Ακμή: ποιές είναι οι καθημερινές συνήθειες που την επιδεινώνουν;

akmi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δε φταίνε πάντα οι ορμόνες για την ακμή. Πολλές φορές δε φταίνε ούτε καν για την έξαρσή της. Ωστόσο, εμείς εκεί ρίχνουμε το φταίξιμο.

Πριν αρχίσουμε για μία ακόμα φορά λοιπόν να επιρρίπτουμε ευθύνες, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε τις κακές καθημερινές συνήθειές μας, που εντείνουν το πρόβλημα της ακμής.
 

Λάθος μέικαπ
Τα συνθετικά χρώματα στα διάφορα μέικαπ ερεθίζουν το δέρμα σχηματίζοντας ένα στρώμα στο πρόσωπο, που στην ουσία παγιδεύει τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα. Έπειτα από αυτό, το δέρμα είναι λογικό να ξεσπά. Η μόνη διέξοδος; Τα σπυράκια της ακμής.
 

Μα φυσικά το στρες
Μπορεί για καιρό να ακούτε τις χίλιες δυο συμβουλές για την ακμή σας και πώς να την περιορίσετε. Συνήθως οι συμβουλές αυτές συνοδεύονται και από διάφορα προϊόντα, άλλοτε φαρμακευτικά και άλλοτε πάλι όχι, που όλα όμως υπόσχονται θαύματα και αψεγάδιαστο δέρμα. Προσωπική εκτίμηση; Αν δεν περιορίσετε το άγχος σας, ό,τι και να χρησιμοποιήσετε δεν θα μπορέσετε ποτέ να απαλλαγείτε από την ακμή.

Βέβαια, από την άλλη η ίδια η ακμή προκαλεί άγχος και η αγωνία να την καλύψετε, εντείνει την έξαρσή της. Ένας ανελέητος φαύλος κύκλος δηλαδή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα του άγχους αυξάνουν την παραγωγή της κορτιζόλης, η οποία προκαλεί σπυράκια.

Ηρεμήστε, δοκιμάστε καμία αγχολυτική γυμναστική, όπως η γιόγκα και μη ξεχνάτε τον 8ωρο ύπνο, αν θέλετε ένα ξεκούραστο και χωρίς ακμή δέρμα.
 

Η κακή συνήθεια της…υπερξήρανσης
Το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Όταν στεγνώνετε υπερβολικά το πρόσωπό σας, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, σκληρά σαπούνια και υπεροξείδιο του βενζολίου, αφυδατώνετε το πρόσωπό σας (το οποίο χρειάζεται για να περιορίσει την ακμή βέβαια) αλλά την ίδια στιγμή, το σώμα σας, προκειμένου να αντικαταστήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης, παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα (λιπαρότητα).

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ενυδατικό λάδι με ή χωρίς αλκοόλ για να διατηρήσετε τα επίπεδα του σμήγματος φυσιολογικά. με απλά λόγια, βρείτε τη χρυσή τομή της ενυδάτωσης.
 

Γλυκός εθισμός
Η σοκολάτα είναι αναμφίβολα υπέροχη, βάλσαμο και λατρεία μαζί. Αλλά στην περίπτωση που έχετε ακμή καλό είναι να …χωρίσετε όχι μόνο από αυτή, αλλά και από οποιοδήποτε ζαχαρούχο προϊόν. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων όπως τα εξευγενισμένα σάκχαρα, το άσπρο ψωμί, τα τηγανητά, η σοκολάτα κ.λπ αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προκαλεί ακμή.


Της τελευταίας στιγμής: Η βιταμίνη Α και η Ε είναι ιδανικές για την αποκατάσταση του δέρματος ενώ παρέχουν και αντιοξειδωτική προστασία. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όμως, είναι ότι ποτέ (μα ποτέ) μη χρησιμοποιείτε βρώμικα ή πολυχρησιμοποιημένα πινέλα ή σφουγγαράκια μέικαπ, καθώς είναι εστίες βακτηρίων, που περιμένουν υπομονετικά μέχρι να σπιλώσουν το δέρμα σας.