Είναι ασφαλής η κρεατίνη για την αύξηση μυϊκής μάζας;

kreatini-sumpliroma-gumnastiki
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Γιώργος Μίλεσης MSc μας ενημερώνει για την κρεατίνη και τη σύγχυση που υπάρχει γύρω από αυτό το συμπλήρωμα.

«Να δοκιμάσω κρεατίνη στην προπόνησή μου;» είναι μια ερώτηση που πλανάται στους fitness κύκλους και μάλλον είναι πολλοί αυτοί που την μπερδεύουν με τα αναβολικά στεροειδή, ενώ δεν ισχύει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, όπως εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης.

 Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι μια απόλυτα φυσική, αθλητικά νόμιμη ουσία που απαντάται φυσικά στο σώμα μας, αλλά και σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης.

Έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση κρεατίνης μπορεί να αυξήσει στο διπλάσιο τη δύναμη και την άλιπη μάζα σώματος σε σχέση με την απλή προπόνηση. Αποδεικνύεται πως αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στον μυ, ενισχύοντας τα επίπεδα της φωσφοκρεατίνης, που αποτελεί «καύσιμο» των μυών, αυξάνει τη δύναμη και την ισχύ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και τη μυϊκή μάζα, ενισχύοντας το περιεχόμενο του μυός σε νερό, αλλά και τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα IGF-1.

Ο ειδικός, ωστόσο, τονίζει ότι όσο αποτελεσματικό κι αν θεωρείται σαν συμπλήρωμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ακολουθεί όποιος το λαμβάνει ένα εξατομικευμένο και πολύ στοχευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής, γι’ αυτό μην βιαστείτε να το πάρετε αυθαίρετα. Συμβουλευτείτε ειδικό, που θα σας καθοδηγήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge