Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφεύγετε τον χειμώνα
Η διατροφή μας αναλόγως την εποχή και το κλίμα σίγουρα αλλάζει και προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίες. Τι είναι, όμως, καλύτερο να αποφεύγουμε τον χειμώνα;
Οι σαλάτες κάνουν θραύση το καλοκαίρι που η αυξημένη θερμοκρασία μας ωθεί σε ελαφριά και δροσερά γεύματα, ενώ τον χειμώνα, το κρύο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι λιγότερο φωτεινές ημέρες μας στέλνουν σε πιο βαριές, comfort επιλογές. Τι αποφεύγουμε, λοιπόν, αυτή την εποχή;
Κρύα και ωμά πιάτα
Όσο δελεαστικό είναι το σούσι το καλοκαίρι, αυτή την εποχή δεν είναι και τόσο δελεαστικό, λόγω του ότι πρόκειται για ένα δροσερό γεύμα που δεν μας βοηθά να ζεσταθούμε. Προτιμήστε ζεστά, μαγειρεμένα γεύματα, όπως ψητά λαχανικά ή χορταστικές σούπες, που θα σας χαρίσουν τη ζεστασιά που χρειάζεστε, φροντίζοντας να περιλαμβάνουν ποικιλία λαχανικών για έξτρα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για ισχυρό ανοσοποιητικό
Πόση πρόσθετη ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;Δείτε ακόμα
Η υπερβολική ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και προκαλεί πτώση ενέργειας. Επιλέξτε φυσικά γλυκές επιλογές, όπως αποξηραμένα φρούτα ή χρησιμοποιήστε μέλι με μέτρο.
Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να τα αποφεύγετε όλο το χρόνο, καθώς στερούνται θρεπτικών συστατικών και ενδέχεται να αυξήσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Μαγειρέψτε από την αρχή χρησιμοποιώντας ολόκληρα, εποχιακά υλικά, κάνοντας τις δικές σας αγαπημένες επιλογές και αξιοποιώντας τρόφιμα που σας έχουν περισσέψει.
Αλκοόλ
Αν και δημιουργεί αίσθηση ζεστασιάς αρχικά, το αλκοόλ προκαλεί γρήγορη απώλεια θερμότητας και αφυδάτωση. Περιορίστε την κατανάλωση και επιλέξτε ζεστά, μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως τσάι βοτάνων.
Οι τηγανητές πατάτες, τα λιπαρά κρέατα, οι βαριές σάλτσες είναι πιο δύσκολες τροφές στην πέψη και μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση κόπωσης. Εστιάστε σε καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι και προτιμήστε το μαγείρεμα του φαγητού να γίνεται στο φούρνο ή stir fry, με ελάχιστο λάδι και ελαφριά υλικά.
Εκτός εποχής προϊόντα
Τα φρούτα και λαχανικά που δεν είναι εποχιακά συχνά έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο ακριβά. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά του χειμώνα, όπως τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, το λάχανο και τα λαχανικά ρίζας.