Τι λέει ο ειδικός για τη δίαιτα της Kim Kardashian;

kim-kardashian
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, του docdiet.gr, μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις extreme δίαιτες των celebrities.

Την Άνοιξη, στο Met Gala, η Kim Kardashian είχε αναφέρει πως έχασε 7 κιλά σε 3 εβδομάδες, ακολουθώντας μια δίατα χωρίς υδατάνθρακες, χωρίς ζάχαρη, με πολύ διάδρομο και μια στολή σάουνας που φορούσε δυο φορές την ημέρα. Τι λέει, όμως, ο ειδικός Νικόλαος Δήμζας για όλα αυτά;

Ο ίδιος απαντά ότι δίαιτα της Kim Kardashian, ήρθε να φουντώσει λίγο ακόμη την παραπληροφόρηση που ήδη υπάρχει σχετικά με την διατροφή.

Τι έκανε η Kim Kardashian
Την δίαιτα της… τρύπας στο νερό. Μέσες άκρες, μας είπε ότι δεν έτρωγε υδατάνθρακες, έτρωγε μόνο σαλάτες και πρωτεΐνη και εκτελούσε ασκήσεις φορώντας (άκουσον άκουσον) στολή σάουνας. Μάλιστα, όλα αυτά τα έκανε με σκοπό να χωρέσει σε ένα φόρεμα της Marilyn Monroe.

Tα λαχανικά, ωστόσο, έχουν υδατάνθρακες. Συνεπώς, κατανάλωνε μια ποσότητα υδατανθράκων μέσω των λαχανικών που χρησιμοποιούσε ως σαλάτες.

Επίσης, εάν η στολή σάουνας την έκανε να ιδρώνει, αλλά μετά έπινε και τρία λίτρα νερό, τότε η αφυδάτωση που ήθελε να πετύχει πήγε περίπατο. Από την άλλη αν δεν έπινε το νεράκι, τότε έπαιζε τη ζωή της στα ζάρια, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Τι κινδύνους εγκυμονεί η δίαιτα αυτή
Αρχικά, τέτοιες δίαιτες τις ονομάζουμε δίαιτες αποκλεισμού, διότι ο διαιτώμενος καλείται να αποκλείσει από την διατροφή του ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Αποκλείοντας όμως αυτές τις ομάδες, αποκλείει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει η ομάδα αυτή. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες.

Επίσης, ακραίες περιοριστικές δίαιτες μπορεί να έχουν επίπτωση στην τόσο πολύτιμη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ μυϊκή μάζα. Αν λοιπόν πασχίζετε με διατροφή και άσκηση να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, αξίζει να δώσετε σε όλα μια κλωτσιά προκειμένου να φορέσετε ένα φόρεμα ή ένα μαγιό; Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μειωμένη μυϊκή μάζα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, οστεοπόρωσης κ.ά.

Ακόμη ένας κίνδυνος που υπάρχει στην δίαιτα Kardashian είναι η κέτωση. Πλήρης αποφυγή των υδατανθράκων, οδηγεί στην χρήση των λιπαρών οξέων και των πρωτεϊνών ως ενεργειακά υποστρώματα. Απόρροια αυτής της εκτροπής των μεταβολικών οδών είναι η εμφάνιση κετονοσωμάτων και η δημιουργία κέτωσης. Στην κέτωση, παρατηρούμε μείωση του pH του αίματος. Δηλαδή, το αίμα είναι πιο όξινο σε σχέση με το φυσιολογικό. Κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να αποβεί απειλητικό για την ζωή εάν συνεχιστεί επί μακρόν.

Θα συνεχίσω και με κάτι τελευταίο που δεν είναι άλλο από τις διατροφικές διαταραχές. Εάν ένα άτομο ξεκινήσει να εφαρμόζει ακραίες δίαιτες περιορισμού, τότε αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι η στρέβλωση των πεποιθήσεων γύρω από την ισορροπημένη διατροφή και την εικόνα του σώματος.

Κάντε πως δεν ακούσατε τίποτα για τη δίαιτα της Kim Kardashian
Αγνοήστε ό,τι ακούσατε για την συγκεκριμένη δίαιτα και για κάθε άλλη εξτρεμιστική δίαιτα που προτείνουν τηλεπερσόνες χωρίς πτυχίο Διαιτολόγου. Είναι δίαιτες πυροτεχνήματα και το μόνο που έχουν να σας προσφέρουν είναι ένα βραχύβιο αποτέλεσμα με δυσανάλογο κόστος για την υγεία σας. Εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε καθοδήγηση, τότε συμβουλευτείτε έναν έμπειρο πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Και προπάντων, φροντίστε να πραγματοποιείτε αλλαγές στον τρόπο ζωή σας μόνο για τους σωστούς λόγους, που είναι η υγεία σας.

Δήμζας Νικόλαος
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,
www.docdiet.gr