Eμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθάει και τι να αποφεύγετε

gunaika-megaluteri-ilikia-ugeia-emminopausi
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας δίνει τις βασικές συμβουλές για καλύτερη υγεία τα χρόνια που το ορμονικό μας περνά στην επόμενη πίστα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο το σώμα και η υγεία μιας γυναίκας που μπαίνει στην κλιμακτήριο να θέλει περισσότερη φροντίδα και προσοχή, σε μια δίνη αλλαγών που επηρεάζουν σημαντικά τόσο το μέσα, όσο και το έξω μας. Όλο αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, επειδή η εμμηνόπαυση συνδέεται με αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό, με μειωμένη οστική μάζα και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής βιώνουν έντονα συμπτώματα, όπως είναι οι εξάψεις και τα προβλήματα ύπνου.

 Πώς θα μας βοηθήσει η διατροφή;
Όπως σημειώνει ο ειδικός, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα συμπτώματα.

Σημαντική είναι, επίσης, και η κατανάλωση τροφών με φυτοοιστρογόνα, όπως η σόγια, τα ρεβίθια, τα φιστίκια, ο λιναρόσπορος, το κριθάρι, τα σταφύλια, τα μούρα και τα δαμάσκηνα, αλλά και τα ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια μπορούν επίσης να φέρουν αποτέλεσμα.

Τι να αποφεύγετε
Σύμφωνα με τον ειδικό, προτείνεται ο περιορισμός πρόσθετων σακχάρων, επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, αλκοόλ, αλατιού και καφεΐνης.

Προσέχοντας όλα τα παραπάνω, θα έχετε εγγυημένα πιο ομαλή μετάβαση σε αυτή την επόμενη φάση της ζωής, που κρύβει τις δικές της ομορφιές.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge