Πόσο SPF θα χρειαστείτε φέτος και τι άλλο πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε αντιηλιακό;

antiiliako
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2024

Ήρθε η ώρα για νέο αντιηλιακό ενόψει καλοκαιριού. Φέτος, ας το κάνουμε σωστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πριν την αγορά του, αυτά που τονίζουν οι ειδικοί.

Ένα καλό αντηλιακό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που η έκθεση και η ένταση είναι μεγαλύτερη. Το αντηλιακό δεν είναι ένα προϊόν που ταιριάζει σε όλους και με τόσα είδη που υπάρχουν εκεί έξω, είναι λογικό να μπερδευτείτε. Υπάρχουν αντιηλιακά για καθημερινή χρήση, με ανθεκτικότητα στο νερό και τον ιδρώτα, ενώ και ο τύπος του δέρματος παίζει ρόλο. Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρετε;

Ξεκινήστε με SPF 30 και ανεβείτε αν χρειάζεται
Τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι ακτίνες UVB μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UVA προκαλούν ρυτίδες και επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης και οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά τουλάχιστον SPF 30, το οποίο προστατεύει από το 97% των ακτίνων UVB του ήλιου. Οι υψηλότεροι δείκτες SPF είναι καλύτεροι για τους ανοιχτόχρωμους ή όσους καίγονται εύκολα, αλλά να θυμάστε ότι οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες. Το SPF 15 παρέχει 93% προστασία, οπότε μην νομίζετε ότι ο δείκτης 30 είναι «διπλάσια» αποτελεσματικός. Ωστόσο, κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μπλοκάρει το 100% των ακτίνων του ήλιου, σύμφωνα με την Ακαδημία, και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δείκτες SPF υψηλότεροι από 50 προστατεύουν καλύτερα.

 Λάβετε υπ' όψιν τον τύπο του δέρματός σας
Πολλά αντηλιακά φτιάχνονται με βάση το ξηρό, λιπαρό ή ευαίσθητο δέρμα. Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο δερματολόγο και χειρουργό καρκίνου του δέρματος Michael Shapiro, τα άτομα με ξηρό δέρμα θα πρέπει να αναζητούν συστατικά όπως γλυκερίνη, λανολίνη, έλαια, σιλικόνες (όπως η διμεθικόνη) και αλόη και να αποφεύγουν τα αντηλιακά σπρέι ή τζελ με αλκοόλ. Για το λιπαρό δέρμα, οι ελαφριές λοσιόν ή λοσιόν σε μορφή τζελ με συστατικά όπως το διοξείδιο του πυριτίου ή το ισοδωδεκάνιο είναι οι καλύτερες. Για το ευαίσθητο δέρμα, τα υποαλλεργικά και χωρίς άρωμα είναι καλές επιλογές, όπως και τα αντηλιακά με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Οι αλκοόλες και τα συντηρητικά πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

Γνωρίστε τα βασικά συστατικά του αντηλιακού σας
Μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο των συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την ποιότητα και την κάλυψη που χρειάζεστε. Το ζητούμενο είναι η προστασία τόσο από UVA όσο και UVB, οπότε αναζητήστε τον όρο «ευρύ φάσμα» στην ετικέτα. Τα mineral αντιηλιακά λειτουργούν με τη χρήση φυσικών φίλτρων οξειδίου του ψευδαργύρου ή διοξειδίου του τιτανίου για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου από το δέρμα σας. Από την άλλη πλευρά, τα χημικά αντηλιακά χρησιμοποιούν χημικές ενώσεις όπως η μπεμοτριζινόλη, η αβοβενζόνη και η βισκοτιζόλη--όλα αυτά παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος. Ωστόσο, τα χημικά αντιηλιακά είναι καλό να αποφεύγονται από τα ευαίσθητα δέρματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και πρέπει να τα εφαρμόζετε 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Αποφύγετε ορισμένα συστατικά όπως η οξυβενζόνη, η οποία, σύμφωνα με τo Environmental Working Group, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και να διαταράξει τις ορμόνες. Το συντηρητικό methylisothiazolinone μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Αποφύγετε το αλκοόλ αν έχετε ροδόχρους ακμή
Τα άτομα με ροδόχρου ίσως πρέπει να λάβουν υπόψη τους το αλκοόλ, ένα κοινό συστατικό των αντηλιακών, ειδικά όταν χρησιμοποιούν άλλες θεραπείες για το δέρμα. Το Skin Cancer Foundation συνιστά τα άτομα που έχουν ροδόχρου ακμή ή είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, να αποφεύγουν τα αντηλιακά με αλκοόλ. Ωστόσο οι ασθενείς με ακμή μπορούν να επιλέξουν φόρμουλες σε μορφή τζελ, οι οποίες συνήθως περιέχουν αλκοόλ, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσουν την ακμή. Αυτά τα αντιηλιακά μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για τα άτομα με ακμή από τα λιπαρά αντηλιακά με βάση την κρέμα. Μια άλλη συμβουλή κατά της ακμής, είναι ότι το φίλτρο UVB ensulizole έχει ελαφρύτερη, λιγότερο λιπαρή σύσταση από τα περισσότερα άλλα χημικά αντηλιακά.