8 θρεπτικά στοιχεία που ΔΕΝ πρέπει να απουσιάζουν από τη διατροφή μας

frouta-gala-giaourti
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ακολουθούν συγκεντρωμένες οι βασικότερες θρεπτικές ουσίες, αλλά και οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να τις λάβουμε, προκειμένου να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή.

Τα θρεπτικά στοιχεία και συστατικά που λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές, είναι πολλά και το καθένα προσφέρει και κάτι διαφορετικό στον οργανισμό, ενώ είναι όλα εξίσου σημαντικά. Επειδή όμως  η καθημερινότητα δεν επιτρέπει επισταμένη ενασχόληση με τις βιταμίνες και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε ώστε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένη δίαιτα, είναι ευκολότερο να έχουμε μια γενική εικόνα των  διατροφικών αναγκών μας και των «απαιτήσεων» του οργανισμού.

Στο κείμενο που ακολουθεί είναι συγκεντρωμένες οι βασικότερες θρεπτικές ουσίες, οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να τις λάβουμε και η αλήθεια είναι πως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, καταναλώνουμε ήδη τις περισσότερες χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό και σκέψη.

Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί διατροφολόγοι για να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σίδηρο για να έχουμε «δύναμη», ότι πρέπει να τρώμε πράσινα λαχανικά τακτικά, ότι τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια και όχι μόνο και πως το ασβέστιο μας χαρίζει γερά κόκκαλα.
Αρκεί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της μαμάς. Η σωστή διατροφή άλλωστε δεν είναι επιστήμη. Είναι απλά συνήθεια.

Κάλιο
Το κάλιο βοηθάει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και των υγρών του σώματος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και αισθήματος, κόπωσης και αδιαθεσίας.
Κάλιο μπορούμε να βρούμε στις μπανάνες, αλλά και στα ψάρια, στο σπανάκι, στις γλυκοπατάτες, στο αβοκάντο και στα μανιτάρια.

Ιώδιο
Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει ευθέως τον μεταβολισμό. Στην παιδική ηλικία μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εγκεφάλου.
Το ιώδιο το λαμβάνουμε κυρίως από το ιωδιούχο αλάτι και το ψωμί, αλλά μπορούμε να το βρούμε και στα θαλασσινά, ακόμα και σε κονσερβοποιημένο σολομό, στα στρείδια, στα φύκια και στα αυγά.

Σίδηρος

Αν νιώθετε πως δεν έχετε ενέργεια, τότε το πιθανότερο είναι να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι το μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία φέρουν και αποθηκεύουν το οξυγόνο στον οργανισμό.
Η κύρια και συνηθέστερη πηγή πρόσληψης σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας και το συκώτι, ενώ τον βρίσκουμε ακόμα στα στρείδια και τα αυγά. Για τους χορτοφάγους, η καλύτερη λύση και συνηθέστερη επιλογή, είναι οι φακές.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, καθώς παίζει σημαίνοντα ρόλο στη σύσπαση των μυών και μεταφέρει ενέργεια σε όλο το σώμα.
Οι καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα σκούρα πράσινα λαχανικά με φύλλα, ενώ μαγνήσιο έχουν και οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Βιταμίνη Α
Η βασική ιδιότητα της βιταμίνης Α έχει να κάνει με την υγεία και την προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και όχι μόνο. Η ομάδα στοιχείων που αναφέρονται ως βιταμίνη Α, κάνουν καλό στο δέρμα, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Οι συνηθέστερες πηγές της βιταμίνης αυτής είναι τα κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε από τους ιδιαίτερα κρεατοφάγους, μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α από τα βερίκοκα, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το λάχανο.

Ωμέγα-3 λιπαρά
Χρειαζόμαστε λίπος στο σώμα μας και τα Ω-3 λιπαρά είναι ουσιώδους σημασίας. Οι μελέτες για τα Ω-3 είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αυτό που είναι σαφές γι’ αυτά, είναι ότι προστατεύουν τον οργανισμό από φλεγμονές και αυτοάνοσες ασθένειες, ενώ ο οργανισμός δεν είναι δυνατό να τα συνθέσει από μόνος του, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντική η πρόσληψή τους από εξωτερικές πηγές.
Οι κύριες πηγές των Ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες, ενώ υπάρχουν και στα αυγά, τα καρύδια και τη σόγια.

Ασβέστιο

Όλοι γνωρίζουν πως το ασβέστιο είναι σημαντικό για γερά οστά, αλλά η σημαντικότητά του δεν μένει μονάχα σε αυτό το χαρακτηριστικό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικότερου αυτών, που είναι η καρδιά.
Συνήθως λαμβάνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, υπάρχει όμως και στις σαρδέλες, το λάχανο και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα, το σχηματισμό του κολλαγόνου, ενώ επίσης βοηθάει το σίδηρο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι ανάγκες του οργανισμού όσον αφορά στη βιταμίνη C δεν είναι μεγάλες, αλλά επειδή το σώμα αδυνατεί να την αποθηκεύσει, πρέπει να τη λαμβάνουμε ανά  τακτά διαστήματα.
Βιταμίνη C βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια, αλλά και στα ακτινίδια, τις ντομάτες και τις φράουλες.