Γαλατόπιτα: Το υγιεινό γλυκό που ταιριάζει (και) στα Χριστούγεννα

galatopita
ΤΡΙΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας από το diatrofi.gr, μας προτείνει την παραδοσιακή γαλατόπιτα ως ένα υγιεινό γλυκό με διάφορα οφέλη που μπορεί να μπει και στο μενού των Χριστουγέννων.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχουν γλυκιές παρασκευές που λόγω της περιεκτικότητας τους σε συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχουν και όφελος στον οργανισμό. Η επιλογή θρεπτικών πρώτων υλών ανεβάζει και την θρεπτική αξία της εκάστοτε παρασκευής. Ένα τέτοιο γλύκισμα είναι και η γαλατόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό με βάση το γάλα που απαντάται στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και φτιάχνεται ή με τον ίδιο τρόπο ή με μικρές παραλλαγές.

Γαλατόπιτα, ένα υγιεινό γλυκό
Το βασικό της συστατικό είναι το γάλα, που θεωρείται από τις βασικές πηγές ασβεστίου. Ως εκ τούτου συμβάλλει στο χτίσιμο της οστικής πυκνότητας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, στην διατήρηση της σκελετικής υγείας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το γάλα περιέχει και φώσφορο, ένα μεταλλικό στοιχείο που συνεργάζεται με το ασβέστιο και βοηθάει στην απορρόφησή του.

Απο την άλλη, η περιεκτικότητα μαγνησίου στο γάλα δεν είναι αμελητέα και η συμμετοχή του στην καλή λειτουργία του οργανισμού είναι γνωστή. Παίζει ρόλο στην ορμονική λειτουργία, στην λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στις νευρομυϊκές συσπάσεις. Παίρνει μέρος στην παραγωγή της ενέργειας και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Άλλη μια βιταμίνη που περιέχει το γάλα είναι η λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ, η οποία παίρνει μέρος σε λειτουργίες που αφορούν την πήξη του αίματος.

 Τα oφέλη των συστατικών της γαλατόπιτας
Για να ετοιμαστεί μια γαλατόπιτα προστίθενται και αυγά. Έτσι, αυξάνεται η πρωτεϊνική αξία του γλυκού σε συνδυασμό με το γάλα. Επίσης, η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα αυγά και βοηθάει στην εγκεφαλική λειτουργία, στην βελτίωση της μνήμης και στην διάθεση.

Το αυγό περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες (λουτείνη και ζεαξανθίνη) που προάγουν την υγεία των ματιών. Προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών του συμπλέγματος Β και των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,E,K. Ακόμα, τα αυγά περιέχουν και σελήνιο που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σιμιγδάλι ένα άλλο συστατικό που χρειάζεται για να φτιάξουμε την γαλατόπιτα. Προέρχεται από την άλεση του αλευριού και έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, εξού και η κίτρινη απόχρωσή του. Βέβαια επειδή είναι πλούσιο σε γλουτένη, ανήκει στα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουν τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και κορεσμό. Είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει φυτικές ίνες.

Το συστατικό που θα δώσει γλυκιά γεύση στην γαλατόπιτα είναι η ζάχαρη. Άλλοι βέβαια προτιμούν να την αντικαταστήσουν με μέλι. Παρ' όλο που και τα δύο τρόφιμα δίνουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, το μέλι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και η προσθήκη της γλυκαντικής ουσίας που θα επιλέξουμε πρέπει να μην είναι υπερβολική.

Το βούτυρο που προσθέτουμε για να φτιάξουμε την γαλατόπιτα έχει μικρή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α και Ε). Επειδή είναι ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, συστήνεται η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Η κανέλα είναι ένα γλυκό μπαχαρικό που προστίθεται και σε γλυκά και φαγητά. Στην περίπτωση της γαλατόπιτας, χρησιμοποιούμε την κανέλα για να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της πίτας αφού ψηθεί. Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και να πάρουμε την γλυκιά γεύση από την πασπαλισμένη κανέλα.

Η γαλατόπιτα είναι μια θρεπτική επιλογή για όσους/ες αγαπούν τις λιχουδιές και μπορεί να έχει την δικιά της θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μπορεί να καταναλώνεται και από τους μικρούς μας φίλους που δεν πίνουν γάλα ως ρόφημα.

Ελένη Ζεμπερλίγκου
Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
www.diatrofi.gr