7 light κοκτέιλ για το καλοκαίρι από την ειδικό

kokteil-light
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, ξέρει πόσο μας αρέσουν τα κοκτέιλ, όπως ξέρει επίσης ότι κάποια από αυτά μας φορτώνουν θερμίδες σαν ένα κανονικό γεύμα. Γι’ αυτό και μας δείχνει το δρόμο για light καλοκαιρινά κοκτέιλ που μπορούμε να αναζητήσουμε έξω ή να φτιάξουμε μόνοι μας, με χαμηλές θερμίδες και ακόμη χαμηλότερες τύψεις και άγχος για τη ζυγαριά.

Τα κοκτέιλ είναι σίγουρα το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και των διακοπών μας. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν αποφασίσουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα των διακοπών μας, να προσέξουμε τη θερμιδική τους αξία. Τα περισσότερα κοκτέιλ υπερβαίνουν τις 300 θερμίδες ανά τεμάχιο. Για να μην τα πιείτε και σας φάνει οι... τύψεις, η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, έχει ετοιμάσει κάποιες συνταγές με κοκτέιλ, που μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και μόνοι σας, με λιγότερες από 200 θερμίδες.

Paloma (166 θερμίδες)
Υλικά

  • Αλάτι κοσέρ
  • 1 σφήνα γκρέιπφρουτ
  • 1/4 κούπας χυμού γκρέιπφρουτ
  • 1 κ.σ φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1/4 κούπας μεσκάλ η τεκίλα
  • 1/4 κούπας σόδα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε λίγο αλάτι σε ένα πιάτο και τρίβουμε το μισό χείλος του γυάλινου ποτηριού στην σφήνα του γκρέιπφρουτ και το άλλο μισό στο αλάτι. Συνδυάζουμε τον χυμό γκρέιπφρουτ, χυμό λάιμ και την ζάχαρη στο ποτήρι.

Martini με ρόδι
Υλικά

  • Βότκα
  • Χυμός ροδιού χωρίς ζάχαρη
  • Ανθρακούχο νερό,
  • Φέτα πορτοκαλιού
  • Σπόροι ροδιού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρόδι. Ανακινούμε καλά για 5 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι και γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού.

Gimlet (178 θερμίδες)
Υλικά

  • 1/4 φλιτζάνι τζιν
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λάιμ τριαντάφυλλου ή για γεύση
  • 1 φέτα λάιμ

Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι κοκτέιλ γεμάτο με πάγο, προσθέτουμε το τζιν και το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε καλά το ρόφημα και το γαρνίρουμε με το λάιμ.

Gin με tonic (148 θερμίδες)
Υλικά

  • 60 mL gin
  • 60 mL tonic
  • 120 mL σόδα
  • 1 λάιμ σφήνα
  • Πάγος

Εκτέλεση
Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε το τζιν, το τόνικ και τη σόδα . Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με το λάιμ. 

Κοκτέιλ με καρπούζι και σαμπάνια (κάτω από 150 θερμίδες)
Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι σαμπάνια
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό καρπούζι
  • Λίγο λάιμ
  • Πάγος

Εκτέλεση

Κόβουμε σε φέτες και πολτοποιούμε το καρπούζι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι σπρώχνουμε τον πουρέ του καρπουζιού με ένα κουτάλι και βεβαιωνόμαστε ότι έχουν αφαιρεθεί όλοι οι σπόροι.

Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι στραγγισμένο χυμό καρπουζιού σε ένα ποτήρι κρασιού. Προσθέτουμε λίγο στυμμένο λάιμ. Συμπληρώνουμε με σαμπάνια (κάτι όχι πολύ γλυκό). Αφήνουμε την αφρώδη σαμπάνια να καθίσει και συμπληρώνουμε ξανά.

Mohito με βατόμουρα και μέντα (127 θερμίδες)
Υλικά

  • 6 ή 7 φρέσκα βατόμουρα
  • 4 φύλλα φρέσκιας μέντας
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ
  • Παγάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • 2/3 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα βατόμουρα, τα φύλλα μέντας και το χυμό λάιμ στον πάτο του ποτηριού μας. Ανακατεύουμε έτσι ώστε όλα τα σμέουρα και τα φύλλα μέντας να θρυμματιστούν, προσθέτουμε πάγο και ρίχνουμε μέσα το ρούμι, το ανθρακούχο νερό και το μέλι (ανακατεύουμε πρώτα το μέλι με ζεστό νερό, ώστε το μέλι να μπορεί να αναμιχθεί εύκολα στο μοχίτο χωρίς να σβολιάσει). Προσθέτουμε μερικά επιπλέον φύλλα μέντας και σμέουρα εάν θέλουμε. Γαρνίρουμε με τη φλούδα λαιμ και απολαμβάνουμε!

Espresso Martini (150 θερμίδες) 
Υλικά

  • Μια κάψουλα espresso κρύο
  • 30 mL λικέρ με γεύση καφέ
  • 30 mL βότκα
  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • Απλό σιρόπι χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και χτυπάμε πολύ καλά. Περνάμε στην συνέχεια το ποτό πρώτα σε ένα λεπτό σουρωτήρι, αν είναι εύκολο. Στην συνέχεια, τοποθετούμε το ποτό μας σε ένα ποτήρι ψηλό.

Είναι πολύ σημαντικό όταν προσέχουμε τη διατροφή μας να προτιμάμε ως είδος αλκοολ τη βότκα, την τεκίλα, το ρούμι ή το gin και να χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε υποκατάστατα ζάχαρης με λιγότερες θερμίδες. Αυτό ισχύει και για τυχόν σιρόπια ή χυμούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της παρασκευής ενός κοκτέιλ. Συμπερασματικά, ακόμη και όταν ακολουθούμε υποθερμιδική διατροφή μπορούμε να εντάσσουμε με μέτρο το αλκόολ αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Το καλοκαίρι έρχεται, ας το απολαύσουμε πίνοντας κοκτέιλ στην παραλία, προσέχοντας ταυτόχρονα το βάρος μας.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές»
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
[email protected]fb page