Τι είναι το Dragon’s Blood που συναντάμε σε ορισμένα καλλυντικά; Η ειδικός εξηγεί

dragons-blood-kalluntika
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Η χημικός Κάλλια Βαλλιανάτου, από την Kalyka Cosmetics, μας διαφωτίζει για ένα ενεργό συστατικό που βρίσκουμε σε κάποια καλλυντικά και που χρησιμοποιεί και η ίδια στη δική της σειρά.

Το dragon’s blood δεν είναι ένα υλικό που συναντούμε συχνά σε προϊόντα του εμπορίου. Υπάρχουν λόγοι γι’αυτό, καθώς τα βοτανικά δραστικά υλικά έχουν υψηλό κόστος και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις στο χειρισμό τους, που σημαίνει ότι κάνουν λίγο πιο δύσκολη τη ζωή των παρασκευαστών.

Τι ακριβώς, όμως, είναι; Πρόκειται για ένα υδρο-γλυκολικό εκχύλισμα το οποίο προέρχεται από τη ρητίνη του Croton Lechleri, ένα δέντρο που φύεται στη Νότιο Αμερική. Το dragon’s blood προέρχεται εξ ολοκλήρου από το φυτό προέλευσής του. Δεν περιέχει συντηρητικά, υποπροϊόντα πετρελαίου ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης, άρα είναι και vegan. Έχει δύο πολύ ισχυρές πιστοποιήσεις (COSMOS και ECOCERT) οι οποίες σημαίνουν ότι για να παραχθεί το προϊόν αυτό, πληρούνται συγκεκριμένες και αυστηρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προϋποθέσεις (sustainability), καθώς επίσης το προϊόν πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας “natural”.

Το «Αίμα του Δράκου» είναι, μάλιστα, το κατακόκκινο υλικό που δίνει και τη ροζ απόχρωση στην κρέμα γαρδένια της σειράς καλλυντικών Kalyka Cosmetics, τα οποία έχουν ως βασική αρχή την αποτελεσματικότητα των πρώτων υλών. 

Είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικό;

Ας δούμε τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελείται:

Προανθοκυανιδίνες. Είναι πολυφαινόλες οι οποίες αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα in vitro test έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικές από την βιταμίνη Ε και ακόμα πιο αποτελεσματικές από τη βιταμίνη C.

Taspine. Είναι ένα αρκετά σπάνιο αλκαλοειδές, εξαιρετικά αποτελεσματικό στην επούλωση των γραμμών του δέρματος. Επιπλέον έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Λιγνάνες. Είναι πολυφαινόλες από τις οποίες προέρχονται τα φυτοοιστρογόνα. Έχει βρεθεί ότι τετραπλασιάζουν την ταχύτητα επούλωσης του δέρματος.

Χρωστικές και φλαβονοειδή. Ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας της επιδερμίδας απέναντι στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 Τι ιδιότητες, λοιπόν, δίνουν τα παραπάνω στο dragon’s blood;

Αντιγηραντικές (antiaging). Συμμετέχει σε διαδικασίες κλειδιά που αφορούν στη γήρανση των κυττάρων (molecular aging).

Αναγεννητικές. Επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου και τη λειτουργία των ινοβλαστών. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνει αισθητά τα σημάδια (ρυτίδες) και τις λεπτές γραμμές του προσώπου.

Αντιφλεγμονώδεις αφού έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Anti–pollution. Ενεργοποιεί τη σύνθεση αντιοξειδωτικών έτσι ώστε δημιουργεί ισχυρή άμυνα απέναντι στην περιβαλλοντική μόλυνση.

Ενισχυτικές προστασίας. Ενισχύει την άμυνα του δέρματος, και τη φυσική του ανοσία (immunity).

Ενυδατικές. Είναι φυσικός και πολύ ισχυρός ενυδατικός παράγοντας.

Για όλα τα παραπάνω, το dragon’s blood αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτικό δραστικό συστατικό, πολύ αποτελεσματικό για την ταλαιπωρημένη ή/και την ξηρή επιδερμίδα.
 

Πηγές

(1) https://www.cobiosa.com/en/product/dragons-blood

(2) https://www.cosmos-standard.org/

(3) https://www.cosmos-standard.org/the-cosmos-standard-document

(4) https://www.ecocert.com/en/certification