Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείψουν από το πιάτο σας φέτος

ugieini-diatrofi-vegan-futofagia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Δεν χρειάζεται να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας, ούτε να αναζητήσετε τροφές με περίεργα ονόματα. Απλώς να στραφείτε λίγο περισσότερο προς τη φύση.

Η ισορροπία στη διατροφή και η απομάκρυνση από τη λογική «λίγο απ’ όλα», ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, μπορεί να είναι το Α και το Ω ακόμη για καλύτερη υγεία, μακροζωία, ύφεση συμπτωμάτων, ακόμη και καταπολέμηση ασθενειών. Οι έρευνες που θέλουν το κόκκινο κρέας να συνδέεται μα διάφορα είδη καρκίνου ολοένα και πληθαίνουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα αλλαντικά στα καρκινογόνα τρόφιμα και οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές στα ράφια του σούπερ μάρκετ περιέχουν πλήθος συστατικών που μας βλάπτουν και συνδέονται με φλεγμονή στον οργανισμό.

Το καλύτερο, λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το κρέας και τα ζωικά παράγωγα από τη διατροφή μας, να απομακρυνθούμε από τις επεξεργασμένες τροφές και να κοιτάξουμε προς τη φύση, συμβάλλοντας και στην υγεία μας και στη βιωσιμότητα, στα χρόνια που η κλιματική αλλαγή είναι πιο έντονη από ποτέ.

 Στραφείτε σε ποικιλία λαχανικών
Όσο περισσότερα στην καθημερινότητα, τόσο το καλύτερο, γιατί αυτό σημαίνει πλήθος φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, καθώς το κάθε φρούτο και λαχανικό μας παρέχει τα δικά του. Μια καλή αρχή είναι, λοιπόν, να γεμίζετε το μισό σας πιάτο με σαλάτα σε κάθε γεύμα, να ψήνετε λαχανικά ως συνοδευτικά, να προσθέτετε και λαχανικά στα smoothies σας και να απολαμβάνετε φρουτοσαλάτες με διαφορετικά φρούτα κάθε φορά.

Αυξήστε τα όσπρια
Δεν αρκεί ένα πιάτο φασολάδα ή φακές μια φορά την εβδομάδα. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη και ειδικά αν έχετε στόχο να μειώσετε το κρέας, είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Κι εδώ χρειάζεται ποικιλία, που μπορείτε εύκολα να απολαύσετε, προσθέτοντας όσπρια στις σαλάτες σας, φτιάχνοντας τον πουρέ τους και προσθέτοντάς τα σε διάφορα πιάτα, όπως σε ρύζι, σε σάλτσες, για να μην τα βαρεθείτε μόνο σε μορφή σούπας.

Βάλτε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους στην καθημερινότητα
Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ο κάθε ένας καρπός και σπόρος συμβάλλει στην ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών που χρειάζεστε καθημερινά για καλή ισορροπία στον οργανισμό, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Προσθέστε τα στις σαλάτες, στα smoothies, στο γιαούρτι κ.ο.κ. και αφήστε τα να σας χαρίσουν κορεσμό, ώστε να μην τσιμπολογάτε στη συνέχεια.  

Αγαπήστε τα τρόφιμα ζύμωσης
Η υγεία και η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για συνολική υγεία και ισχυρό ανοσοποιητικό. Για να την πετύχετε, μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από όλα τα παραπάνω, χρειάζεστε και προβιοτικά, δηλαδή καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ισορροπία. Αυτά θα τα βρείτε από τροφές όπως το γιαούρτι, το τουρσί, το ξινολάχανο, το κεφίρ, το miso, το tempeh, την kombucha κ.ο.κ.

Φροντίζοντας να έχετε όλα τα παραπάνω στο πιάτο, θα δείτε σύντομα αλλαγή μέσα κι έξω, που θα σας ωθήσει σε ακόμη περισσότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, ώστε να κατακτήσετε τον στόχο της υγείας, όσο περνάει από το χέρι σας.