Από πού θα λάβετε πρωτεΐνη χωρίς να φάτε κρέας;

rebithia-kinoa-salata
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι ειδικοί του nutriproject απαντούν για όσους δοκιμάζουν το Veganuary σοβαρά.

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες επαρκώς. Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος γρήγορα, είτε είστε αθλητής, είτε χωρίς συγκεκριμένη αιτία, οι τροφές με πρωτεΐνη είναι σημαντικές για όλους. Μάλιστα σχεδόν όλοι, παρουσιάζουν ανεπάρκεια στην σωστή ποιότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

 Παρακάτω θα δούμε κάποιες τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη πέραν τους κρέατος, σύμφωνα με τους ειδικούς του nutriproject.gr.

Στραγγιστό γιαούρτι
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι θα σας δώσει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 100 θερμίδες. Ένα «πλεονέκτημα» του γιαουρτιού είναι ότι μπορείτε να το συνδυάσετε εύκολα και με άλλες θρεπτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, για να ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα μικρό και υγιεινό γεύμα.

Ρεβίθια                                                                                                                                                                 
Τα ρεβίθια αποτελούν υπερτροφή, αφού δίνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Κ, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του σκελετού. Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, φτάνει τα 12 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Τόφου                                                                                                                                                               
Το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από τη σόγια, μια πηγή πρωτεΐνης ιδανική για όσους έχουν υιοθετήσει τη χορτοφαγική διατροφή. Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το τόφου δίνει 9 γραμμάρια πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα είναι καλή πηγή μαγνησίου, χαλκού, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β1.

Αμύγδαλα                                                                                                                                                           
Ένα τέλειο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, τα γευστικά αμύγδαλα δίνουν 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνες ανά ένα τέταρτο του φλιτζανιού, καθώς και μια καλή δόση βιταμίνης Ε, χαλκού και μαγνησίου.

Αυγά                                                                                                                                                                       
Κάθε αυγό μετρίου μεγέθους, περιέχει περίπου 6 γρ. πρωτεΐνης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ασπράδι του αυγού περιέχει όλη την πρωτεΐνη. Ωστόσο το κίτρινο μέρος μπορεί να περιέχει έως και την μισή ποσότητα πρωτεΐνης όλου του αυγού. Συνεπώς για να προσλάβουμε την συνολική ποσότητα πρωτεΐνης ενός αυγού πρέπει να φάμε ολόκληρο το αυγό.

Τυρί cottage
Ανάλογα την εταιρία, το light περιέχει περίπου 13 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. ενώ το πλήρες περίπου 10 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Το τυρί cottage περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί πλήρης πρωτεΐνη.

Γαρίδες
Περιέχουν 24 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Επιπλέον, μία μερίδα γαρίδες προσφέρει πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ποσότητα 48% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που εξουδετερώνει τις φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.

Σολομός
Ο σολομός περιέχει 20γρ. πρωτεΐνη ανά 100γρ. και είναι επίσης μια μεγάλη πηγή καλών λιπαρών ωμέγα-3 λιπαρών που είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον εγκέφαλο.

Κινόα
Χωρίς γλουτένη και γεμάτη με πρωτεΐνες, η κινόα είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου και βιταμίνης Ε, καθιστώντας την σούπερ τροφή.

Κόκκινα φασόλια
Αυτό το φασόλι όχι μόνο περιέχει 24γρ. πρωτεΐνη ανά 100γρ., αλλά είναι καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Κ.

Φακές
Δεν είναι απλά μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης με 9γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ., αλλά και μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, καλίου και φυτικών ινών.

Σπόροι κολοκύθας
Οι τέλειοι για σνακ μικροί πράσινοι σπόροι είναι μια δική τους κατηγορία όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνών, με 19γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ. Εκτός της πρωτεΐνης περιέχουν πλήθος άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

https://nutriproject.gr/