Χοχλιοί: Έχει οφέλη η κατανάλωσή τους;

saligkaria-xoxlioi
ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2024

Είτε σας βρει το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη, είτε σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, οι χοχλιοί είναι μια ιδιαίτερη επιλογή στο μενού, που πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν. Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, από το docdiet.gr μας παραθέτει τη διατροφική αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, για να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια είναι ένα έδεσμα με ιδιαίτερη διατροφική αξία, που πολλοί καταναλώνουν ως μεζέ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πώς συλλέγονται και καθαρίζονται τα σαλιγκάρια
Η συλλογή των σαλιγκχαριών-χοχλιών γίνεται συνήθως στην έναρξη του φθινοπώρου όταν αρχίζουν οι πρώτες βροχές. Αυτήν είναι η εποχή που τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν. Γενικά για να μαζέψει κανείς σαλιγκάρια θα πρέπει να κυνηγά τις βροχές του φθινοπώρου ή της άνοιξης.

Αφού τα συλλέξουμε, τα πλένουμε σχολαστικά και καθαρίζουμε επιμελώς το κέλυφος και απομακρύνουμε την μεμβράνη που διακρίνεται μόλις τα ανοίξουμε. Μπορείτε να το κάνετε με ένα μαχαίρι, προσέξτε όμως να μην «πληγώσετε» την υπόλοιπη σάρκα του. Έπειτα, τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σε αυτό το σημείο, διαχωρίζουμε όσα ήταν ήδη νεκρά κατά τη συλλογή και μέχρι τον βρασμό. Συγκεκριμένα, τα ήδη νεκρά επιπλέουν. Μετά τον πρώτο βρασμό, αλλάζουμε νερό και τα ξαναβράζουμε αφού προσθέσουμε ξίδι και αλάτι και τέλος τα ξεπλένουμε καλά.

Σαλιγκάρια, χοχλιοί, κοχλιοί διατροφική αξία/100gr σάρκας σαλιγκαριού:

Θερμίδες90kcal
Πρωτεΐνες16,1g
Υδατάνθρακες2g
Λιπίδια1,4g
Χοληστερόλη50mg
Ασβέστιο10mg
Σίδηρος3,5mg
Μαγνήσιο250mg
Φώσφορος272mg
Κάλιο382mg
Νάτριο70mg
Σελήνιο27,4μg
Χολίνη65mg
Βιταμίνη Α100 IU
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα0,252g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα0,259g
Κορεσμένα λιπαρά οξέα0,361g

ΠηγήUSDA

Τα σαλιγκάρια είναι ένας εκλεκτός μεζές διότι έχουν μεγάλη διατροφική αξία που χρησιμεύει ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν λίγες θερμίδες (90 θερμίδες ανά 100γρ), ενώ παράλληλα παρέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης (16γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ σάρκας σαλιγκαριού).

Επίσης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οστρακοειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν μόλις 50mg ανά 100γρ προϊόντος, σε αντίθεση με τις γαρίδες που περιέχουν 161mg χοληστερόλης ανά 100γρ.

Αποτελούν, επίσης εξαιρετική λύση για την επαρκή διατροφική κάλυψη του διαιτώμενου με πρωτεΐνες, διατηρώντας χαμηλά την πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης, ιδίως όσον αφορά άτομα με αυξημένη χοληστερόλη και γενικά άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν τα σαλιγκάρια-χοχλιοί είναι εξαιρετική λύση.

Σαλιγκάρια: οφέλη από την κατανάλωσή τους
Όπως θα παρατήρησετε και από τον πίνακα για την διατροφική αξία των σαλιγαριών, είναι τρόφιμο με πολύ χαμηλές θερμίδες. Μπορεί λοιπόν εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε μια δίαιτα με σκοπό την απώλεια σωματικού βάρους.

Ακόμη, η αναλογία των λιπιδίων είναι σαφώς υπέρ των ακόρεστων έναντι των κορεσμένων. Κάτι αντίστοιχο συναντούμε και στα ψάρια. Τα σαλιγκάρια περιέχουν αξιόλογη ποσότητα Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, η συντριπιτική αναλογία των οποίων όμως αφορά το εικοσεπαντανοϊκό (EPA). Αντίθετα, δεν περιέχουν καθόλου ή περιέχουν μηδαμινές ποσότητες από το άλλο απαραίτητο λιπαρό οξύ το δοκοσαεξανοϊκό (DHA). Τα ω-3 λιπαρά οξέα γενικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών και έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Σαλιγκάρια διατροφική πηγή χολίνης
Τα σαλιγκάρια περιέχουν αξιόλογη ποσότητα χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που συμμετέχει στον σχηματισμό της φωσφατιδυλοχολίνης. Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων και των μιτοχονδρίων. Η χολίνη συμμετέχει στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης και κατά συνέπεια στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης, συνεισφέρει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της λιπώδους διήθησης του ήπατος («λίπος στο συκώτι») και μειώνει την λιπώδη διήθηση όταν ήδη υπάρχει.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr