Η σαμπάνια κάνει καλό στην καρδιά (και στο κέφι...)

i-sampania-kanei-kalo-stin-kardia-kai-sto-kefi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ερχομός της νέας χρονιάς θα γιορταστεί με κέφι, ευχές και... άφθονη σαμπάνια. Δείτε, γιατί το αγαπημένο μας ποτό κάνει καλό όχι μόνο στο κέφι αλλά και στην καρδιά!

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την κατανάλωση σαμπάνιας με τον εορτασμό ενός χαρμόσυνου γεγονότος. Πως θα σας φαινόταν όμως, αν μαθαίνατε, πως η κατανάλωση σαμπάνιας πέρα από τον εορτασμό καλών ειδήσεων, παίζει και έναν άλλο και ίσως πιο σημαντικό ρόλο, προστατεύει δηλαδή τον οργανισμό μας, όπως το κόκκινο κρασί;

Μια αύξηση, μια προαγωγή, μια επιτυχημένη επαγγελματική συμφωνία ή ο εορτασμός ενός χαρμόσυνου γεγονότος, όπως τα γενέθλια, η ονομαστική εορτή, μια επέτειος γάμου ή ο ερχομός μιας νέας χρονιάς (καλή ώρα...), γιορτάζονται πάντα με ένα κρυστάλλινο ποτήρι με παγωμένη σαμπάνια!

«Ασπίδα» της καρδιάς η σαμπάνια

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, αναφέρθηκε, πως η σαμπάνια προσφέρει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό ακριβώς, όπως το κόκκινο κρασί.

Η σαμπάνια περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, που θεωρείται, πως μειώνουν τις βλάβες των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την μετακίνηση του νιτρικού οξέος από το αίμα, μειώνοντας την πίεση του αίματος και επομένως μειώνοντας αισθητά τα προβλήματα της καρδιάς και τις ενδεχόμενες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν, πως 1-2 ποτηράκια σαμπάνιας την ημέρα, έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τα τοιχώματα των κυττάρων και να μειώνουν αισθητά τους κινδύνους της καρδιάς.

Ωστόσο, ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, είναι άλλο. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν, πως τα ευεργετικά οφέλη του κόκκινου κρασιού και της σαμπάνιας, δεν βρίσκονται μόνο σε αλκοολούχα ποτά αλλά και στο κλασσικό, ζεστό κακάο, που πίναμε στα παιδικά μας χρόνια και το οποίο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Η τιμή κάνει τη διαφορά;

Οι καχύποπτοι, που αμφισβήτησαν φανερά τα αποτελέσματα της έρευνας, αναρωτήθηκαν, αν τα ίδια ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό, βρίσκονται σε όλες τις σαμπάνιες, ανεξάρτητα με την τιμή τους. Αλλά και εδώ, οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί. Είτε το μπουκάλι της σαμπάνιας κοστίζει 3 ευρώ είτε... 1.000 ευρώ, τα θαυματουργά αντιοξειδωτικά βρίσκονται παντού.

Αλλά η καχυποψία, δεν σταμάτησε εδώ. Πολλοί αναρωτήθηκαν, για τα επίπεδα πολυφαινόλης στην σαμπάνια. Και αυτό για τον εξής απλό λόγο: τα αντιοξειδωτικά είναι παρόντα στο κόκκινο κρασί και απόντα στο λευκό, όμως η σαμπάνια περιέχει και λευκά και κόκκινα σταφύλια, οπότε υπάρχει ασάφεια, ως προς τα επίπεδα πολυφαινόλης. Αυτό είναι ένα ερώτημα, που μένει να απαντηθεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν, πως η σαμπάνια δεν προορίζεται μόνο για διασκέδαση αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.