Λουκάνικα και μπέικον βλάπτουν την καρδιά;

loukanika-kai-mpeikon-blaptoun-tin-kardia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τα αγαπάμε ιδιαίτερα λόγω της πλούσιας γεύσης τους, όμως γνωρίζουμε πως είναι γεμάτα με λιπαρά που ενδεχομένως βλάπτουν την υγεία μας. Ο λόγος για τα λουκάνικα και το μπέικον που όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες βλάπτουν ιδιαίτερα την καρδιά...

Τα αγαπάμε ιδιαίτερα λόγω της πλούσιας γεύσης τους, όμως γνωρίζουμε πως είναι γεμάτα με λιπαρά που ενδεχομένως βλάπτουν την υγεία μας. Ο λόγος για τα λουκάνικα και το μπέικον που όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες βλάπτουν ιδιαίτερα την καρδιά...

Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας ή διαβήτη, ενώ το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ερευνήτρια του τμήματος επιδημιολογίας Ρενάτα Μίχα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Όταν η καρδιά εκπέμπει SOS

Η διαπίστωση της νέας έρευνας του Χάρβαρντ είναι ότι η κατανάλωση ακόμα και μόνο 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (που αντιστοιχούν περίπου σε ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και κατά 19% τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν και τα ΑΠΕ-ΜΠΕ, δε διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας κόκκινου ανεπεξέργαστου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού, παρόλο που τόσο το ακατέργαστο όσο και το κατεργασμένο κρέας έχουν χονδρικά το ίδιο ποσοστό λίπους.

Οι ερευνητές, με δεδομένο ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά στην επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας.

Το αλάτι ιδίως μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επίσης, πειράματα με ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να δημιουργήσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, οδηγώντας έτσι σε πιθανά προβλήματα καρδιάς και διαβήτη.

Η ερευνήτρια κα Μίχα σημείωσε ότι τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και στα προβλήματα υγείας, όμως πρόσθεσε ότι ελήφθη μέριμνα ώστε να απομονωθεί η επίδραση άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις της αμερικανικής και της βρετανικής βιομηχανίας κατεργασμένου κρέατος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτά τα συμπεράσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις που δεν έχουν αποδειχτεί και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες. Όπως είπαν, δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.