οι τσίχλες και τα ενεργειακά ποτά.

 Τι μας προκαλεί η κατανάλωση καφέ;
Οι ιδιότητες της καφεΐνης στον οργανισμό είναι καλά τεκμηριωμένες. Αρχικά μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, γεγονός που αυξάνει την αίσθηση της εγρήγορσης. Διεγείρει επίσης την απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και ενισχύει τον μεταβολισμό. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει τον καφέ με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αν και οι περισσότερες από αυτές εστιάζουν στην καφεΐνη. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, νόσου του Πάρκινσον, καρκίνου του παχέος εντέρου και οστεοπόρωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει την κωδικοποίηση πληροφοριών και να μειώσει τη γνωστική εξασθένηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμη και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πότε και πόσο πρέπει να πίνουμε;
Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί επίσης να συμβεί, αλλά είναι δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), για έναν υγιή ενήλικα, μια ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης που δεν υπερβαίνει τα 400 mg δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 φλιτζάνια καφέ, αλλά ως η ιδανική ποσότητα καφέ ημερησίως οι ειδικοί συστήσουν τα 2 φλιτζάνια. Λαμβάνοντας υπόψη τους κιρκάδιους ρυθμούς και την ορμονική ρύθμιση, οι καλύτερες ώρες για ένα διάλειμμα για καφέ είναι μεταξύ 9:30-11:30 π.μ. και μεταξύ 13:30-17:00 μ.μ..

Πότε πρέπει να βάλουμε μέτρο
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν φορές που θα πρέπει να περιορίσετε ή ακόμη και να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης. Για παράδειγμα, αν κάποιος λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παυσίπονων. Είναι επίσης σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο αναπτύσσεται με ασφάλεια, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι το ανώτερο 200 mg.

Πόσο καφέ πίνουμε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έρευνα του Pricefox σχετικά με την κατανάλωση καφέ στον κόσμο, η Ελλάδα πετυχαίνει την 9η θέση παγκοσμίως με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση!