Μικραίνει το στομάχι με τη δίαιτα; Ο ειδικός απαντά

koilia-kopela
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

O Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, απαντά σε μια ερώτηση που δέχεται συχνά από όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα δίαιτας το στομάχι μαζεύει ή μικραίνει. Παρότι σαν θεωρία είναι πολύ ελκυστική και συμφέρουσα για όλους που θα βοηθούσε στην διατήρηση του βάρους, δυστυχώς δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο με συμβατικά μέτρα πλην του χειρουργείου.

 Το στομάχι δεν μπορεί να μαζέψει με δίαιτα
Ο στόμαχος είναι ένα κοίλο όργανο του σώματος με αρκετά μεγάλη ελαστικότητα. Φυσιολογικά χωράει κατά μέσο 500ml. Μετά την κατανάλωση τροφής που υπερβαίνει αυτόν τον όγκο, το στομάχι διατείνεται. Ακολουθεί η πέψη του φαγητού και η προώθηση της τροφής στα πρώτα τμήματα του λεπτού εντέρου. Συνεπώς ο στόμαχος επανέρχεται στις αρχικές του διαστάσεις και δεν μπορεί να μείνει τεταμένο ούτε όμως και να «ξεχειλώσει».

Αντίστοιχα, η συνεχόμενη κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής όπως π.χ. στo πλαίσιo μιας δίαιτας απώλειας βάρους δεν οδηγεί σε μείωση του μεγέθους του στομάχου. Δηλαδή, το στομάχι δεν μαζεύει όταν κάνουμε δίαιτα και χάνουμε βάρος. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να αλλάξετε τις διαστάσεις του στομάχου είναι να καταναλώσετε τροφή, αλλά και πάλι η αλλαγή αυτή είναι παροδική. Με απλά λόγια το στομάχι μεγαλώνει και μικραίνει μόνο προκειμένου να χωρέσει το καταναλισκόμενο γεύμα.

Όταν κάνουμε δίαιτα μειώνεται η περιφέρεια μέσης, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το στομάχι
Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με σκοπό την απώλεια βάρους, παρατηρείτε να μειώνεται το μέγεθος της κοιλιάς και η περιφέρειά της. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με το μέγεθος του στομάχου. Ουσιαστικά, με το θερμιδικό έλλειμμα που προκαλείτε, αναγκάζετε τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη στο σώμα ενέργεια. Η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται κυρίως με την μορφή λίπους. Στην περιοχή της κοιλιάς λοιπόν, υπάρχει αρχικά το υποδόριο λίπος που είναι αποθηκευμένο κάτω από το δέρμα και χάνοντας βάρος μειώνεται. Επίσης, υπάρχει το σπλαχνικό λίπος που είναι αποθηκευμένο μέσα από τα κοιλιακά τοιχώματα, γύρω από τα σπλάχνα. Όταν χάνετε βάρος μειώνεται και αυτό. Ακόμη, (πιθανόν) υπάρχει και το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ (συκώτι-λιπώδης διήθηση ήπατος) το οποίο μειώνεται επίσης. Όλα αυτά μαζί λοιπόν οδηγούν στην μείωση της περιφέρειας της μέσης.

Το μέγεθος του στομάχου επηρεάζει την όρεξη
Όταν καταναλώνετε ένα γεύμα, όπως προανέφερα προκαλείται γαστρική διάταση. Δηλαδή το στομάχι μεγαλώνει σε μέγεθος. Το γεγονός αυτό, μεταφέρεται ως πληροφορία μέσω των νεύρων (πνευμονογαστρικό νεύρο) στον εγκέφαλο όπου και μεταφράζεται ως κορεσμός -ότι δηλαδή αρχίζουμε και χορταίνουμε. Όταν καταναλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα μικρά σε όγκο γεύματα, τότε ο στόμαχος «προσαρμόζεται» σταδιακά και τα μηνύματα ότι χόρτασαμε μεταδίδονται με μικρότερο όγκο τροφής. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από ένα μήνα δίαιτας νιώθετε χορτάτοι με μικρότερα γεύματα.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr