Πώς φτάσαμε από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα;

frouta-laxanika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ετοιμάζεται στη Σάμο στις 27 και 29 Ιουνίου, για όσους βρίσκονται στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου.

Ο Πυθαγόρας ήταν μάλλον ο πρώτος γνωστός χορτοφάγος και στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. ξεκίνησε να προωθεί την ιδέα της αποφυγής κρέατος, ενώ ο ίδιος έτρωγε κυρίως, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και σε μικρό βαθμό γαλακτοκομικά. Πόσο επηρέασε η Πυθαγόρειος διατροφή τη σύγχρονη τάση του βιγκανισμού; Πώς εξελίχθηκαν οι διατροφικοί κανόνες που πρώτος θέσπισε ο Πυθαγόρας, δια μέσου των αιώνων; Ποιοι παράγοντες συντελούν στη διατήρηση της υγείας και ευρωστίας; Είναι η Μεσογειακή δίαιτα και ο βιγκανισμός, εκφάνσεις που προέκυψαν από την ισορροπημένη Πυθαγόρειο διατροφή;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει η θεματική παρουσίαση «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο  Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου. Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια», υποστηρίζονται δε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

Στόχος της θεματικής είναι να εμφανίσει εύληπτα και διεξοδικά τη συσχέτιση ανάμεσα στην αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής και τους κανόνες που τη διέπουν, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τη vegan προσέγγιση. Στην ουσία, απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την καλή του υγεία και ευρωστία, δίνοντας  παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής θα αναλύσει τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα.

Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου θα επιχειρήσει ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της Πυθαγορείου διατροφής με τις μετεξελίξεις αυτής, η οποίες  καταλήγουν στη σύγχρονη vegan τάση. Mια τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί  ιδιαιτέρως για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan προορισμών, με φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων αλλά και πρωτότυπων εκδόσεων  πάνω στον οινογαστρονομικό σαμιακό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  θα αναφέρει τα στάδια και την μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που έχουν δημιουργηθεί πλέον. Στη συνέχεια θα επισημάνει τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη συνεισφορά της στη διατροφή του μέλλοντος. 

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς θα παρουσιάσει πως επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Σάμου, θα μιλήσει για κάποια ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα (όπως «μπούκνες», «κλωσσάκια», «μπουρνέλια», «οβριές», «καμπούνια»,  «μόπλευρα», «σκορδαψοί» *κ.ά) καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα λαχανικά μπορούν να καλύπτουν όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Οι εκδηλώσεις αυτές προσδίδουν μια βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη ως το μοναδικό νησί  παγκοσμίως που εφάρμοζε τους vegan διατροφικούς κανόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Πυθαγόρειος διατροφή άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε στις σύγχρονες τάσεις  πρόσληψης τροφών ώστε να διατηρείται ο νους υγιής, σε σώμα υγιές.

*Μπούκνες=μαυρόσυκα

*Κλωσσάκια=αγγουράκια σε σχήμα πεπονιού, με ιδιαίτερη γεύση

*Μπουρνέλια=τοματίνια μικρά

*Οβριές=άγρια σπαράγγια

*Καμπούνια=κορφές από φρέσκα κρεμμύδια

*Μόπλευρα=άγρια πικρόχορτα

*Σκορδαψοί=άγριοι βολβοί