Τσιμιτσιφούγκα και καρκίνος του μαστού: μπορεί να ωφελήσει;

tsimitsifougka-botano
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, μας ενημερώνει για ένα θεραπευτικό φυτό και τη δράση του, η οποία μπορεί να είναι και σε ένα βαθμό αντικαρκινική.

Η τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh φύεται κατά κύριο λόγο στην Νότια Αμερική. Είναι ξυλώδες φυτό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Νεραγκούλα. Το φυτό αυτό χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους ιθαγενείς ως φάρμακο. Τις «θεραπευτικές» ιδιότητες, λέγεται ότι έχει η ρίζα του φυτού.

Σήμερα, ανευρίσκεται κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής στα ράφια των φαρμακείων. Χρησιμοποιείται -όταν χρησιμοποιείται- ως ένας ανταγωνιστής των οιστρογόνων της γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά, η δράση του δεν είναι ίδια σε όλους τους ιστούς του σώματος. Δηλαδή, ορισμένους τους ευαισθητοποιεί στην δράση των οιστρογόνων ενώ αλλού όντως ανταγωνίζεται τη δράση αυτών των ορμονών.

Συνήθης χρήση του γίνεται για την ύφεση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, του προ-εμμηνορυσιακού συνδρόμου και του πόνου της εμμήνου ρύσεως. Επίσης, έχει αναφερθεί κατά καιρούς ότι ασκεί προληπτική αντικαρκινική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού. Όμως, υπάρχει επιστημονική βάση για όλα αυτά;

Σε αυτό το άρθρο ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, του docdiet.gr, ασχολείται κυρίως με την αντικαρκινική του δράση, 

 Πώς (μπορεί να) δρα η τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh στον καρκίνο του μαστού;
Η δράση του φυτού φαίνεται να συμβαίνει διαμέσου των φυτοχημικών συστατικών που διαθέτει. Αυτό δρα σε υποδοχείς των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ρυθμίζει δηλαδή «πόσο ενεργοί» θα είναι αυτοί οι υποδοχείς. Όταν αυτοί οι υποδοχείς είναι «πολύ ενεργοί», τότε αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθεί μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Το γονίδιο αυτό ονομάζεται BRCA1 και είναι ένα γονίδιο που καταστέλλει την καρκινογένεση. Οπότε, μετάλλαξή του που θα βλάψει την λειτουργία του, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Βοηθά η τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;
Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες όντως δείχνουν πως το φυτό αυτό εμφανίζει σημαντική αντικαρκινική δράση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μελέτη καρκινικών κυττάρων σε συνθήκες εργαστηρίου. Στη μελέτη αυτή, η χορήγηση εκχυλίσματος του φυτού τσιμιτσιφούγκα για έξι ημέρες, οδήγησε με μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτών κατά 50%.

Εκτός όμως από την προληπτική αντικαρκινική δράση της, η χρήση του φυτού στον καρκίνο του μαστού έχει προταθεί και για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, η χρήση του αντικαρκινικού φαρμάκου ταμοξιφαίνη κατά τη θεραπεία της νόσου, ενοχοποιείται για συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης. Εξάψεις, δυσανοχή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κεφαλαλγία και αλλαγές στην διάθεση είναι ορισμένα από αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, η συμπληρωματική χορήγηση εκχυλίσματος τσιμιτσιφούγκας/black cohosh φαίνεται να οδηγεί στην ύφεσή τους.

Τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh και καρκίνος του μαστού: Η άλλη πλευρά
Η επιστημονική κοινότητα για να εκφράσει με βεβαιότητα μία άποψη, συνοψίζει πολλές κλινικές μελέτες σε μία μετανάλυση. Στην περίπτωση του φυτού τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh, οι μεταναλύσεις δεν τεκμηριώνουν επαρκώς την αντικαρκινική προληπτική του δράση. Επίσης, το Lancet (ίσως το πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό) σε άρθρο του αναφέρει πως είναι δύσκολο να εξαχθεί με βεβαιότητα ένα συμπέρασμα λόγω της χαμηλής ποιότητας των ερευνών που έχουν υλοποιηθεί. Συνεπώς η χρήση του φυτού είτε προληπτικά είτε για την ύφεση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων γίνεται εμπειρικά και με αβεβαιότητα.

Σε αυτό, να προσθέσω και εγώ την δική μου άποψη πως η φαρμακολογική δράση των βοτάνων και των φυτών μπορεί πολλές φορές να αποβεί επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης επειδή η αλληλεπίδραση δραστικών ουσιών των φαρμάκων και των φυτοχημικών είναι ένα πεδίο που δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη την χρήση βοτάνων ως θεραπεία συνδυαστικά με τα φάρμακα.

Δήμζας Νικόλαος
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,
www.docdiet.gr