Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν τρώμε κρέας κάθε μέρα;

kreas-patates
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας εξηγεί πόσο απομακρυνόμαστε από τη Μεσογειακή Διατροφή αν τρώμε κρέας κάθε μέρα και πώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς, στη χώρα που φημίζεται για τη Μεσογειακή Διατροφή, πολλοί καταλήγουν να καταναλώνουν κρέας κάθε μέρα για διάφορους λόγους, από το ότι «τα παιδιά δεν τρώνε τίποτα άλλο», μέχρι το ότι «ακολουθούν πρωτεϊνική δίαιτα». Τα πράγματα, όμως, δεν (πρέπει να) είναι ακριβώς έτσι.

Έλλειψη θρεπτικών ουσιών και δυσπεψία
Καταρχάς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος οδηγεί σε παράλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Ως αποτέλεσμα, πιθανόν να προκύψουν πεπτικές ενοχλήσεις, μετεωρισμός, διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή ακόμα και αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας.

 Αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Πολλά κρέατα έχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένου λίπους, το οποίο ενοχοποιείται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και την αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Έχει σημασία ποιο κομμάτι κρέατος μαγειρεύουμε και αν επιλέγουμε αυτά με το λιγότερο ή το περισσότερο λίπος.

Αύξηση του κινδύνου για καρκίνο
Ερευνητικά αποδεικνύεται ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και επεξεργασμένων κρεατικών σκευασμάτων ευθύνεται για διάφορα είδη καρκίνων, πέρα από την καρδιαγγειακή νόσο.

Επιβάρυνση κατάστασης ενυδάτωσης στο σώμα
Λόγω του ότι η πέψη του κρέατος απαιτεί μεγάλα ποσά νερού από τον οργανισμό μας, μπορεί να μας επιβαρύνει όσον αφορά την ενυδάτωσή μας.

Το κρέας, λοιπόν, πέρα από το υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας και δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά, παρά μόνο όπως προστάζει η Μεσογειακή Διατροφή, το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge