Χαλβάς με 4 υλικά για την Καθαρά Δευτέρα

xalbas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Το καθαροδευτεριάτικο επιδόρπιο στην εκδοχή χωρίς ζάχαρη της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινας Μαρσέλου.

Ο ταχινένιος χαλβάς είναι τελετουργικά αγαπημένος και δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ είναι και πλούσιος σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, κλείνοντας ιδανικά ένα «καθαρό» γεύμα. 

Υλικά
¼ του φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
½ φλιτζάνι ταχίνι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. κακάο
1/3 φλιτζανιού καβουρντισμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες
Λαδώστε ελαφρά ένα μικρό γυάλινο πυρέξ ή μια σιλικονένα φόρμα.

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το σιρόπι σφενδάμου και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φουσκώσει και να κάνει λίγο αφρό. Όσο ζεσταίνεται το σιρόπι (μην απομακρυνθείτε!), βάλτε σε μια άλλη κατσαρόλα το ταχίνι, το εκχύλισμα βανίλιας, το κακάο και τα φιστίκια και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Το ταχίνι πρέπει να είναι λίγο ζεστό, όχι καυτό.

Μόλις το σιρόπι σφενδάμου ζεσταθεί, σβήστε τη φωτιά και ρίξτε το ζεστό ταχίνι στην κατσαρόλα. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε μέχρι να πήξει και να μην φαίνεται πια γυαλιστερό. Μπορείτε να το χτυπήσετε και με ραβδομπλέντερ αλλά μην το χτυπήσετε για πολλή ώρα, καθώς πήζει πολύ γρήγορα, μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Αδειάστε αμέσως στο πυρέξ και απλώστε ομοιόμορφα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το βγάλετε από το πυρέξ. Όταν θα είναι έτοιμο, κόψτε το σε μικρά τετράγωνα και απολαύστε.

Ο χαλβάς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 εβδομάδες.

Tip
Οι πιο μερακλήδες, μπορείτε να λιώσετε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με πάνω από 70% κακάο και να περιχύσετε τον χαλβά σας!

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou