Πώς η νανοϊατρική μπορεί να βοηθήσει στην αντιγήρανση μέσα κι έξω

nanoiatriki
ΤΡΙΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι νέες εφαρμογές κατά του οξειδωτικού στρες, με στόχο την αντιγήρανση, την αναδόμηση κυττάρων και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών ανοίγουν νέους ορίζοντες στην υγεία και την ομορφιά.

Για τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής κυρίως γύρω από την μέτρηση και αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και την θεραπεία χρόνιων ασθενειών, μίλησε η Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος και πρώτη Νανοιατρός στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 32ο Money Show από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου στο εξωτερικό.

Η κ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στον πολλά υποσχόμενο τομέα της κοσμητολογίας που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής με αντιοξειδωτικά της ελληνικής φύσης, όπως για παράδειγμα τα καλλυντικά Nanotouche. Οι καινοτόμες τεχνολογίες και ο πλούτος των ελληνικών βοτάνων συνδυάζονται με επιτυχία στην VKL φόρμουλα που είναι το αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας της Δρ Βαρβάρας Καραγκιοζάκης. Ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η κουρκουμίνη και το μύρτιλο χρησιμοποιούνται για στοχευμένη δράση με στόχο τη μείωση του οξειδωτικού στρες, την αντιγήρανση και την αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Αναγεννητική Ιατρική και διάγνωση εμφράγματος με χρήση νανοσωματιδίων
«Tα νανοσωματίδια είναι πολύτιμα εργαλεία σε ένα ευρύ φάσμα βιοϊατρικών εφαρμογών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση, τη διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, αλλά και την αντιγήρανση. Με την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, μέσω της χρήσης νανοσωματιδίων, γίνεται στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου, χωρίς ο ασθενής να έχει γενικευμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η τριχόπτωση και η καταβολή. Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά  προϊόντα νανοϊατρικής, τα οποία αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών. Τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως για τη διάγνωση του εμφράγματος και θεραπεία της αθηρωμάτωσης»,  ανέφερε μεταξύ άλλων η εξειδικευμένη σε θέματα νανοτεχνολογίας καρδιολόγος, διδάκτωρ του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Η Αναγεννητική ιατρική που αποτελεί πυλώνα της Νανοϊατρικής σε συνδυασμό με πρωτοποριακά τεστ μέτρησης του οξειδωτικού στρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία και πρόληψη >100 χρόνιων νόσων που προκαλεί το life style μας. Οι καρδιαγγειακές νόσοι, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα, υπογονιμότητα, παθήσεις οφθαλών, εντέρου, αρθροπάθειες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σχετίζονται με αυξημένο οξειδωτικό στρες και η πρόληψή τους συμβάλει στην αντιγήρανση.

Στην εκδήλωση με θέμα «Ωριμάζουμε με υγεία, υιοθετώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής», μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής στο ΑΠΘ Ευτέρπη Δεμίρη,  η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, και ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, κ. Κωνσταντίνος Καλοκασίδης.  

Η κ. Καραγκιοζάκη είναι η πρώτη Νανοϊατρός στην Ελλάδα και κατέχει πατέντες στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας και της Nανοϊατρικής, ενώ είναι εφευρέτρια της VKL καινοτόμου φόρμουλας και ιδρύτρια της εταιρείας VK Nano. Είναι υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, ενώ υπήρξε βασική ερευνήτρια σε περισσότερα από 30 ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά  προγράμματα με αντικείμενο την εφαρμογή της Νανοϊατρικής σε πολλές ασθένειες.