Τι συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας;

paidia-arrostia-ipatitida
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Μετά την πανδημία, την κρίση, τις αυξήσεις και τους πολέμους, έρχεται άλλη μια παγκόσμια ανησυχία, με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά να αυξάνονται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ένας από τους τίτλους των ειδήσεων των τελευταίων ημερών θα έχετε παρατηρήσει ότι είναι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με καταγραφή ενός θανάτου σύμφωνα με τον ΠΟΥ και κρούσματα που φτάνουν τα 169 σε 12 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι ηλικίες που πλήττονται από την οξεία αυτή ηπατίτιδα είναι μέχρι στιγμής από μωρά ενός μήνα έως και έφηβοι 16 ετών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει παρουσιάσει τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δουλεύουν με ομάδες σε όλες τις χώρες που αναφέρονται κρούσματα προκειμένου να βρεθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκε ο συνηθισμένος αδενοϊός, 20 παιδιά είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, ενώ 19 είχαν ταυτόχρονα και τα δύο –σε 17 περιπτώσεις επί του συνόλου χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται, ενώ αναμένουν αύξηση κρουσμάτων και δύσκολα δεν θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα.

Οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων (AST και ALT πάνω από 500 IU/L, ενώ πολλές περιπτώσεις παρουσίασαν ίκτερο. Κάποια παιδιά παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, διάρροια και εμετό τις προηγούμενες εβδομάδες και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσίασαν πυρετό.

Η αρχική υπόθεση της ομάδας επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώνεται γύρω από μολυσματικό παράγοντα ή μια πιθανή έκθεση σε τοξική ουσία. Οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχτηκαν όσον αφορά το φαγητό, τα ροφήματα και τις προσωπικές συνήθειες δεν δείχνουν κάποια κοινή έκθεση.

Οι τοξικολογικές διερευνήσεις συνεχίζονται, αλλά η μολυσματική αιτιολογία φαίνεται πιο πιθανή απ’ όλες, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας και των κλινικών στοιχείων των κρουσμάτων.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις των κρουσμάτων αποκλείουν τα είδη ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε σε όλες τις περιπτώσεις.