Κάνατε μπότοξ; Δείτε τι να αποφύγετε στη συνέχεια για καλύτερα αποτελέσματα

botox
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2024

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine εξηγεί τα must μετά το Botox.

Το Μπότοξ (Botox) είναι μια ασφαλής θεραπεία που αφορά στην αντιγήρανση του προσώπου. Πρόκειται για την εφαρμογή Βοτουλινικής Τοξίνης Τύπου Α (νευροτοξίνη botulinum). Το Botox επιδρά στους μυς του προσώπου και τους χαλαρώνει, δεν επιδρά δηλαδή στο ίδιο το δέρμα. Εφαρμόζεται συχνότερα στο άνω τμήμα του προσώπου, αλλά αντιμετωπίζει τις ρυτίδες και σε διάφορα άλλα σημεία, όπως:

  • Άνω τμήμα προσώπου: Ρυτίδες μετώπου, πόδι χήνας, ανύψωση φρυδιού
  • Μέσο προσώπου: Bunny lines (ρυτίδες μύτης), ουλικό χαμόγελο, διόρθωση περιστοματικών ρυτίδων.
  • Κάτω τμήμα προσώπου: Γενείο, marionette lines (γραμμές έκφρασης), μασητήρες.
  • Λαιμός: Γραμμές μυώδους πλατύσματος.

Το μπότοξ τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη απήχηση σαν θεραπεία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται πολύ εύκολα, σε μια ολιγόλεπτη συνεδρία και τα αποτελέσματα του είναι εμφανή σχεδόν άμεσα, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε μετά τη θεραπεία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμείτε και να μην υπάρξουν επιπλοκές. Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine μας εξηγεί.

 Τι να προσέξω μετά το Μπότοξ;
Οι θεραπείες Botox εφαρμόζονται πάνω από 30 χρόνια στην ιατρική, χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες στην κλινική πρακτική. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA για χρήση στην αισθητική ιατρική από το 2002. Ωστόσο, μετά την πραγματοποίηση της θεραπείας υπάρχουν κάποια πράγματα που απαγορεύονται. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

  • Να μην αγγίξετε ή να ασκήσετε πίεση στα σημεία τις πρώτες 24 ώρες μετά το μπότοξ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μετατοπιστεί το φάρμακο και να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Μη χρησιμοποιείτε make up ή σεσουάρ, για περίπου 24 ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς μπορεί να μετατοπιστεί το υλικό σε σημεία που δεν πρέπει.
  • Να αποφύγετε κάθε πηγή θερμότητας, όπως ζεστό νερό ή έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δράσει στο 100% το υλικό.
  • Να μην ξαπλώσετε μετά το μπότοξ και να μείνετε σε όρθια στάση για τουλάχιστον 4 ώρες. Εάν στη συνέχεια κοιμηθείτε, να φροντίσετε τα σημεία της έγχυσης να μην έρχονται σε επαφή με το μαξιλάρι για τουλάχιστον 24 ώρες.

Ποια φάρμακα να αποφύγω πριν και μετά το Μπότοξ;
Μια μέρα πριν το ραντεβού σας δεν θα πρέπει να πάρετε αραιωτικά αίματος, εκτός αν σας δώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ο ιατρός σας. Για 7 ημέρες δεν θα πρέπει να πάρετε παυσίπονα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), όπως η ασπιρίνη, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν με τρόπο παρεμφερή που επιδρούν τα αραιωτικά αίματος, τα οποία αρκετές φορές είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αιμορραγίας και μωλώπων. Εάν πονάτε, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη.

Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, πρέπει να ενημερώστε τον ιατρό σας πριν τη θεραπεία.

Επιτρέπεται η γυμναστική μετά το Μπότοξ;
Για αρκετούς λόγους, η έντονη σωματική άσκηση απαγορεύεται μετά το botox για τουλάχιστον 48 ώρες. Αρχικά, υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος. Επιπλέον, η γυμναστική αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο. Επίσης, αν γυμναστείτε θα ιδρώσετε, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να περιμένετε μια εβδομάδα πριν εντάξετε τη γυμναστική στο πρόγραμμα σας.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγω μετά το Μπότοξ;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή ποτά που πρέπει να αποφύγετε όταν κάνετε μπότοξ και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οιδήματος, όπως τροφές που περιέχουν σκόρδο και η βιταμίνη Ε, επομένως καλό θα ήταν να τα αποφύγετε λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της θεραπείας και λίγες μέρες μετά. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης πριν ή μετά το ραντεβού σας, μπορεί να επιδράσει αρνητικά, καθώς η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση και να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό. Να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, για 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τη διαδικασία. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανόν να σας προκαλέσει αφυδάτωση, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί πρήξιμο στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου.

Μπορώ να πλύνω το πρόσωπο μου μετά το Μπότοξ;
Βεβαίως και μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπο μας μετά το botox. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επιδερμίδα του προσώπου να διατηρείται καθαρή στα σημεία όπου έγινε έγχυση του υλικού, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης ή ερεθισμού. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ήπιες κινήσεις, με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου. Δεν πρέπει να τρίψετε την επιδερμίδα, αλλά να την αγγίζετε απαλά. Το νερό δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Επίσης, για μια εβδομάδα αποφύγετε τα χημικά πήλινγκ ή άλλες θεραπείες αισθητικής.

Τι να κάνω μετά το Μπότοξ για να έχω καλύτερα αποτελέσματα;

  • Κάντε εκφράσεις, για 4 περίπου ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς αυτό θα βοηθήσει το υλικό να κατανεμηθεί με σωστό τρόπο στα προβληματικά σημεία.
  • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας άφθονο νερό.
  • Πλένετε το πρόσωπό σας με απαλές κινήσεις.