Κάψιμο λίπους, μυϊκή δύναμη, αντοχή, ισορροπία: πώς να κατακτήσετε τους στόχους σας

gumnastirio
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είτε θέλετε να κάψετε περισσότερο λίπος, να αυξήσετε την αντοχή σας, τη μυϊκή σας δύναμη ή απλά να αποκτήσετε ένα καλογραμμωμένο κορμί, χρειάζεστε ένα σχέδιο.

Η γυμναστική είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα υγιές σώμα, όποιος και αν είναι στόχος σας. Βέβαια, ανάλογα με το πού αποσκοπείτε (αντοχή, μυϊκή δύναμη, ευλυγισία κ.λπ) το πλάνο σας θα πρέπει να είναι δομημένο αναλόγως.

Κάψιμο λίπους
Για να κάψετε περισσότερο λίπος, απαιτείται να καίτε πιο πολλές θερμίδες. Όσο πιο γρήγορη είναι η άσκηση που κάνετε, τόσο περισσότερες θερμίδες, άρα και λίπος, καίτε. Οι ειδικοί λένε μάλιστα, ότι η καύση των θερμίδων δε σταματά όταν τελειώνει η άσκηση, αλλά συνεχίζεται μέχρι και 4 ώρες μετά την προπόνηση, καθώς το σώμα σας επανέρχεται σιγά, σιγά στην αρχική του κατάσταση.

Για το κάψιμο λίπους επιχειρήστε 30 λεπτά τρέξιμο (π.χ σε διάδρομο γυμναστηρίου) με ενδιάμεσα διαλείμματα των 20-30 δευτερολέπτων έντονου jogging.

Ταχύτητα
Μπορείτε να κανονίσετε με κάποιον φίλο ή φίλη σας να τρέχετε μαζί και να κάνετε αγώνες δρόμου με έπαθλο την …ταχύτητα. Από την άλλη, μπορείτε να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας, καλύπτοντας μία συγκεκριμένη απόσταση και με επιμονή και υπομονή να μειώνετε σταδιακά τον προσωπικό σας χρόνο.

Τα καθίσματα μάλιστα είναι μία πολύ καλή άσκηση για να σας δώσει τα εφόδια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στην προπόνησή σας και να δείτε γρήγορα αποτελέσματα.

Ευλυγισία
Για να αυξήσετε την ευλυγισία σας, το τακτικό stretching πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια. Στην πράξη, το stretching περιλαμβάνει το τέντωμα συγκεκριμένων μυών για 30 δευτερόλεπτα και είναι μια δραστηριότητα απαραίτητη για όλα τα είδη γυμναστικής, καθώς βοηθά το σώμα να επανέλθει σταδιακά στην αρχική του κατάσταση.

Ιδανική άσκηση για  να αποκτήσετε την πολυπόθητη ευλυγισία είναι η γιόγκα.

Ισορροπία
Ισορροπία δεν είναι μόνο η ικανότητα να περπατά κάποιος σε ένα τεντωμένο σκοινί, αλλά η δυνατότητα μιας σωστής στάσης του σώματος. Χρειάζεται δύναμη, ευλυγισία και σταθερό κορμό. Η βελτίωση της ισορροπίας στα πόδια σημαίνει την ενδυνάμωση των μυών του κάτω μέρους του κορμού με τον ταυτόχρονο απόλυτο, συγχρονισμό των άνω άκρων.

Χρειάζεται σταθερότητα και υπομονή, ενώ οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών θα σας προσφέρουν έναν ισχυρό κορμό, απαραίτητο συστατικό ισορροπίας.

Αντοχή
Η αντοχή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να την αποκτήσετε σημαίνει ότι έχετε ενδυναμώσει τόσο πολύ τους μυς της καρδιάς σας, ώστε να λειτουργούν άψογα στην οξυγόνωση του οργανισμού σας. Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεστε συνδυασμό από αργό τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις και υψηλής έντασης προπονητικά διαλείμματα.

Μυϊκή ενδυνάμωση
Για να αποκτήσετε μυϊκή δύναμη, απαιτούνται δύο πράγματα: πρώτον να πιέζετε τον εαυτό σας, πέρα από τα όρια σας και δεύτερον να μη χρησιμοποιείτε το βάρος που σας κουράζει, σε περισσότερες από έξι επαναλήψεις. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα κάνοντας 2 έως 6 σετ των έξι επαναλήψεων, με μικρά διαλείμματα ανάμεσα, που διαρκούν από 2 έως 5 λεπτά.

Το διάλειμμα αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να επαναλάβετε την απόδοσή σας, αλλά και να την ξεπεράσετε.