Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

karkinos-karkinika-kuttara
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού στους άνδρες που παράγει το σπερματικό υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Στα πρώιμα στάδια μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα, στη συνέχεια, ωστόσο, παρουσιάζονται προβλήματα όπως:

  • Μειωμένη δύναμη στη ροή των ούρων
  • Αίμα στα ούρα
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Αίμα στο σπέρμα
  • Πόνος στα οστά
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Στυτική δυσλειτουργία

 Σύμφωνα με ανάλυση της επιτροπής ειδικών για τον καρκίνο του προστάτη που συγκροτήθηκε από το περιοδικό Lancet φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια, ο καρκίνος του προστάτη θα διπλασιαστεί και συγκεκριμένα από 1,4 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις που είναι σήμερα θα φτάσει στα περίπου 2,9 εκατομμύρια το 2040.

Η Επιτροπή ανέλυσε τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των σημερινών αλλά και των προβλεπόμενων μελλοντικών επιπτώσεων του καρκίνου του προστάτη παγκοσμίως. Η επιβάρυνση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ήδη σημαντική, αλλά υπάρχουν τομείς φροντίδας του καρκίνου που επισημαίνονται από την επιτροπή, όπου η τεχνολογία, η ενδυνάμωση των ασθενών και οι αλλαγές καθημερινών πρακτικών μπορούν να προωθήσουν τον έλεγχο του καρκίνου.

Υπάρχουν ευκαιρίες από τη διαγνωστική πορεία έως τη διαχείριση της προχωρημένης νόσου και πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως για την καλύτερη προετοιμασία των ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να ανταποκριθούν στην τρέχουσα και μελλοντική επιβάρυνση του καρκίνου του προστάτη. 

Να σημειώσουμε ότι ο τακτικός έλεγχος με την καθοδήγηση του γιατρού είναι απαραίτητος ως μέσο πρόληψης, ενώ υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση παερισσότερων από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρουσιάζει 53% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με τη μη κατανάλωση. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία, ολική άλεση, χαμηλά λιπαρά και περιορισμένη ζάχαρη.