Μεταμόσχευση μαλλιών 2024: Οι εξελίξεις και το next big thing

mallia-antras
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Οι καινοτομίες στη μεταμόσχευση μαλλιών έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ικανοποίησης όσων αποφασίζουν να υποβληθούν σε αυτήν την επέμβαση, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα και τη ζωή τους.

Πυκνά, υγιή, φυσικά μαλλιά, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι αποτέλεσμα μεταμόσχευσης: αυτό εξασφαλίζει σήμερα η εμφύτευση μαλλιών με την καινοτόμο τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) σε άντρες και γυναίκες. Παράλληλα, η εφαρμογή της από έμπειρη ιατρική ομάδα έχει αυξήσει άνω του 90% το ποσοστό επιβίωσης των τριχοθυλακίων, προσφέροντας μακροχρόνιο και οριστικό αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία διαδικασία με εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας νέες εφαρμογές και αλλάζοντας θετικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά οι προσδοκίες δεν σταματούν εδώ…

 Μεταμόσχευση μαλλιών: από τον 20ο στον 21ο αιώνα
Αφύσικο αποτέλεσμα, ελλιπής και ανομοιόμορφη κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής, επώδυνη διαδικασία και μόνιμες ουλές. Ευτυχώς, όλα τα παραπάνω ανήκουν στον 20ο αιώνα. Η τεχνική FUE εγκαινίασε μία νέα εποχή για τη μεταμόσχευση μαλλιών: «Η FUE περιλαμβάνει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων με αυτόματο εξαγωγέα και εμφύτευση των τριχοθυλακίων με μία κίνηση (One Step Implantation), χωρίς τη δημιουργία υποδοχών-οπών στο δέρμα της λήπτριας περιοχής, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αιμορραγίας, τραυματισμού των θυλάκων, οιδήματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επιπλέον, η χρήση της υψηλής ακρίβειας ιατρικής συσκευής εμφύτευσης, του Sharp Implanter, επιτρέπει να τοποθετούμε τα τριχοθυλάκια με τη λιγότερη δυνατή αιμορραγία και τραύμα στο δέρμα, με την ακριβή γωνία και κατεύθυνση που επιθυμούμε για να δώσουμε φυσικό αποτέλεσμα και πυκνότητα» σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της τεχνικής που κάνει τη διαφορά, αλλά και η εφαρμογή της από έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα. «Το 2024 δεν νοείται ο ασθενής που κάνει μεταμόσχευση μαλλιών να μην απολαμβάνει ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα. Σε αυτό παίζουν κομβικό ρόλο η εμπειρία του χειρουργού και η ορθή τεχνική. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, φροντίζουμε ώστε τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια να εμφυτεύονται με τρόπο που να μιμούνται τη φυσική τριχοφυΐα. Έτσι, στο hairline, τη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας, τοποθετούμε κυρίως μονότριχα τριχοθυλάκια και τα εμφυτεύουμε σε γραμμή ζιγκ ζαγκ αντιγράφοντας τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών. Τα πολύτριχα τριχοθυλάκια, αντιθέτως, τα εμφυτεύουμε στην κορυφή του κεφαλιού για να επιτύχουμε την επιθυμητή εικόνα πύκνωσης», εξηγεί ο Δρ. Βεκρής. «Η Unshaven FUE, η ακούρευτη εφαρμογή όπου γίνεται μεταμόσχευση χωρίς να έχει προηγηθεί ξύρισμα του κεφαλιού, είναι επίσης μία σημαντική εξέλιξη της τεχνικής που δίνει τη δυνατότητα φυσικού αποτελέσματος με απόλυτη διακριτικότητα γύρω από τη διαδικασία. Μία ακόμη εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνικής, που απαιτεί τεράστια δεξιοτεχνία και εμπειρία, είναι η Long Hair FUE, κατά την οποία εξάγουμε και εμφυτεύουμε μακριές τρίχες, χωρίς να έχουμε ξυρίσει κανένα σημείο του τριχωτού», συμπληρώνει.

Οι καινοτομίες του 21ου αιώνα στη μεταμόσχευση μαλλιών δεν εξαντλούνται εδώ. Σήμερα, οι πιο έμπειρες ιατρικές ομάδες μπορούν να προχωρήσουν σε εμφύτευση ακόμη κι όταν η δότρια χώρα είναι φτωχή, λαμβάνοντας τριχοθυλάκια από το σώμα, κυρίως το στέρνο, ή το πρόσωπο. Τέλος, μία ακόμη καινοτομία της τεχνικής FUE είναι ότι επιτρέπει εμφύτευση γενείου και φρυδιών σε ανθρώπους με αλωπεκία ή αραίωση, λόγω ηλικίας ή λόγω κάποιου τραυματισμού, εγκαύματος ή νοσήματος.

Το πολλά υποσχόμενο μέλλον στη μεταμόσχευση μαλλιών
Θα έλεγε κανείς ότι η εξέλιξη στις τεχνικές της μεταμόσχευσης μαλλιών έχει αγγίξει τα όρια του εφικτού. Θα έκανε όμως λάθος, γιατί το μέλλον στη μεταμόσχευση μαλλιών υπόσχεται πολλά. Ένα παράδειγμα είναι οι γονιδιακές θεραπείες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τριχόπτωση, εισαγάγοντας νέο DNA στα τριχοθυλάκια. Το νέο αυτό DNΑ θα απέτρεπε την ευαισθησία τους στην DHT, την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανδρογενετική αλωπεκία. Όσο για το αν περιμένουμε σύντομα γονιδιακές θεραπείες για την τριχόπτωση, η απάντηση είναι ότι δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε καθώς η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Τα βλαστοκύτταρα (stem cells) είναι ένα ακόμη και πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας σχετικά με την τριχόπτωση, οι έρευνες για το οποίο είναι πιο προχωρημένες. Πολλές ερευνητικές ομάδες δουλεύουν αυτή τη στιγμή πάνω στη χρήση βλαστοκυττάρων στις θεραπείες της τριχόπτωσης και τη μεταμόσχευση. Και παρότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν διαφέρουν ελαφρώς, βασίζονται όλες στην ανάπτυξη νέων τριχοθυλακίων στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα ιστού από τον ασθενή. «Είναι πραγματικά ραγδαίες οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και την ιατρική, ανοίγοντας νέες προοπτικές για καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στις θεραπείες τριχόπτωσης και τη μεταμόσχευση μαλλιών σε άντρες και γυναίκες», σχολιάζει ο Δρ. Βεκρής.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη των τεχνικών της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η ανάπτυξη εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που σε συνδυασμό με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μειώσει εντυπωσιακά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη μεταμόσχευση μαλλιών, για παράδειγμα σε διαγνωστικά λογισμικά για την αξιολόγηση της δότριας χώρας και των τριχοθυλακίων και «εξυπνότερη» κατανομή τους στο τριχωτό της κεφαλής για ακόμη μεγαλύτερο εφέ πύκνωσης. Ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι σήμερα εφαρμόζουμε καθημερινά τεχνικές και βλέπουμε αποτελέσματα που λίγα χρόνια πριν έμοιαζαν ανέφικτα. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ένα πεδίο με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης. Είναι, δε, μία διαδικασία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσει τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Πραγματικά νιώθω υπερήφανος που οι Κλινικές μας, εγώ προσωπικά και η ομάδα μου είμαστε κομμάτι αυτής της εξέλιξης», ολοκληρώνει ο Δρ. Βεκρής.