Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή

matia-blue-light-upologistis
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η μία επιλογή είναι να τον κλείσετε. Επειδή, ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο αν σχετίζεται με τη δουλειά σας, υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να ανακουφίσουν τα μάτια σας και να κάνουν το screen-time λιγότερο επιβλαβές.

Πονοκέφαλος, φαγούρα, ξηρότητα, θολή όραση, πόνος στον αυχένα είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης υπολογιστή (γνωστό και ως CSV) και απ’ ό,τι φαίνεται μόλις δύο ώρες μπροστά σε μια οθόνη είναι αρκετές για να σας θέσουν σε κίνδυνο. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, αν η δουλειά σας σας καθηλώνει μπροστά στο pc;

 Τροποποιήστε το γραφείο σας
Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε πάντα σε απόσταση τουλάχιστον ενός χεριού από την οθόνη - θα η απόσταση με τον υπολογιστή να είναι το χέρι σας σε πλήρη έκταση. Βεβαιωθείτε, ακόμα, ότι η οθόνη σας στοχεύει 10-12 εκατοστά κάτω από το επίπεδο των ματιών. Εξασφαλίστε, τέλος, ότι η καρέκλα του γραφείου σας προσφέρει επαρκή οσφυϊκή στήριξη.

Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας
Σίγουρα αυτό συμβαίνει αυτόματα, αλλά όσο πιο συχνά το κάνετε, τόσο το καλύτερα. Το βλεφάρισμα των ματιών τα διατηρεί υγρά, μεταφέρει οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα και βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης. Όταν κοιτάμε μια οθόνη, τείνουμε να μην ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τόσο συχνά, γι’ αυτό χρειάζεται να το έχετε στο μυαλό σας και να το εφαρμόζετε, π.χ. κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή περιμένετε να φορτώσει μια σελίδα.

Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφορτίσετε τα μάτια σας είναι πολύ απλός: κοιτάξτε μακριά από την οθόνη. Ο κανόνας 20-20-20 είναι ένας εύκολος τρόπος για να το εντάξετε αυτό στην καθημερινή σας ρουτίνα: κάθε 20 λεπτά, στρέψτε το βλέμμα σας προς κάτι που είναι τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά σας, για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό αναγκάζει τα μάτια σας να μετακινηθούν από την αντίληψη της μικρής απόστασης στην αντίληψη της μεγάλης απόστασης, δίνοντάς τους μια απαραίτητη στιγμή ξεκούρασης.

Μειώστε την αντανάκλαση και χρησιμοποιήστε επαρκή φωτισμό
Η οθόνη του υπολογιστή σας θα πρέπει να είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο στο δωμάτιο, οπότε προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας αναλόγως - αν βρίσκεστε σε χαμηλό φωτισμό, χαμηλώστε την οθόνη και αντίστροφα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο φωτισμός στο γραφείο σας είναι πολύ έντονος, είτε από φυσικές πηγές είτε από λάμπες φθορισμού. Ζητήστε από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σας να εξετάσει πιο ήπιες επιλογές φωτισμού, όπως LED, και χρησιμοποιήστε περσίδες ή γείρετε την οθόνη σας για να εκτρέψετε την αντανάκλαση. Φροντίστε, επίσης, να την ξεσκονίζετε τακτικά, καθώς τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αντανακλούν το φως.

Αποκτήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Πηγαίνετε για τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και συζητήστε με τον οπτικό σας για τη χρήση των οθονών- θα είναι σε θέση να σας συστήσει γυαλιά που θα βοηθήσουν στη μείωση της καταπόνησης των ματιών, καθώς και ποιες είναι οι επιλογές σας για φακούς blue light που φιλτράρουν το μπλε φως. Εάν φοράτε φακούς επαφής, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα φορώντας γυαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς είναι γνωστό ότι προκαλούν ερεθισμό και ξηρότητα όταν εφαρμόζονται για παρατεταμένες περιόδους.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας
Κάντε ό,τι μπορείτε για να κάνετε την οθόνη σας πιο ευανάγνωστη - είτε πρόκειται για μεγέθυνση του μεγέθους του κειμένου, είτε για αλλαγή των επιπέδων αντίθεσης, είτε για ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος σε μια κίτρινη απόχρωση (αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους μπλε τόνους φωτός, οι οποίοι συνδέονται με μεγαλύτερη καταπόνηση των ματιών). Παίξτε με όλες τις παραλλαγές ρυθμίσεων μέχρι να βρείτε αυτό που σας βολεύει καλύτερα.